"Gerçekten" haber verir 26 Ocak 2008

Derin devlet bu mu?

Sanıyorum, şu andaki operasyonda rutin dışı alandaki en kolay ele geçirilebilecek yapılanmayı ele geçiriyor. Bu ekip, kameraman çağırıp Kur'an ve silah üzerine yemin eden bir ekip. Deyim yerindeyse deli - dolu bir ekip. Meydan okuyan bir ekip. Mahkemelerde gösteri yapan ekip.

Bayraklı resim çektiren ekip. En uç eylemlerine imza atan ekip. Medyaya yansıyacağını çocukların bile bileceği ortamlarda darbe projesi dahil en uç şeylerin konuşulacağı toplantılar yapan ekip. Açık oynuyor, çünkü milli bir dava peşinde olduğuna inanıyor. Kendini kuvay-ı milliye diye tanımlıyor. Bir tür devletten bağımsız ülke savunması yaptığını düşünüyor. Ülkenin tehlikede olduğuna inanıyor.

MGK gündemlerinde yer aldığı gibi "Misyonerliğin, ülke güvenliğini tehdit eden bir hadise haline dönüştüğü"nü kabul ediyor. İşte bunlardan da her şeyi göze alan, cinayetleri bile meşrulaştıran bir psikoloji çıkıyor. Peki derin mi bu yapı? Hiç sanmıyorum.

"Derin devlet" denen şey, bundan ibaretse, işte bitti derin devlet denebilir mi? O kadar çok çeteden söz edildi ki bugüne kadar, herhalde şu 30-40 kişi ile bitmez çetelerin kadrosu. Bir de, bugüne kadar Türkiye'de yaşanan ve "Bu derin devletin işi" denen hadiselerin tümü aynı renkte, tonda değil. Şu ihtilalleri gerçekleştiren şeyin adı neydi? Onlar "Derin Devlet"in neresine düşer?

İktidardaki kadro, 28 Şubat sürecini yaşayan bir kadro. "Gulu gulu dansları" nasıl organize edilmişti acaba, bunu elbet biliyor olmalılar. Şu anda medyanın tamamı, gündemdeki "çete" oluşumuna karşı pozisyon almış durumdalar. Peki bugüne kadarki "Derin devlet" operasyonlarında medyanın hiç mi rolü olmamıştı? Andıçlar neyin nesiydi? Şu yakalanan kadronun mali kaynağı diye bir şey söz konusu değil mi? Peki bugüne kadarki "Derin devlet" işlerinde, para babalarının işgal ettiği bir yer yok mu?

Çetelerin dış bağlantıları üzerine ne söylenebilir? Şu anda yakalanan kadronun Anti Amerikan, Anti-AB bir duruşu var. Acaba yapılan operasyon, başka bir dış kaynağa ulaşabilecek mi? Bu kadro ünlü Gladio ise CİA ve benzeri örgütlerle ilişkisine dair neler çıkacak? Ya da Gladio gerçekten nerededir? Hem Gladio olup hem anti - Amerikancı olunabilir mi?

Bu işin başı Veli Küçük ise, Veli Küçük, askerin de içine uzanan bir yapılanmayı mı yönetmektedir? Böyle bir şey var ise, operasyon askeri cenahın içine kadar uzanacak mı, yoksa biz, o alanı görmezden mi geleceğiz? Geçtiğimiz dönemde, Cumhuriyet mitingleri yapıldı.

"Düğmeye basma" hikayeleri en çok o zaman gündeme geldi. Çankaya yoluna barikatların kurulması söz konusu oldu. Bu nasıl, hangi kadro ile yapılacaktı? Yakalananlar kendilerini muhtemelen "millici" diye tanımlayacaktır. Bundan farklı olarak "Ulusalcı" bir yapılanma da söz konusu. Orada da, emekli, hatta daha yüksek rütbeli emekli generaller bulunuyor.

Operasyonun onlara doğru uzanması söz konusu mu? Ben, bu işin henüz tüm derinliklere inebilme noktasına geldiğini düşünmüyorum. Başta dedim, 12 Eylül'de, 12 Eylül öncesinde devlet için vuruştuğunu düşünenler, tıpkı karşıtları gibi en ağır işkenceleri yaşadılar. Ele geçirilmeleri zor olmadı. Kuş gibi avlandılar. Bugün yakalananlar da, bana, illegal alanlarda dolaşanların en yüzeyde olanları gibi görünüyor. "Millici çizgi"nin "out" olduğu, yani itibarsızlaştırıldığı günleri yaşıyoruz.

O dünyada bulunanların savruklukları da bu zemini besliyor. Bu işler böyle olur zaten. Ben bu işin külli bir "Derinlik operasyonu" olmadığı kanaatindeyim. Henüz iktidarın öyle bir operasyonu yürütmeye hazır olduğunu da düşünmüyorum. "İslam karşıtı derinlikler" bir yerlerde duruyor ve sağ kroşe - sol kroşe - alttan aparkat gibi eylemlerle Ak Parti iktidarını yokluyor. Acaba o derinliğin koordinatları tamamen keşfedildi mi? Bekleyelim, görelim...

Bugün, 25 Ocak 2008

Ahmet Taşgetiren

26.01.2008

Derin devlet bu mu?

Ergenekon: Büyük mü, küçük mü?

Derinlik sarhoşluğu...

Konuşanlar tehlikede

Atilla Yayla çok şey mi istiyor?