Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Müzikle matematik öğreniyorlar

İşte, yine mantık dışı, uçuk kaçık bir proje. Eğitim işini de iyice sulandırdılar. Matematik dersi ciddî bir iş, gerekliliği hâlen tartışılan müzikle matematiği birleştirmek iş mi yani?

Evet, biz eskiden böyle bir şey ne duyduk, ne gördük. Matematik denilince sırat köprüsünden geçmek gibi korkularla eş değer zorluk demekti., Halledemedin mi, okumuşlardan da sayılmazsın. Belki de adam yerine bile konulmazsın. Sevmesen de, korksan da ne yapıp edip şu matematik belâsının üstesinden gelmek genel kabul edilen bir meseledir.

İzmir'de bir ilköğretim okulunda öğretmenlik yapan Mustafa Duran'ın, matematik dersini müzikle öğrettiğini gazeteler ve televizyon haberlerinden öğrendik.

Projesi İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü, Millî Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK'ın da desteği ile pilot seçilen okullarda uygulamaya konulmuş.

Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi de yürütme ve uygulamanın bir yerinde bulunuyor.

AB projeleri fonlarına da yapılan başvuru da kabul edilmiş ve 560 bin YTL'lik destek sağlanmış.

İşin esprisi bir tarafa, gerçekten şaşırtıcı, heyecanlandırıcı ve fevkalâde olumlu bir projedir.

İnsan fıtratının keşfi ve fıtrata uygun bir metottur.

1981 yılında California Üniversitesinden Prof. Dr. Roger Spery'e Nobel Tıp Ödülü kazandıran, sağ ve sol beyin fonksiyonlarının keşfi ile 21. Yüzyılı'n "beyin yüzyılı" olmasına vesile olan keşfinin yansımalarıdır bu proje.

Bizim eğitim sistemimiz %95 ağırlıklı matematik, mantık yaklaşımlı sol beyin fonksiyonu üzerine dayanıyordu. Bu yüzden, beyinler de kapasitesinin çok altında kullanılabiliyordu.

Sağ beynin fonksiyonu olan, müzik, ritim, hayâl, bütünlük gibi özellikler keşfedilince, hafıza öğrenme ve değişim stratejilerinde âdeta sıçramalar yaşandı.

1990'lı yıllar sonrası da beynin yeni özelliklerinin keşfi ile, kişisel gelişim yöntemleri revaç bulmaya başladı.

Millî Eğitim Bakanlığı'nın yeni ders kitapları ve müfredat programlarında iki beyin gerçeği ve çoklu zekâ kuramı dikkate alındığı görülmektedir.

Çoklu zekâ kuramı, sağ ve sol beyin özelliklerinin keşfi ile ortaya çıkarılmış, insan beyninin bilinmeyenlerinin açığa çıkarılmasıdır.

Farkında olmadığımız, ama inanç sistemi ve insan-ı kâmile ulaştıran değerlerimizin içinde olduğunu hatırlatmak isterim.

İşin özü, akıl ile kalbin imtizacıdır. Akıl ve duygu birlikteliğidir. Bilgiye duygu yüklenirse, bilgi hafızaya kalıcı kayıt yapılabilir.

Duygu enerjidir. Bir cihaz ne kadar mükemmel olursa olsun, çalıştıracak enerji kaynağı yoksa hiçbir değeri yoktur.

Müzik de duygu enerjisi, şevk ve heyecan vesilesidir. Matematikle müzik dersi olayı harika bir projedir. Öncelikle farklı, özgün bir metodu hayata geçirmeyi başaran Mustafa Duran'ı ve projeye destek olan kişi ve kuruluşları tebrik ediyorum.

Bütün eğitimcileri ve eğitimle ilgisi olan anne ve babaların da bu konu hakkında yüzeysel de olsa bilgilenmelerini öneriyorum. Çocuklarımıza yaklaşımda yanlış bildiğimiz ön yargılardan sıyrılmak için, genel de olsa malûmat sahibi olmakta fayda vardır.

Yusuf Beyaz

26.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Çivi etkisi

  "Küçük şeyler" üzerine - 2

  Müzikle matematik öğreniyorlar

  Çocuk ve Deha Eğitim -2 sömestr tatil programı


 Son Dakika Haberleri