Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran: ABD, İran fobisi yayıyor

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD'yi, Hürmüz boğazında İran teknelerinin Amerikan gemilerini tehdit ettiğini öne sürerek İran karşıtı görüşler yaymaya çalışmakla suçladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basın toplantısında, Hürmüz boğazındaki olayın olağan dışı olmadığını ve İran'ın bölgedeki siyasetini etkilemeyeceğini söyledi. Sözcü, ABD yönetimini, Körfez'de gerginlik çıkarmaya çalışmakla da suçladı.

"ABD'deki bazı siyasî grupların, Bush'un bölgede İran fobisi yaymasına yardımcı olmak için macera peşinde koştuğunu" söyleyen sözcü, Amerikalı yetkililerin, İran, bölge ülkeleri ve Amerikan halkından özür dilemesi gerektiğini kaydetti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Hürmüz boğazında geçen pazar ABD ve İran gemileri arasında çıkan gerginliğin benzerinin, geçen ay da 2 kez meydana geldiği ve bunlardan birinde Amerikan gemisinin uyarı ateşi açtığı konusunda ise "Bunun ilgili tarafların yetkililerince teyit edilmediğini" söyledi.

'HÜRMÜZ SÜRTÜŞMESİ ÖLÜMCÜLDÜ'

Bu arada, Körfez bölgesindeki Amerikan 5'inci deniz filosunun komutanı, Başkan George Bush'a, İranlılarla Hürmüz boğazında karşı karşıya gelinen son olay için, "ölümcül derecede ciddiydi" dedi. Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, Bahreyn'de bulunan Bush'un burada ABD filo komutanı Koramiral Kevin Cosgriff ile görüşmesi sırasında Amerikalı komutanın olayla ilgili bilgi verdiğini belirtti.

Açıklamaya göre Koramiral Cosgriff, İran donanmasına ait üç sür'at botunun, İran karasuları yakınından geçen ABD donanma gemilerine doğru hücum durumu aldığını ve havaya uçurma tehdidinde bulunduklarını belirterek, "Bunu en üst düzeyde ciddî bir olay olarak değerlendiriyorum" dedi.

Beyaz Saray sözcüsü Perino, orduda herkesin geçmişte meydana gelen bu tür ölümcül durumları hatırladığını belirtti. Perino, Yemen'in Aden limanında 2000 yılında USS Cole gemisine, patlayıcı yüklü bir tekneyle düzenlenen saldırıda 17 Amerikalı denizcinin öldüğünü hatırlattı.

Bahreyn'deki 5'inci filo üssünde askerlerle kahvaltı eden Bush, Koramiral Cosgriff ile de görüştükten sonra, Birleşik Arap Emirliklerine gitmek üzere uçağına geçti.

/ TAHRAN

14.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İran: ABD, İran fobisi yayıyor

  Hindistan- Çin ilişkileri dönüm noktasında

  İran'a İsrail tehditi

  Sarkozy, Lübnan'dan sonra Irak'a da el atıyor!

  Müşerref: Halk isterse ayrılmaya hazırım

  Pakistan'da 50 kişi öldü

  Bush, Baas kanunundan memnun


 Son Dakika Haberleri