Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

2007'nin en büyük ihlâli e-muhtıra

Mazlumder Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2007'deki en büyük insan hakkı ihlalinin 27 Nisan Muhtırası olduğunu belirtti.

Mazlumder Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, dernek genel merkezinde düzenlenen basın toplantısı ile "2007 Yılı Türkiye İnsan Hakları Değerlendirme Raporu ve Bilânçosu"nu kamuoyuna açıkladı. Raporda bir çok alandaki insan haklarına dair kısıtlama ve gelişmelerin yer aldığını anlatan Gergerlioğlu, raporun ağırlıklı olarak din ve vicdan özgürlüğü ve Kürt sorunu etrafında şekillendiğini belirtti. Gergerlioğlu, yaşanan insan hakları ihlâllerinin son bulması için devletin kalıcı girişimlerde bulunması gerektiğini belirterek, Sorunların temelinde sorunları köklü ve sahici tedbirlerle çözmeye yanaşmayan bürokratik, siyasî irade vardır. Sorunların çözümü için ihlâllerin en büyük faili olan devlet aygıtının kalıcı ve hakikî girişimlerde bulunması gerekmektedir" dedi.

Raporda, insan hakları ihlâl ve gelişmelerini konu konu sıralanırken, bazı önemli maddeler şu şekilde açıklandı:

Kürt sorunu: Kürt sorunu en önemli insan hakları sorunlarından biri olmaya devam etmiştir. Sorunun çözümsüz bırakılması ve devam eden şiddet olayları önemli hak ihlâlleri oluşmasına yol açmaktadır. Bölgeye sadece ekonomik yardım ve teşvikler ile değil, kimlik hakları alanındaki sorunların giderilmesine yönelik çalışmaların da yapılması gerektiği ortadadır. Sorunun çözümü için tüm vatandaşların eşit haklara sahip olduğu en temel insan haklarının ayrımsız herkes için olduğu bir idare tarzı devlet ve siyasi iktidar tarafından ortaya konulmalıdır. Sorun sadece terör sorunu olarak lanse edilmemeli sorunun çözümüne yönelik çokyönlü adımlar atılmalıdır.

Düşünce Özgürlüğü: İnsan hakları ihlallerinin ülkemizdeki ihlâllerinin asıl nedeni, düşünce özgürlüğü önünde büyük bir engel teşkil eden 301.maddenin halen yürürlükte olmasıdır. 301. maddenin tümden iptal edilmesi gerekmektedir. Bu maddeyi iptal yerine tatminkar olmaktan çok uzak iyileştirme girişimlerini samimiyetten uzak çabalar olarak değerlendirmekteyiz. Şok edici düşünce açıklamalarını dahi düşünce ve ifade özgürlüğü sınırları içinde değerlendiren uluslararası insan hakları standartlarının ve ülkemizi de bağlayan AİHM içtihatlarının siyasî mülâhazalarla iğdiş edilmemesi gerekir.

Din ve vicdan özgürlüğü: Din ve vicdan özgürlüğü alanında belirgin bir gerileme gözlenmiştir. Ayrıca eğitim, öğretim ve çalışma hayatında uygulanan başörtüsü yasağının daha da akıl almaz boyutlara vardığı gözlenmiştir. Halkın sorununa duyarlılık göstermede TBMM ve Hükümet iyi bir sınav vermemiştir. Hiçbir mazeret yasak sürdürmenin bahanesi olamaz. Hükümetin ilk günlerde olmasını istediği toplumsal mutabakat vardır. Bu anlaşıldıktan sonra kurumsal mutabakat aranmaya başlamıştır. Bu söylemin hukuk devleti ve demokrasi ile ilgisi yoktur. Aslolan halkın talepleridir. Halkın isteğinin dışında davranan ve direnen kurumların ıslâhı demokrasinin gereğidir.

Öğrenim özgürlüğü: Öğrenim özgürlüğü alanında 120 olay tesbit edilmiştir. Hukukla bağdaşmayan meslek liselerine yönelik katsayı adaletsizliği halen devam etmektedir. Haksızlık meşrûlaştırılmaya çalışılmaktadır. Siyasî yaklaşımlar ile tek tipleştirici bir eğitim sistemi sürdürülmektedir.

Rapora ek olarak açıklanan bilançoda da konulara ve rakamlara göre insan hakları ihlâlleri şu şekilde açıklandı: Sivillere yönelik eylemler: 48 olay, işkence ve kötü muamele: 163 olay, düşünce özgürlüğü: 324 olay, yayın organlarına yönelik kısıtlamalar: 85 olay, din özgürlüğü: 68 olay, öğrenim özgürlüğü: 128 olay, sivil toplum örgütlerine yönelik baskılar: 46 olay, çalışma hayatına yönelik ihlaller: 451 olay, kadın hakları: 167 olay, adil yargılanma: 99 olay. Ayrıca Türkiye, AİHM'ye kaybettiği dâvâlardan dolayı 3.801.926 Euro ceza ödeyecektir.

Toplantı sonrası Yeni Asya'nın sorularını cevaplandıran Mazlumder Başkanı Gergerlioğlu, hazırladıkları insan hakları raporunu; medya, insan hakları ve sivil toplum kuruluşları, hükümet ve ilgili bakanlıklara aktaracaklarını söyledi. 2007 yılının en önemli insan hakkı ihlâlinin ne olduğunun sorulması üzerine Gergerlioğlu, "27 Nisan Muhtırası" cevabını verdi.

Cemil Yüzer / ANKARA

13.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Pasaportlar değişiyor

  AB bu seviyeye 50 senede ulaştı

  Erdoğan: Devletin görevi farklılıkları tanımaktır

  Gül: ABD'nin aklına ihtiyacımız yok

  2007'nin en büyük ihlâli e-muhtıra

  Cemevi ibadethane değildir

  Baykal: Devlet kimsenin kimliğini inkâr edemez

  "Eylem Planı'nda önemli konular yok"

  Baydemir'in iddialarına bakan ve vali cevap verdi

  "Said Nursî, hayatını imana adayan bir âlim"

  Bakan Çubukçu'dan belediyelere sitem

  'Çalışan gazeteciler' yemekte buluştu

  İstanbul'da terör örgütü operasyonu

  Hasarlı binalarda kalıyorlar

  Şiddete karşı aile eğitimi

  Gizli numaralar nasıl görülecek?

  Topkapı'daki mektuplar Ramazan'da sergileniyor

  Kalbe netten koruma


 Son Dakika Haberleri