Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Vatandaşa değer verilmiyor

Gazeteci Emre Aköz, bazı kemsilerin devlet tarafından yeteri kadar vatandaş kabul edilmediğini ifade etti. Aköz, "Kürtler, Aleviler, belli başlı gruplar, sayıları az da olsa gayri müslimler, İslâmî cemaatlar, bunun alt kademesi olarak üniversiteye giremeyen başörtülü kızlarımızı da katabiliriz. Bunlar devletimiz tarafından yeteri kadar vatandaş kabul edilmeyen kesimler" dedi.

Akademik Dayanışma Araştırma ve Geliştirme Vakfı (ADAG), Sosyal Etüdler Derneği (SETÜD), Yeni Eğitimciler Derneği (YENİEĞİTDER), Yeni Sanayici ve İşadamları Derneği (YENİSİAD) tarafından organize edilen Anayasa panellerinin dördüncüsü Ankara Akar International Hotels'de yapıldı.

"Anayasal Vatandaşlık" başlıklı panelin sunuculuğunu Cemalettin Söğüt yaparken açış konuşmasını ADAG Genel Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy yaptı.

İnsanın, kâinatın önemli bir parçası olarak üst kimlik sahibi olduğunu hatırlatan Aksoy, "İnsan hangi ırktan, hangi dinden, hangi dilden olursa olsun anayasal vatandaşlıktan esirgenmemesi lâzım" dedi.

Yöneticiliğini Prof. Dr. Ahmet Battal'ın yaptığı panelde, yeni anayasa tartışmaları ve Türkiye'nin gündemiyle ilgili görüşler ifade edildi.

AKÖZ: BAŞÖRTÜSÜ SORUNU KANGREN OLDU

Gazeteci Emre Aköz, bazı kemsilerin devlet tarafından yeteri kadar vatandaş kabul edilmediğini ifade etti. Aköz, "Kürtler, Aleviler, belli başlı gruplar, sayıları az da olsa gayri müslimler, İslâmî cemaatlar, bunun alt kademesi olarak üniversiteye giremeyen başörtülü kızlarımızı da katabiliriz. Bunlar devletimiz tarafından yeteri kadar vatandaş kabul edilmeyen kesimler" dedi.

Aköz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çağdaşlaşma, cumhuriyet kurulduktan sonra batılılaşma, muasır medeniyetlere ulaşma hareketleri içinde bir modele, kalıba göre insanların geleneksel yaşayış, davranış, giyiniş gibi kalıba uymalarıdır. Bu kalıba uyarsan çağdaş olursan cumhuriyetin sevgili evlâdı olursun. Vals yapman gerekir, cumhuriyet balosuna katılman gerekir, şarap içmen gerekir. Müzik olarak klâsik Türk müziği dinlemeyecek tango yapacaksın. Başörtüsü de Kürt sorunu gibi kangren olmuş vaziyette. Aptal aptal şeyler. Başörtülü kızlara yapılan muamele iğrenç. Böyle bir belâlı, mayınlı, abuk sabuk bir durumda yaşıyoruz.

Güneydoğuda ölenler 10 bin kişiye yaklaştı arasında Gayrımüslimleri bulamazsınız. Osmanlıdaki gayrımülsimlere silâh verilemez kuralı burada da devam ediyor. Tabi yüksek düzeyde komutan oğlu da bulamazsınız o da ayrı bir durum."

FENDOĞLU: ANAYASA İLE İNSAN

HAKLARI İKİZ KARDEŞTİR

Başbakanlık İnsan Hakları Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu ise Türkiye'de insan haklarına yeterince uyulmadığının bilindiğini söyledi. Anayasa iki sebep için yapıldığını vurgulayan Fendoğlu, "Birincisi devletin çatısını oluşturmaktır. İkincisi insan haklarını korumaktır. Ama anayasa geleneğinde insan haklarının genelde korunduğunu söylemek çok zor. Anayasa ile insan hakları ikiz kardeşlerdir. Çünkü anayasaların 3'te biri insan haklarıyla ilgilenir" dedi.

