Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AB bu seviyeye 50 senede ulaştı

İslâm Konferansı Teşkilâtı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, "Üye ülkeler arasındaki işbirliği açısından AB, İKT için en mükemmel örnek, AB bu seviyeye 50 senede ulaştı. Buraya ulaşırken İslâm dünyasından farklı özelliklere sahiptiler. En başta coğrafî bütünlük. Fas neresi, Endonezya neresi? Ayrıca siyasî irade ve siyasî tecrübe İslâm dünyasında aynı seviyede değil" şeklinde konuştu.

İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Avrupa Birliği'nin (AB) İKT için en mükemmel örnek olduğunu söyledi.

İhsanoğlu, yaptığı açıklamada, İKT'nin son 3 yıldır çok önemli reformlar gerçekleştirdiğini belirtti. Kuruluşun çalışma kültürünün değiştiğini, yeni konuların yeni bir anlayışla gündeme alındığını ifade eden İhsanoğlu, tecrübeli diplomatlar ve akademisyenler istihdam edilerek, Genel Sekreterliğin yeniden yapılandırıldığını, ''proaktif'' politikaya dönüldüğünü, BM, AB ve AGİT gibi uluslararası kuruluşlarla iş birliğinin artırıldığını ve kurum bütçesinin ikiye katlandığını anlattı.

''Bazı üye ülkeler, tarihlerinde ilk kez bize katkı paylarını ödemeye başladılar'' diyen İhsanoğlu, İKT üyesi ülkeler arasında iş birliği ve dayanışmayı en üst düzeye çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, ''AB, İKT için en mükemmel örnek, üye ülkeler arasındaki iş birliği açısından. AB bu seviyeye 50 senede ulaştı. Buraya ulaşırken İslâm dünyasından farklı özelliklere sahiptiler. En başta coğrafi bütünlük. Fas neresi, Endonezya neresi? Ayrıca siyasî irade ve siyasî tecrübe İslâm dünyasında aynı seviyede değil. Fakat İslâm dünyasında yakınlaşma ve kaynaşmadan yana en önemli faktör, Müslüman milletlerin tarih boyunca birlikte yaşama arzusuna ve tecrübesine sahip olması'' şeklinde konuştu.

İKT, BRÜKSEL'E TEMSİLCİLİK AÇACAK

İKT'nin New York ve Cenevre'nin ardından 3. uluslararası temsilciliğini bu yıl içinde Brüksel'de açmaya hazırlandığını belirten İhsanoğlu, bu girişimlerinin AB ve Belçika'da memnuniyetle karşılandığını kaydetti. Temsilcilik kanalıyla İKT ile AB ve Belçika arasında diyalog ve iş birliğini geliştirmek istediklerini anlatan İhsanoğlu, 2 yıl önce yaşanan karikatür krizi gibi İslâm dünyasını yakından ilgilendiren sorunların tekrarı halinde İKT üyeleri arasında eş güdüm ve tek seslilik için çaba göstereceklerini ifade etti.

İSLÂM ÜLKELERİ AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYOR

İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, İslam ülkelerinin Türkiye'nin AB üyeliğini desteklerken bunu ''İslâm dünyasıyla batı arasında sağlam bir bağlantı ve muhtemel krizleri önleyecek önemli bir imkân'' olarak gördüklerini dile getirdi.

Türkiye'nin üyeliğinin aynı zamanda İslâm dünyası ve Batı arasındaki ''tarihsel yanlış anlamaların'' giderilmesine katkı sağlayacağına işaret eden İhsanoğlu, ''Çok boyutlu tarihsel ilişkilerin acı taraflarının oluşturduğu tortular var. Korkularla beslenen ön yargılar var. Geleceğe yeni bir pencere açmak için herkesin eteğindeki taşı dökmesi gerekiyor. İslâm dünyasıyla Batı arasındaki yüzleşmede İKT olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız'' dedi.

/ BRÜKSEL

13.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Pasaportlar değişiyor

  AB bu seviyeye 50 senede ulaştı

  Erdoğan: Devletin görevi farklılıkları tanımaktır

  Gül: ABD'nin aklına ihtiyacımız yok

  2007'nin en büyük ihlâli e-muhtıra

  Cemevi ibadethane değildir

  Baykal: Devlet kimsenin kimliğini inkâr edemez

  "Eylem Planı'nda önemli konular yok"

  Baydemir'in iddialarına bakan ve vali cevap verdi

  "Said Nursî, hayatını imana adayan bir âlim"

  Bakan Çubukçu'dan belediyelere sitem

  'Çalışan gazeteciler' yemekte buluştu

  İstanbul'da terör örgütü operasyonu

  Hasarlı binalarda kalıyorlar

  Şiddete karşı aile eğitimi

  Gizli numaralar nasıl görülecek?

  Topkapı'daki mektuplar Ramazan'da sergileniyor

  Kalbe netten koruma


 Son Dakika Haberleri