Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Mısır sınırı kapatıyor

Mısır sınır muhafızlarının, Gazze Şeridi'yle sınırı kapatmak için harekete geçtiği bildirildi. Görgü şahitleri, muhafızların canlı kalkan oluşturduğunu ve polis kalkanlarını kullanarak Filistinlilerin Mısır'a geçmesini engellemeye başladığını belirtti.

İsrail'in 17 Ocakta uygulamaya başladığı abluka yüzünden sıkıntı içindeki Filistinliler, direnişçilerin sınırdaki duvarı yıkmasından sonra yaya olarak ya da araçlarla Mısır'a geçmeye başlamıştı. Mısırlılar, topraklarına geri dönecek Gazzelilerin Mısır'a geçişine izin veriyordu. 1,5 milyon kadar Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'den Mısır'a yüz binlerce Filistinli geçmişti.

/ GAZZE

26.01.2008


 

Myanmar darbecileri sözlerini tutmadı

Uluslararası Af Örgütü, Myanmar'daki cunta yönetiminin baskıların durdurulacağı yönünde BM temsilcisine verdiği söze rağmen, ülkede kasım ayından bu yana 96 eylemcisinin tutuklandığını kaydetti.

Tutuklananların çoğunun, Myanmar'da geçen eylül ayında cunta karşıtı gösterilerin kanlı biçimde bastırılmasına ilişkin kanıtları dış dünyaya iletmeye çalışanlar olduğu bildiriliyor. Af örgütünün raporunda, Myanmar'da barışçı gösterilerin şiddetli biçimde bastırılmasından 4 ay sonra hükümetin, hukuka aykırı tutuklamaları durdurmaktan ziyade bu uygulamalarına devam ettiği kaydedildi. Raporda, tutuklamaların sürmesinin açıkça, hükümetin başta gelen önceliğinin vatandaşlarını susturmak olduğunu gösterdiği ifade edildi. Myanmar'da cunta hükümetin ağustos'ta yakıt fiyatlarını yükseltmesinin ardından Budist rahiplerin başını çektiği ve on binlerce kişinin destek verdiği demokrasi yanlısı gösterilere askeri cunta 26-27'de eylülde kanlı biçimde müdahale etmişti. Gösterilere müdahale sırasında askeri yönetim 10 kişinin öldüğünü, muhalif gruplar da 200'den fazla kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Af Örgütü, Myanmar'da kasım ayından bu yana en az 15 prostestocu ve destekçilerinin çeşitli hapis cezalarına çarptırıldığını, gözaltına alınanların işkence gördükleri yönünde de bilgi aldıklarını bildirdi.

Cunta yönetimi geçen ay, olayların ardından gözaltına alınan yaklaşık 3 bin kişiden sadece 80 kişinin hala gözaltında olduğunu açıklamıştı. Af Örgütü ise hala en az 700 kişinin gözaltında olduğunu kaydediyor. Myanmar'a Kasım ayında giden BM özel temsilcisi İbrahim Gamberi, uluslararası tepkilerine ve Batının yaptırımlarına neden olan baskıların durdurulacağı sözü aldığını açıklamıştı.

/ BANGKOK

26.01.2008


 

İngiltere'de terör zanlılarının gözaltı süresi uzatılıyor

İngiltere'de hükümet, terör zanlılarının mahkemeye sevk edilmeksizin 42 gün boyunca gözaltında tutulmasına olanak sağlayan ve daha açıklanmadan üzerinde büyük tartışmalar çıkan yasa taslağını resmen Avam Kamarasının önüne getirdi.

Taslağın 42 günlük gözaltı süresinin dışında zanlının DNA örneklerinin sınırsız kullanımına ve zanlı hakkında dava açılarak mahkemeye sevk edilmeden önce yapılan sorguda elde edilen delillerin de daha geçerli sayılmasına olanak verdiği açıklandı.

Taslak ayrıca, terör zanlılarının aynen cinsel taciz, tecavüz ve çocuklara yönelik cinsel istismar suçluları gibi, beraat etseler bile kayıt altında tutulmalarına olanak sağlayan hükümler de içeriyor.

