Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Saakaşvili kazandı, Gürcistan sıkıntılı

Gürcistan'da önceki gün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, oyların yüzde 57,58'ini alırken, rakibi Levan Gatçeçiladze yüzde 22,56'sını aldı. Gürcistan'da Birleşik Muhalefet Hareketinin adayı Gaçeçiladze'nin sandık başı anket sonuçlarının hileli olduğunu ileri sürerek, halka kitlesel eylemlere katılmaları çağrısı, muhalefet yanlılarını Tiflis'te sokağa döktü.

Gürcistan'da önceki gün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk sonuçlara göre, yüzde 57,58 oranında oy alan Mihail Saakaşvili, zaferini kutlamaya hazırlanıyor. Ülkedeki ağır kış koşulları ve yoğun kar yağışı nedeniyle çalışmalarını güçlükle yürüten Merkez Seçim Komisyonunun, sandıkların kapanmasından yaklaşık 12 saat sonra verdiği kısmi sonuçlara göre, oyların yüzde 10'una yakın bir kısmı sayıldı ve buna göre Saakaşvili oyların yüzde 57,58'ini, rakibi Levan Gatçeçiladze ise yüzde 22,56'sını aldı.

Muhalefet tarafından yine karşı çıkılan sandık başı anketlerine göre de, Mihail Saakaşvili yine ilk turda seçilmesine yetecek yüzde 53,8 oranında oy aldı.

Bu kısmi sonuçlara göre, yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi muhtemel Mihail Saakaşvili, seçim zaferini kutlamaya hazırlanırken, muhalefet hala seçimi kazandığını ileri sürüyor ve ülkede istikrarın bozulması tehlikesine rağmen, gösteri düzenlenmesi çağrısı yapıyor.

Gösterinin düzenlenip düzenlenmeyeceği konusunda belirsizlik sürerken, seçimlerle ilgili değerlendirme yapması beklenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) açıklaması merakla bekleniyor.

Gürcü muhalefetinden protesto çağrısı

Gürcistan'da, yetkilileri seçime hile karıştırmaya çalışmakla suçlayan muhalefet, kitlesel protesto çağrısında bulundu.

Muhalif aday Levan Gaçeçiladze'ye göre sonuçlara hile karıştırıldı

Gürcistan'da, yetkilileri Cumartesi günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine hile karıştırmaya çalışmakla suçlayan muhalefet, kitlesel sokak protestoları çağrısında bulundu.

Sandık çıkış anketleri Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin seçimleri muhtemelen yüzde 50'den biraz fazla bir oranla kazandığını gösteriyordu.

Ancak muhalefet lideri Levan Gaçeçiladze, sandık çıkış anketlerinin kasıtlı olarak yanlış gösterildiğini söyledi.

Eski Sovyet cumhuriyeti için bu seçim, son protestoların şiddetle bastırılmasının ardından bir demokrasi sınavı olarak görülüyordu.

Yetkililerin oyların yüzde 28'ini aldığını açıkladığı, dokuz partiden oluşan muhalif koalisyonun lideri Gaçeçiladze, hükümeti seçim sonuçlarına hile karıştırmakla suçladı.

Amerika'dan soğukkanlılık çağrısı

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili göstergelerin Saakaşvili'nin cumhurbaşkanlığı yarışını kazanmış olabileceğini ama yüzde 50 oranını aşıp aşmadığının belli olmadığını söyledi.

Adaylardan biri tarafından ilk turda yüzde elli oranı aşılamazsa iki hafta sonra ikinci tur seçimin yapılması gerekiyor.

Saakaşvili, 7 Kasım'da muhalefetin olaylı bir şekilde bastırılan gösterileri ardından erken seçim ilan etmişti

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza, Gürcü protestoculardan, seçim sonuçları netleşinceye ve uluslararası gözlemcilerce özgür ve adil olup olmadığı açıklanıncaya kadar soğukkanlılıkla sabretmelerini istedi.

Gaçeçiladze ise yandaşlarını Tiflis'te "kendi zaferini" kutlama yürüyüşüne katılmaya davet etti. Cumhurbaşkanı Saakaşvili ise seçim zaferinden emin olduğunu söylüyor. Saakaşvili seçimlerde altı adaya karşı yarışmıştı.

Saakaşvili cumhurbaşkanlığının ilk döneminde ülkesinin NATO ve AB'yle ilişkilerini geliştirirken, Rusya'yla arası açılmıştı.

/ TİFLİS

07.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Saakaşvili kazandı, Gürcistan sıkıntılı

  'Ladin için Pakistan'dan izin almaya lüzum yok'

  Sibel yine konuştu yine suçladı

  Kenya normale dönüyor

  Kenya'da 'ulusal birlik' formülü

  Yunanistan sallandı

  Irak askeri 'ABD askerlerini öldürdü'

  İran'dan PKK operasyonu

  İsveç'te hacı karşılama coşkusu


 Son Dakika Haberleri