Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İnanç özgürlüğünü İsveç'te buldu

Erasmus Programı aracılığıyla İsveç'e bir dönemlik öğrenim görmeye giden Fatih Üniversitesi İngilizce Fizik Bölümü öğrencisi Ayşe Beyza Kara bu ülkede başörtüsü sebebiyle hiçbir baskı, yasak ve engellemeyle karşılaşmadığını belirtti.

Türkiye'de başörtüsü ile derslere katılma hakkı tanınmayan Ayşe Beyza bu özgürlüğü ülkesinden kilometrelerce uzaklıkta, kutuplara yakın İsveç'te bulmuş. Soğuk ülke İsveç'in devlet üniversitesi ve öğrencileri Ayşe Beyza'yı hiç beklemediği bir sıcaklık ve hoşgörü ile karşılamış. Beyza Kara Yeni Asya'yı ziyaretinde, "İsveç'te başörtülü olarak okudum. Hiçbir baskı ve engelleme ile karşılaşmadım" derken bu özgürlüğü kendi ülkesinde bulamamanın ve tekrar yasaklı bir hayata geri dönmüş olmanın burukluğunu yaşıyordu.

İSVEÇ'TE BÜYÜK SAYGI GÖRDÜM

Erasmus programı aracılığıyla İsveç'in önemli devlet üniversitelerinden Umea Üniversitesi'ne giden Fizik bölümü öğrencisi Ayşe Beyza, başörtüsü yasağının kaldırılması tartışmalarının yaşandığı bu günlerde "İsveç'te insanlar nasıl giyindiğinize değil, ne düşündüğünüze bakıyorlar" sözleriyle önemli mesajlar verdi.

İsveç'e ilk gittiğinde kendisine arkadaşlarının neden örtündüğünü sorduğunu anlatan Ayşe Beyza, "'Neden başını örtüyorsun?" diye soruyorlardı, ben de inancım böyle giyinmemi emrediyor hem de ben bu giyim tarzını çok seviyorum ve kendimi böyle rahat hissediyorum, şeklinde cevap veriyordum. Bu cevaptan sonra bana çok büyük saygı duymaya başladılar." dedi.

TÜRKİYE'DE MOTİVASYONUM BOZULUYOR

İsveçlilerin Türkiye'de başörtüsü yasağı olmasına bir anlam veremediklerini belirten Beyza, "Halbuki İsveç'te insanlar bana karşı çok saygılıydılar. Her ortama rahatça girip çıkabiliyordum. Spor merkezine bile başörtümle rahatça gidebiliyordum. Kantine, kafeteryaya, kütüphaneye. Bütün haklardan faydalanabiliyordum. Halbuki kendi ülkemde okulumun kafeteryasına başörtümle giremiyorum. Neden giremiyorum? Ben kafeye de girmek istiyorum, amfiye de. Bu benim en doğal hakkım" ifadelerini kullandı.

Okulunda başarılı bir öğrenci olan Ayşe Beyza bu başarısının karşılığı olarak Erasmus programından faydalanmış. İsveç'te kendi kapasitesinin ve başarısının farkına varan Beyza, "İnsan, olduğu gibi, öğrenim görme hakkına sahip olunca kendine bir özgüven geliyor. Ben başörtülü bir insanım ve kendimi böyle mutlu hissediyorum. Derslerime de bu özgüven ile girmeyi istiyorum. İnsan böyle daha başarılı oluyor. Aksi halde motivasyonum Türkiye'de çok bozuluyor" ifadelerini kullandı.

PROFESÖR BANA MESCİDİ GÖSTERDİ

İsveç'te üniversite hocalarının da kendisine çok hoşgörülü ve saygıyla davrandığını ifade eden Beyza, "Okula gittiğimiz ilk gün Fizik Bölümü hocası Prof. Roger Holing beni sevgiyle karşıladı ve "Sen Müslümansın, arkadaşın sana kampüste mescidin yerini göstersin" diyerek üniversiteyi gezdirdi." dedi.