İngiltere'de yeni terörle mücadele yasa taslağı, polis ve politikacılar arasında görüş ayrılığı yarattı. Polis şeflerinin büyük bölümü terör zanlılarının gözaltı süresinin 28 günün ötesine geçmesi fikrini desteklerken, muhalefetse tasarıya karşı çıkıyor.

/ LONDRA

26.01.2008


 

İşgalciler 10 yıl daha Irak'ta

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyer Zebari, Amerikan askerinin Irak'ta bazı Amerikalı politikacıların istedikleri kadar uzun kalmayacaklarını belirtirken, askerin 10 yıl içinde ülkeden çıkacağı yorumunda bulundu.

İngiltere'de yayımlanan The Independent gazetesine konuşan Hoşyer Zebari, Irak ve ABD yetkilileri arasında bu ay başlayan görüşmelerde Irak'ta yönetimin kimde olduğu sorusuna cevap aranacağını belirtirken, Cumhuriyetçi Başkan adayı John McCain'in Amerikan askerinin Irak'ta 100 yıl kalabileceği yolundaki sözlerine ''ben böyle düşünmüyorum'' cevabını verdi.

Irak'taki El Kaide varlığının tümüyle bitirilmese de büyük ölçüde yok edildiğini belirten Zebari, Amerikalıların Irak'ta kalış süresinin müzakerelerle belirleneceğini ''ucu açık bir süreç olmadığını'' vurguladı.

Zebari, Amerikan askerinin varlığı ve desteğinin, Irak'ın yabancı güçlerce işgalinin önünde engel teşkil ettiğini de öne sürerken, ''eğer Amerikalılar burada olmasaydı komşularımızdan pek çok müdahaleye şahit olabilecektik'' dedi.

Zebari'nin bu sözlerinin ardından Türkiye'nin Kuzey Irak sınırında yaptığı son operasyonları örnek gösterdiğini de yazan Independent gazetesi, Zebari'nin İran ve Suriye'yiyse Irak içindeki direnişçilere destek vermekle suçladığına işaret etti.

/ LONDRA

26.01.2008


 

Bomba Beyrut'u sarstı: 11 ölü

Lübnan'ın başşehri Beyrut'un Hazmiye bölgesinde meydana gelen patlamada, Lübnan İç Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığında görevli yüzbaşı Visam İd ve yanında bulunan iki askerle birlikte 11 kişi öldü.

Lübnan'ın Hıristiyan bölgesinde dün sabah saatlerinde bomba yüklü bir aracın uzaktan kumandayla patlatılması sonucu, ölenlerin arasında İç Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığında üst düzey yönetici olan yüzbaşı Visam İd'in hedef alındığı belirtildi.

Lübnan'da yayın yapan televizyonlar ve güvenlik kaynakları, Hazmiye bölgesinin Cehevrolet mahallesinde meydana gelen saldırıda ölenlerin sayısının 11'e çıktığını, 16 kişinin de yaralandığını bildirdi. Bombalı saldırıda, çok sayıda aracın yandığı ya da hasar gördüğü belirtildi. Saldırı üzerine, Beyrut'ta çoğunluğu oluşturan ve iktidarda bulunan 14 Mart Hareketine bağlı siyasî temsilciler, acil olarak toplantı yapıyor.

/ BEYRUT

26.01.2008


 

ABD: Irak'ta daimî üs istemiyoruz

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Irak'ta daimî üs istemediklerini açıkladı.

Basın toplantısı düzenleyen Gates, Irak ile yapılması öngörülen ve müzakere edilmesi gereken "Status of Forces Agreement (SOFA)" adı verilen askerî anlaşmayla ilgili bir soru üzerine, "Daha yeni konuşmaya başladık, ama böyle bir anlaşmanın Irak'taki Amerikan silâhlı kuvvetlerinin sayısını ele almayacağının açık olduğunu düşünüyorum ve Irak'ta daimî üsler konusuyla ilgilenmiyoruz" cevabını verdi. Bu anlaşmanın, "Irak ile ABD arasındaki ilişkileri normalleştirmenin bir yolu" olduğunu da belirten Gates, söz konusu anlaşmanın Kongre'den onay alıp almayacağı hakkında ise "onay alınıp alınmayacağından konuşmak için erken. Bunu henüz bilmiyoruz" dedi. Gates'in bu açıklamasından önce, ABD Dışişleri Bakanlığı da anlaşmanın Irak'ta daimi üsler bırakmaktan ziyade ülkenin güvenliğiyle ilgili farklı çözümlere açık kapı bırakmayı hedeflediğini söylemişti.

/ WASHINGTON

26.01.2008


 

Musul'da büyük operasyon

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ülkenin kuzeyindeki Musul şehrinde 34 kişinin ve bir emniyet müdürünün vefat ettiği 2 saldırıdan sonra, El Kaide'ye karşı bu bölgede büyük bir operasyonun başlatılacağını duyurdu.

Maliki, Şiî şehri Kerbelâ'da yaptığı açıklamada, hükümetin, militanlarla mücadele için ülkenin üçüncü büyük şehri Musul'a birlikler gönderdiğini söyledi.

Başbakan Maliki, "Bugün birlikler Musul'a gönderildi ve buradaki mücadele kararlı olacak" diye konuştu.

Ninova vilayetine bağlı Musul'da bir binada meydana gelen patlamada, 34 kişi ölmüş ve 224 kişi yaralanmıştı.

Ninova Emniyet Müdürü Tuğgeneral Salih Muhammed Hasan da patlama bölgesini gezerken düzenlenen saldırıda ölmüştü.

/ BAĞDAT

26.01.2008


 

Olmert ve Abbas Kudüs'te görüşecek

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Pazar günü yeniden bir araya gelmeleri bekleniyor.

İkilinin görüşmesinin yine Kudüs'te, Olmert'in resmî konutunda yapılacağı belirtilirken, ne İsrail Başbakanlığı, ne de Filistin Yönetimi'nden bir yetkili, bu konudaki haberleri doğruladı. Olmert ve Abbas'ın, bir araya gelmeleri halinde, Gazze'ye yönelik kuşatma, Gazze Şeridi-Mısır arasındaki sınırın durumu ile ilgili gelişmeler ve İsrail ile Filistin Yönetimi arasında barış anlaşmasına yönelik nihai statü görüşülecek.

/ KUDÜS

26.01.2008


 

Hariri mahkemesi engellenemez

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un hukuk danışmanı Nicholas Michel, Lübnan'ın eski başbakanı Refik Hariri suikasti zanlılarını yargılayacak özel nitelikteki mahkemenin kurulmasının önüne geçilemeyeceğini belirtti.

Michel, gazetecilere yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin 10 Haziran 2007 tarihinde yürürlüğe giren kararı uyarınca mahkemenin, Hollanda'nın Lahey kentinde kurulmasının öngörüldüğünü, yakında Hollanda meclisinin BM ve Hollanda hükümeti arasında imzalanan kararı onayacağını söyledi. Michel mahkemenin kurulması sürecinin iyi bir şekilde ilerlediğini de belirtti.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

26.01.2008


 

Mektup 15 yılda geri geldi

Japonya'da, 6 yaşında bir çocuğun okulunun kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yazdığı ve bir balona bağlayarak gönderdiği mektup, 15 yıl sonra Pasifik Okyanusu'ndan avlanan bir balık sayesinde kendisine geri geldi.

Pasifik Okyanusu'nda avlanan bir balıkçı, 1000 metre derinlikten avladığı bir yassı balığa yapışmış vaziyette bir mektup buldu, hâlâ okunabilir durumda olan mektubu okuyan balıkçı, bunun 15 yıl önce 6 yaşındaki bir çocuk tarafından yazılmış olduğunu anladı. Şu anda 21 yaşında olan genç, mektubuna bu şekilde kavuşmayı beklemediğini söyledi.

/ TOKYO

26.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri