Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Beş atış yirmibeş ya da Blackwater

Amerika Amerika olalı Blackwater kadar kötü bir ürün ihraç etmemiştir dünyaya. Ama bu özel güvenlik ve paralı asker sağlama şirketinin yararları da yok değil. Örneğin trafik sıkışıklığına anında çözüm getiriyor. Blackwater tayfası bakıyor ki arabalar tampon tampona ilerliyor, o saat silaha davranıp oraya buraya ateş ediyor, insanlar da arabalar da çil yavrusu gibi dağılıyor.

Şaka bir yana, savunma uzmanlarından tutun hukukçulara, onlardan da insan hakları savunucularına değin hemen herkes Bush'a, ABD Dışişleri ve Savunma bakanlıklarına, her gün yazı yazıp bu Blackwater ve benzerlerini, zapta rapta almasını söylüyor. Ama dinleyen kim?

ABD'nin Mart 2003'te Irak'a girmesinin hemen ardından, bu özel güvenlik şirketleri, yağmur sonrası topraktan fışkıran mantar örneği, her yerde bitiverdi. ABD Irak'a 130 bin askerle girmişti ve konvoyların, askeri tesis ve diplomatların korunması görevi özel güvenlikçilere ihale edildi. Daha geçen yıl Pentagon 20 bin özel güvenlikçiyle daha sözleşme imzaladı. Devlet Denetim Birimine göre şu anda sadece Irak'ta 48 bin paralı asker var.

Blackwater 7 Şubat 2006'da, Kerkük yakınlarında üç Kürt'ü öldürdü. Bunlar işinde gücünde, yani sivildi, asker ya da terörist falan değil. Bu olay ABD Musul Konsolosluğu önünde gösterilere yol açtı, ama sonra unutuldu gitti. Daha sonra Aralık 2006'da, gene Blackwater Bağdat'ta, Yeşil Hat yakınlarında Irak Başbakan Yardımcısı'nın korumasını vurdu. İtiraz mitiraz, çıt yok! Bu cinayetten tam altı hafta sonra Blackwater, Irak Devlet Medya Merkezi ve televizyonunu taradı makinelilerle, sonuç üç ölü. Sonra Irak İçişleri Bakanlığı'nın hemen önünde bir şoförü kanlar içinde yere serdi. İç işleri görevlileri silaha davrandı, ama ateş edemedi... Bu olay da kapandı.

Blackwater'la ilgili şikayet dosyaları ancak 2007'nin başlarında Irak Ulusal İstihbarat Komitesi'ne ulaştı. Hem bu komitenin üyesi hem de Irak İçişleri İstihbarat Daire Başkanı Tüm General Hüseyin Kemal, Amerikalı komite üyelerine ve ABD askeri yetkililerine başvurarak özel güvenlik görevlilerinden yakındı. ABD askeri yetkililerinin yanıtı hazırdı: 'Blackwater ve diğer özel istihbarat birimleri bize bağlı değil. Şikayetinizi ABD Dışişleri Bakanlığına yapın!' Dışişleri Bakanlığı sözüm ona bir soruşturma yaptı ve hiçbir suç unsuru bulamadı!

Savunma Bakanlığı 2003 yılından bu yana paralı askerlere 2.7 milyar dolar ödedi. Şu anda bu bakanlığa bağlı tam 17 özel güvenlik şirketi var Irak'ta. Bakanlık 2007 yılında bu 17 şirkete 689.7 milyon dolar ödeme yaptı.

Dışişleri Bakanlığıysa, özel güvenlikçilere 2.4 milyar dolar ödedi; aslan payını 1 milyar dolarla Blackwater kaptı.

Bugün, gerek ABD Barolar Birliği gerekse de Ticaret Odaları Birlikleri, ABD Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarını çok ciddi bir biçimde eleştirerek bu güvenlik şirketlerinin daha uzun yıllar hem bölgenin hem de ABD'nin başına bela olacağını söylüyor!

John Hopkins Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Kate Turner, okulu ziyaret eden Başkan George Bush'a Blackwater ve benzeri kuruluşların hem Afganistan hem Irak'ta dilediğince at koşturduğunu, birçok kişiyi öldürdüğünü ve ABD'nin bunlara ses çıkarmadığını söyleyerek Bush'un olaylara el koymasını istedi. Bush'un yanıtı garipti, en azından:

'Valla bu soru çok ilginç. Ne yapılması gerektiğini ben de bilmiyorum. Ama yarın ilk iş Savunma Bakanını arayıp soracağım. Bakalım ne diyecek...'

İşin gerçeği Irak Blackwater ve diğer özel güvenlik şirketleri için özel bir atış poligonu, Irak'lı garibanlar da canlı hedef. Anlayacağınız beş atış yirmi beş!

Star, 7.1.2008

Aziz Üstel

08.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Vahşete teslim olmamak

  Yedinci ok: Korkutmacılık

  Beş atış yirmibeş ya da Blackwater


 Son Dakika Haberleri