İsveç'teki Umea üniversitesi'nde çok büyük bir mescid olduğunu ve Müslüman öğrencilerin kampüs içinde özgürce ibadetlerini gerçekleştirebildiklerini anlatan Beyza, "Orada hocalar eğer akıllı ve başarılı bir insansan seni destekliyorlar. Onlar için önemli olan şey çok çalışman. Biraz da sosyal olmanı istiyorlar. Asla inancına ve fikirlerine karışmıyorlar." dedi.

Başörtüsüyle daha sosyal bir insan olduğunu ifade eden Beyza Kara, "Kendime özgüvenim arttı açıkçası. Ben zaten sosyal bir insandım ama orada başörtüm ile daha çok sosyal olma imkânı yakaladım." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de başı açık okumak zorunda kaldığını üzülerek ifade eden Beyza, "Benim tercihim başörtümle okumak. Açık olan açık okusun, isteyen istediğini yapsın. İsveç'te durum böyle. İnsanlar böyle mutlular. İnsanlar böyle başarılılar. Hani kimse sizin kıyafetinize bakmıyor. İstediğiniz gibi giyinin, ilgilendirmiyor onları." dedi.

AB'YE GİRECEKSEK ÖZGÜRLEŞMELİYİZ

AB'ye girme gibi bir hedefi olan Türkiye'de bu tür yasaklar olmasını İsveçlilerin de yadırgadığını ifade eden Beyza Kara, "Avrupa Birliği'ne girmenin bir gereği de özgürlükleri artırmak ve yasakları bu anlamda kaldırmaktır" dedi. İsveçlilerin insani değerlere önem verdiklerini ve birbirlerine güvendiklerini anlatan Kara, Müslümanlarda olması gereken özelliklerin onlarda bulunduğunu anlattı.

Erasmus programı sona eren Beyza maddi imkânları el verse orada okumaya devam etmek istediğini ancak İsveç biraz pahalı olduğu için tekrar Türkiye'ye dönmek zorunda kaldığını belirtiyor. Özgür bir okuldan tekrar yasaklarla dolu bir yere dönmenin çok zor olduğunu ifade eden Beyza, "Şimdi bu durum beni çok düşündürüyor, yeniden psikolojim bozulacak ve adapte olmakta çok zorlanacağım" şeklinde konuştu.

HÜKÜMET BU KONUYU ÇÖZMELİ

Başörtüsü tartışmalarının yaşandığı bu günlerde hükümet yetkililerine de seslenen Beyza, "İnsanların kıyafetleri hiç önemli değil. Öğrencilerin başarısı, çalışmaları, ahlâkları çok daha önemli. Türkiye'de çok boş meseleleri tartışıyoruz, bilimle uğraşamıyoruz. Üniversitelerde hep bu türden tartışmalar yapılıyor ve bilime ne yazık ki vakit kalmıyor. Artık bu başörtüsü meselesini aşmalı ve önümüze bakmalıyız" dedi.

BASKI VE ÇATIŞMA YAŞANMAZ

Ayşe Beyza'nın Fatih Üniversitesi'nden sınıf arkadaşı Şeydanur Günüç de başörtüsü yasağını anlamsız buluyor. Kendisi açık olduğu halde Ayşe Beyza ile çok iyi arkadaşlıkları olduğunu belirten Günüç, "Eğer serbestlik gelirse okulda baskı ve çatışma ortamı oluşur deniyor. Halbuki bizim aramızda böyle bir şey olması asla mümkün değil. Biz açık kapalı hiç fark etmeden çok güzel dostluklar kuruyoruz. Çünkü böyle olmak benim tercihimse kapalı olmak da arkadaşımın tercihidir. Bunda garipseyecek bir durum yok ki" dedi.

"Ben başı açık girebiliyorsam, arkadaşım da pek tabii başı kapalı girebilmelidir" diyen Günüç, "Eğer arkadaşım kendi istediği gibi okula girerse ben de onun arkadaşı olarak en az onun kadar mutlu olacağım. Çünkü kampüs girişinde bir köşeye çekilip başörtülerini çıkarmaları, rencide olmaları beni de oldukça üzüyor. Çok acı verici bir görüntü oluşturuyor ne yazık ki" ifadelerini kullandı.

ARKADAŞIM BAŞÖRTÜYLE OKURSA SEVİNİRİM

Ayşe Beyza'nın diğer sınıf arkadaşı Asemin Erdoğan da, "Şeyda doğru dedi aslında. Yani bence herkes düşündüğünü yapmalı diye düşünüyorum. Meselâ eğer insan inanıyorsa başı kapalı bir şekilde okuyabilmeli ve işte böyle başı kapalı olabilmeli. Bunun da üniversitelerde sorun oluşturacağını düşünmüyorum." dedi.

Erdoğan, "Arkadaşınızın üniversiteye başı kapalı girmesi sizin üzerinizde bir baskı oluşturur mu?" şeklindeki sorumuza ise kısa ve net bir şekilde "Hayır asla" diye cevap verdi.

DÜZELMEK ZORUNDA

Uludağ Üniversitesi matematik son sınıfta okumakta olan Ayşe Beyza Kara'nın ablası Betül Kara ise "Bizim kendi ülkemizde bu kadar sınırlandırılmamız bizleri çok üzüyor. Üniversitede örneğin sakal da yasakken, bir sürü insan saçı sakalı birbirine karışmış okula girebiliyorken neden ben başörtümü kapının önünde sıyırıp çıkarmak zorunda kalıyorum? Bu duruma gerçekten üzülüyoruz. Ama inşallah bu durum düzelecek diye düşünüyorum. Düzelmek zorunda. Biz yetişemeyeceğiz belki. Ben mezun oluyorum ama inşallah, yeni gelecek arkadaşlar için durum düzelecektir diye umut ediyorum" dedi.

BAŞÖRTÜSÜ ALLAH'IN EMRİ

Neden başörtüsü taktığını sorduğumuz Betül Kara da, "İnancım dolayısıyla tabii ki. Bizim gibi, okuyan insanlarda başörtüsü bilinci daha çok. Ben inancım gereği kapalı olan bir insanım. Geleneksel sebeplerle yahut baskı sonucu değil. Bu Allah'ın emri ben bunu yapmalıyım, üzerime farz diye düşünüyorum ve inanç dolayısıyla kapatıyorum." dedi.

Umut YAVUZ - Ahmet CEYLAN / İSTANBUL

28.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İnanç özgürlüğünü İsveç'te buldu

  İyilik yapıyorum derken

  Yazıcıoğlu: Çözüm ararken yeni yasak alanlar oluşturulmasın

  MHP: AKP'nin tuzağını bozduk

  Erdoğan: Başörtülüler de laik olamaz mı?

  Tren yolunda feci kaza: 9 ölü, 37 yaralı

  Ergenekon'da tutuklananlar 28'e çıktı

  Akbulut: Hiçbir zaman siyasî malzeme yapmadık

  MHP'li Coşkun: Sorunu çözmek için hükümete desteğimiz sürecek

  İki partinin yöneticileri, bugün yeniden bir araya gelecek

  Başörtüsü sorunu kalıcı olarak çözülmeli

  Otoyol ve köprülere yabancı ilgisi

  Doğuda kar bekleniyor

  Soğuklara karşı tedbirinizi alın

  Adana'da tren otomobili biçti

  Kış ortasında üzüm keyfi

  Anadolu'daki oteller zor durumda

  Kan bağışı ders oluyor

  Sulukule'ye Kurul onayı

  Namazın sırları iyi anlaşılmalı

  Başörtüsü inancın tezahürü


 Son Dakika Haberleri