Türkiye'de anayasa savaşlarının yaşandığını dile getiren Fendoğlu şöyle devam etti:

"Türkiye'deki cephe savaşlarından biri anayasal vatandaşlıktır. Bir başkası başörtüsü cephe savaşıdır. Bunun üzerinde siyasetçiler durdular, konuşuyorlar. Bir başkası laikliktir. Geçmişte cumhurbaşkanı sayın Abdullah Gül'ün seçilişinde 184-367 cephesi vardı. Türkiye bu tür yapay gündemlerle meşgul olur durur. Sadece 66. maddede anayasal vatandaşlık ele alınıyor. Halbuki bunu anayasanın tümüne hakim bir ruh olması lâzım. Bu nedenle de konu özgürlük sorunudur. Anayasal vatandaşlık bünyesinde bütün insanların mutlu olacağı yeni bir anayasanın yapılması mutlaka lâzım."

TÜRKÖNE: YENİ ANAYASA DÖNÜM NOKTASIDIR

Gazi Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne ise, yeni anayasanın önemine değindi. Yeni bir anayasanın askerî vesayet döneminin sona ermesi anlamına geldiğine dikkat çeken Türköne, "Doğrudan doğruya sivil iradenin, halkın eseri olan bir anayasanın vücut bulması önemli. Bundan sonra halk, sivil siyaset ve demokrasi bunu başarmış olacak. Gerçekten bu bir dönüm noktasıdır, bir milâttır. Bu başarılırsa, sizin çocuklarınız, torunlarınız Türkiye üzerinden konuşurken muhtemelen 2008 öncesi ve 2008 sonrası gibi bir ayrımla konuşacaklar" dedi. Başörtüsü tartışmalarının altında Türkiye'yi kimin yönettiğinin yattığını açıklayan Türköne, sözlerini şöyle sürdürdü: "İktidar pratiği olarak, Türkiye'yi kim yönetiyor, kimin sözü geçiyor, kimin hükmü geçiyor sorusunun cevabı başörtüsü sorunudur. Başörtüsü sorunu bir tesettür sorunu değildir. Tesettürün yasaklanması sorununun çok ötesinde bir iktidar sorunudur. Türkiye'yi kim yönetiyor? Başörtüsü yasağı varsa Türkiye'yi halkın seçtiği kişiler yönetmiyor demektir. Başörtüsü yasağı kalkıyorsa eğer, o zaman demokrasi, insan hakları ve halkın iradesi işliyor demektir. Bu turnusol kâğıdı gibi bir şey. Simge diyorsak yasağın kendisi, demokrasinin işlemediğine dair bir simgedir. Nitekim bu tartışmayı, Yargıtay başsavcısı ve Danıştay başkanlar kurulu bildirilerinde görebilirsiniz. Başörtüsü yasağı kalktığı zaman sadece genç kızların okullarına girmeleri temin edilmiş olmayacak yargı üzerinde oluşmuş, işte askerî cenahta oluşmuş bir oligarşi, bir elit iktidar sona ermiş olacak."

Kemal Benek / Cemil Yüzer / ANKARA

26.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  "Bu adam" için 5 yılla yargılanacak

  Üyelik hedefimize onay

  Başörtüsü görüşmeleri Pazartesiye kaldı

  Ergenekon dinlemeleri Danıştay'a takıldı

  Dink'in avukatı: Umarım dağ fare doğurmaz

  Kayıtlarda 'yolsuzluk' yok

  Tatil zili çaldı

  Karne gününde "yalnız" kalmadılar

  Karne günü öldü

  Kötü karneye ılımlı yaklaşın

  İnsan hakları ihlâlleri demokratikleşmenin önünü tıkıyor

  Vatandaşa değer verilmiyor

  Karamanlis'ten İzmir'in EXPO adaylığına destek

  Davos'ta Türk gecesi düzenlenecek

  Okullara yerinde mobil hizmet ekibi

  Apartmanları profesyoneller yönetecek

  MEB'in karnesi kırıklarla dolu

  Soylu: DP milletin sesi olmaya devam edecek

  Turgut İnal'a özel ödül

  Gazetelerin sanal tirajları rekor kırdı

  Karamanlis'ten İzmir'in EXPO adaylığına destek

  Sahte cep telefonlarına dikkat

  150 yıllık köy boşaldı

  Van'da at üzerinde uyuşturucu sevkiyatı

  En uzak galaksi bulundu

  Yüzen şehitlik teklifi

  Ankara'nın Jaws'ları


 Son Dakika Haberleri