Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Vergilerini ödemediler

Kaçırılan vergiler bir yana mükellefler, geçen yıl beyan ettikleri 169 milyar 503 milyon 77 bin YTL tutarında verginin 16 milyar 671 milyon 341 bin YTL'sini de ödemedi. Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2007 yılı içinde tahakkuk edilen vergilerin 152 milyar 831 milyon 736 bin YTL'si tahsil edildi. Böylece her 10 liralık verginin 1 lirası yatırılmadı ve mükelleflerin borç hanesine yazıldı.

Beyan edildiği halde devlete ödenmeyen vergi miktarı, Gelir Vergisinde 5 milyar 372,9 milyon YTL, Kurumlar Vergisinde 2 milyar 28 milyon YTL, Veraset ve İntikal Vergisinde 102,8 milyon YTL, Motorlu Taşıtlar Vergisinde (MTV) 1 milyar 675,5 milyon YTL, Dahilde Alınan KDV'de de 4 milyar 763,7 milyon YTL oldu. Özel Tüketim Vergisinde 818 milyon YTL tahsilat açığı meydana gelirken, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinin 151 milyon YTL'si, Şans Oyunları Vergisinin 235 bin YTL'si, Özel İletişim Vergisinin de 9,8 milyon YTL'si yatırılmadı. Damga Vergisinde ödenmeyen tutar 770,7 milyon YTL'yi, harçlarda ise 857,7 milyon YTL'yi buldu.

Bu arada geçen yıl, 12 milyar 974 milyon 226 bin YTL para cezası kesildi. Bunların 10 milyar 574 milyon 760 bin YTL'sini vergi, 1 milyar 663 milyon 520 bin YTL'sini idari para, 404 milyon 901 bin YTL'sini de yargı cezaları oluşturdu. Ancak bu cezaların sadece 3 milyar 675 milyon 28 bin YTL'si tahsil edilebildi. İdari para cezaları kapsamında 521 milyon 846 bin YTL trafik cezası kesildi. Bunun da 388 milyon 789 bin YTL'si yıl içinde ödendi. Böylece, trafik cezalarında yüzde 74,5'luk bir tahsilat oranına ulaşıldı.

Günde, 433 milyon YTL vergi ödendi

2007 vergi gelirlerine göre, yıl içinde günlük ortalama 433 milyon 295 bin 611 YTL vergi ödendi. Devletin kasasına giren günlük ortalama Gelir Vergisi miktarı 94 milyon 374 bin YTL, Kurumlar Vergisi miktarı 37 milyon 673 bin YTL, Dahilde Alınan KDV miktarı 46 milyon 7,2 bin YTL oldu.

Bu tutar, Özel Tüketim Vergisinde 107 milyon 152 bin YTL, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinde 8 milyon 628 bin YTL, Şans Oyunlarında 894 bin YTL, Özel İletişim Vergisinde 11 milyon 535 bin YTL, Damga Vergisinde 9 milyon 978 bin YTL olarak hesaplandı.

/ ANKARA

26.01.2008


 

Büyüme hedefi tutmaz

DenizBank Finansal Hizmetler Grup Başkanı Hakan Ateş, Türkiye'de eskisi kadar müreffeh ve hızlı bir gelişme, büyüme olmayabileceğini belirterek, ''Ama dünyadaki bu kadar kötüye gidişten Türkiye daha az etkilenecektir, göreceli olarak iyi kalacaktır'' dedi.

Ateş, piyasalardaki gelişmelere ilişkin yaptığı değerlendirmede, dünyada bu kadar derinleşerek büyüyen bir krizin Türkiye'yi etkileyeceğini düşündüklerini daha önce de dile getirdiklerini söyledi.

Hakan Ateş, her ne kadar dünyanın hiçbir zaman 2000-2007 arasındaki trendini koruyamayacaksa da aşağı inişin çok sert olmayacağı görüşünü dile getirerek, şunları kaydetti: ''Türkiye'deki büyümeyi etkiler bu. Dünya büyümezken Türkiye'nin hedeflediği 5,5'larda büyümeyi gerçekleştirmesi bana göre biraz zor. Bu sene için yüzde 4'ler civarındaki büyüme de başarıdır. Çünkü dünyadaki durum ortada. Tabiî ki fonlar bizim gibi sermaye fakiri ülkelerde daha daralacaktır, vadeleri kısalacaktır, temin riski artacaktır. Çünkü varlığa dayalı bir menkul ihraca şu anda dünya da kapalı...''

Türkiye'nin, sermaye fakiri olduğu için kredilendirmeye muhtaç durumda bulunduğunu belirten Ateş, ''Bu, geçen yıl kadar rahat olmayacak ve önümüzdeki yıl, bu yıl kadar rahat olmayacak, yani giderek daralacak'' görüşünü aktardı.

/ İSTANBUL

26.01.2008


 

Devlet günde 133.5 milyon YTL faiz ödedi

Devlet, 2007 yılında günde ortalama 133.5 milyon YTL faiz ödedi. Yılın tümünde 48.7 milyar YTL'ye ulaşan faiz ödemeleri toplanan vergi gelirlerinin üçte birini alıp götürdü.

Toplam bütçe gelirlerinin dörtte birden fazlası faize giderken, bütçe ödeneklerinin dörtte bire yakın kısmı faize harcandı. Bir yılda faize ödenen para, aynı dönemde yatırıma yapılan harcamanın ise dört katına yaklaştı.

Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2007 yılının tümünde iç ve dış borç faiz ödemelerinin toplamı önceki yıla göre yüzde 6 artarak 48 milyar 731.6 milyon YTL'ye ulaştı. Buna göre saatte ortalama 5.6 milyon, günde ortalama 133.5 milyon, aylık ortalama bazda ise 4 milyar 61 milyon YTL faiz ödemesi gerçekleştirildi.

YATIRIMLARIN DÖRT KATI

Bütçede yatırım harcamalarını gösteren "sermaye giderleri" kalemi ise yüzde 6.8 artarak 12 milyar 915,2 milyon YTL olarak gerçekleşti. Buna göre faize ödenen tutar, yatırım harcamalarının yüzde 377,3'ü düzeyinde gerçekleşti. Diğer bir deyişle kamu yatırımları için yıllık bazda faiz ödemelerinin yaklaşık dörtte biri kadar harcama yapılabildi. 2007'de faiz ödemeleri yıl boyunca toplanan 152 milyar 831.7 milyon YTL'lik vergi gelirinin yüzde 31.9'una denk geldi. Başka bir deyişle toplanan verginin yaklaşık üçte biri faiz ödemesine gitti.

/ ANKARA

26.01.2008


 

İTO: Krizler bizi etkilemez

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye'nin her türlü krizin ve olumsuz gelişmenin altından kalkabilecek alt yapıya sahip olduğunu savundu.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç'un konuğu olarak beraberindeki 73 iş adamıyla Malatya'ya gelen Yalçıntaş, Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz'ü ziyaret etti.

Yalçıntaş, ziyarette bir basın mensubunun, ''Dünya gündeminde yaşanan kriz Türkiye ekonomisini nasıl etkiler?'' sorusuna, ''Türkiye, her türlü krizin ve olumsuz gelişmenin altından kalkabilecek alt yapıya sahiptir'' şeklinde cevap verdi. Türk ekonomisinin dünyaya açık olduğunu bu nedenle dünyadaki gelişmeleri belli ölçüde hissedeceğini belirten Yalçıntaş, şöyle devam etti: ''Türk ekonomisi, dünyaya açık bir ekonomi. Dolayısıyla dünyadaki gelişmeler, olumlu ya da olumsuz Türk ekonomisini etkiliyor. Önemli olan dünyadaki olumsuz gelişmelerden Türk ekonomisinin ne derece etkileneceğidir. Türk ekonomisine de belli bir ölçüde yansıyacaktır. Ama hiçbir zaman Türk ekonomisine ciddi zarar verecek, gerilemeye ve krize yol açabilecek bir gelişme değildir. Türk ekonomisi bunu rahatlıkla aşabilecek alt yapıya ve sağlamlığa sahiptir. Mühim olan üretmektir. Yeter ki, üretimimizi yapalım. Ortaya ürünler koyalım, mallar koyalım. Türkiye, her türlü krizin ve olumsuz gelişmenin altından kalkabilecek alt yapıya sahiptir.''

/ MALATYA

26.01.2008


 

Elektrik iletim ücretlerine zam

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), elektrik sistemine doğrudan bağlı tüketicilere uygulanacak iletim tarifelerinde yüzde 1,2 ila 6,8 arasında değişen oranlarda zam yapılmasını kararlaştırdı.

Resmî Gazete'nin Dünkü sayısında yayınlanan kurul kararı uyarınca, söz konusu tarifeler 1 Şubat'tan geçerli olmak üzere aktif enerji için yüzde 3,2 oranında artırılırken, tek terimli sanayi tarifesinde akşam tarifesi yüzde 1,3, gece tarifesi yüzde 1,2, gündüz tarifesi de yüzde 6,8 oranında artırıldı. Çift terimli sanayi tarifesinde ise akşam tarifesinde artış yüzde 4,4, gece tarifesi yüzde 1,2, gündüz tarifesi de yüzde 3,3 oranında zam yapıldı. Bu arada söz konusu düzenleme, perakende tüketicileri doğrudan ilgilendirmiyor, daha çok sistemden doğrudan elektrik alan tesisler başta olmak üzere büyük tüketici gruplarını ilgilendiriyor.

/ ANKARA

26.01.2008


 

Niyet mektubu IMF'ye gönderiliyor

Türkiye ile IMF arasındaki mevcut Stand-by düzenlemesinin 7. Gözden Geçirmesine ilişkin Niyet Mektubunun, kısa sürede IMF'ye gönderileceği öğrenildi.

Niyet Mektubu'nun yazımı tamamlandı. 7. Gözden Geçirmenin ardından, geriye kalan iki Gözden geçirme birleştirilecek. 19. Stand-by düzenlemesi, öngörüldüğü gibi, zamanında ve Mayıs ayı başında sona erecek.

Niyet Mektubunun IMF'ye gönderilmesinin ardından, İcra Direktörleri Kurulunun Mektubu, Şubat ayında onaylayarak 7. Gözden Geçirmeyi tamamlaması bekleniyor. IMF ile mevcut Stand-by anlaşması çerçevesinde, geriye yaklaşık olarak 3,4 milyar dolarlık bir kredi imkânı kalırken, bu kredi iki eşit parça halinde kullandırılacak. Kredinin ilk dilimi olan 1,7 milyar dolar, 7. Gözden Geçirmenin ardından, kalanı da, birleştirilecek olan son Gözden Geçirmede verilecek. IMF ile mevcut 19. Stand-By düzenlemesi, Mayıs ayında sona erecek. Mevcut 19'uncu Stand-by düzenlemesinin yerini alması beklenen, yeni programın alternatifleri görüşülürken, malî destek içermese de yine Stand-by çerçevesinde bir anlaşmanın yapılacağı vurgulanıyor.

/ ANKARA

26.01.2008


 

ETBİR, İSUGA 2008'de

ETBİR'in desteği ile düzenlenen İSUGA 2008 fuarı, 24 Ocak'ta düzenlenen açılış töreni ile Türkiye'den ve dünyadan pek çok ziyaretçiye kapısını açtı.

Düzenlenecek çeşitli etkinlik ve panellerle sektörün nabzını tutmayı hedefleyen fuar, 27 Ocak tarihine kadar ziyaretçilerini bekliyor.

ETBİR-Et Üreticileri Birliği'nin desteği ve GGD-Gıda Güvenliği Derneği ile PERDER İstanbul, İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği'nin katkılarıyla Tüyap Beylikdüzü'nde düzenlenen İSUGA 2008, 3. İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri Fuarı ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle açıldı.

Kırmızı et sektörünün en etkin ve önemli sivil toplum kuruluşu olan ETBİR'in Yönetim Kurulu Başkanı Önder Ünlüer yaptığı açılış konuşmasında, sektörün pazarlama ayağına ışık tutacak bir sürecin başladığını ifade etti.

Yeni Asya / İSTANBUL

26.01.2008


 

Uluslararası Yoksulluk Sempozyumu

"Yoksulluk" konusu, düzenlenecek bir sempozyumda tartışılacak.

Türkiye'deki kamu politikaları yoksulluğu gidermede ne kadar etkili? Sivil toplum kuruluşlarının yoksullukla mücadeledeki rolleri neler? Küresel ölçekte yoksulluk insanlığı nasıl tehdit ediyor? Amerika Birleşik Devletleri'nde yoksulluğun boyutları ve küreselleşme yoksulluk ilişkis gibi konular ve sorular üzerine düşünmek ve çıkış yolları aramak üzere "Uluslararası Yoksulluk Sempozyumu" 1-3 Şubat 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'ün de dâvet edildiği "Uluslararası Yoksulluk Sempozyumu"nda 27 yabancı ve 120 yerli akademisyen, yoksulluğun bütün boyutlarını ve çözüm önerilerini tartışacak.

Sempozyum, İstanbul Harbiye'deki Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapılacak.

Yeni Asya / İSTANBUL

26.01.2008


 

Petrol ve altın fiyatları yükseldi

ABD dolarındaki zayıflığın devam etmesi ile petrol arzına yönelik kaygılar sebebiyle, petrol ve altın fiyatları yükseldi.

ABD ham petrolünün varil fiyatı 59 cent'lik artışla 90 dolara yükseldi. Brent türü Kuzey Denizi ham petrolünün varil fiyatı da, 53 cent'lik artışla 89.60 dolara çıktı. Altının onsu da uluslararası borsalarda bir ara 914.50 dolardan işlem gördü. Altın, New York Borsası'nda ise 907.70 dolar oldu.

/ NEW YORK

26.01.2008


 

Tesco, İstanbul'daki ilk mağazasını Kurtköy'de açacak

esco Kipa, İstanbul'daki ilk mağazasını Mayıs ayında Kurtköy'deki Via Port Alışveriş Merkezi'nde açacak.

Tesco Kipa'nın İstanbul'da açacağı ilk mağazaya ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Tesco Kipa Hukuk ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Gürcan Önol, İstanbul'da mağaza açmak için doğru zamanın geldiğine inandıklarını söyledi.

Tesco Kipa'nın İzmir ve diğer faaliyette bulunduğu illerdeki başarısına dikkat çeken Önol, "Deneyimlerimizi artık İstanbul'a taşıma zamanı geldiğini düşünüyoruz. Doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata İstanbul'a geliyoruz'' dedi. Kurtköy'de henüz bir hiper market bulunmadığını, Tesco Kipa'nın da burada ilk olma özelliğiyle rakiplerinin ötesine geçeceğini anlatan Önol, kiracı olacakları bu alış veriş merkezindeki mağazaları için toplam 14 milyon YTL yatırım planladıklarını bildirdi. Toplam 8 bin 300 metre kare net satış alanına sahip olacak mağazada, 350 kişiye istihdam sağlayacaklarını ve 25-35 bin kalem ürünün müşterilere sunulacağını belirten Önol, "İstanbul'da tek bir mağaza ile kalmayacağız. Büyüme sürecindeyiz. Bu yıl 12 hiper market açtık. Hedefimiz 5 yıllık dönemde 100 mağazaya ulaşmak. Sadece organik büyüme ile 5 yıl içinde sektörde ilk 2 ve 3 içerisinde yer almak istiyoruz'' dedi.

Ümit Kızıltepe / İSTANBUL

26.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri