Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kalifiye eleman isyanı

Mersin Sanayi ve Ticaret Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kadri Şaman, ''sanayicinin nitelikli eleman bulamazken, Mersin'de eğitimli işsiz ordusunun her geçen gün büyüdüğünü'' bildirdi.

Şaman, Mersin TSO Haber Gazetesine yaptığı açıklamada, bölgede yüksek işsizlik oranı sebebiyle neredeyse her aileye bir işsizin düştüğünü, ülkenin geleceği olan gençlerin gelecek umutlarının yok edildiğini ve ülkenin malî kaynaklarının israf edildiğini öne sürdü. Meslek lisesi sorununun çözülememesi nedeniyle nitelikli eleman bulamayan sanayicinin de zor duruma düştüğünü ifade eden Şaman, açıklamasında ''Meslek liselerindeki katsayı sorunu yüzünden aileler çocuklarını bu okullara göndermemeye başladı. Fakat üniversiteyi bitiren gençlerimiz kalifiye olmadıkları için istihdam edilemiyor. Mersin'in parlak beyinleri göçlerle kenti terk ederken, sanayi kuruluşları nitelikli eleman bulamıyor'' dedi.

Açıklamasında eğitimli gençlerin meslek sahibi olmaması yüzünden sanayicinin de nitelikli eleman bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığına dikkati çeken Şaman, şöyle devam etti: ''Sanayici nitelikli eleman bulamazken, Mersin'in eğitimli işsiz ordusu her geçen gün büyüyor. Bu durum en çok, işsiz gençler ve sanayiciler olmak üzere iki grubun canını yakıyor. Çünkü bir sanayici çok işçiyle çok üretim yapmak ister. Ancak işçi bulamadıkça, doğal olarak üretim kapasitesi de düşüyor ve bu sanayiciyi derinden yaralıyor.''

/ MERSİN

29.01.2008


 

KOSGEB'e eleman alımı sınavla yapılacak

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ''KOSGEB'e eleman alımı, bundan sonra kariyer planlaması çerçevesinde, liyakat esasına dayalı olarak, yani sınavla yapılacak, ayrıca terfi ve atamalar yeniden düzenlenecektir'' dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığını (KOSGEB) baştan aşağıya yeniden yapılandırdıklarını, bu kapsamda kuruluş kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarı hazırladıklarını belirtti.

''KOSGEB 2008 Yılı Eylem Planı''nın ana hatlarını açıklayan Çağlayan, gelecek yıl Kredi Garanti Fonu AŞ'nin sermayesini yükseltip, sağladığı teminat miktarı ve teminat sağlanan işletme sayısını artırmayı, illerde şube açarak, KOBİ'lere daha rahat ve yerinde hizmet vermeyi amaçladıklarını bildirdi. Sanayi ve hizmetlerde yüksek katma değerli üretim yapısına geçişin sağlanmasını teminen, orta-yüksek ve ileri teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteren bin KOBİ'ye, yatırım projesi için uygun koşullu kredi desteği sağlanacağını belirten Çağlayan, orta-düşük ve düşük teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin rekabet güçleri ve yarattıkları katma değerin artırılması amacıyla da, 1000 işletmeye uygun şartlı yatırım kredisi desteği verileceğini kaydetti.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Çağlayan, ''teşvikler bölgesel mi olacak'' sorusuna ''Teşvikler artık eski sistemle olmayacak. Proje bazlı ve sektörel bazlı olacak. Sanayi envanteri ve sanayi stratejisi bunun en önemli bacakları. Hangi sektörlerin nerede destekleneceğini içeren bir yapı üzerinde çalışıyoruz'' cevabını verdi.

/ ANKARA

29.01.2008


 

Memurlar verdikleri hizmetlerden memnun değil

Memur-Sen tarafından gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, memurlar verdikleri hizmetlerden memnun değiller.

Memur-Sen, memurların çeşitli konulardaki değerlendirmelerini ve içinde bulundukları durumu belirlemek amacıyla kapsamlı bir anket çalışması yaptı. Yaklaşık 10 bin memura, kamu hizmetlerinden memnuniyetlerine ilişkin sorular yöneltilen anketin sonuçlarına göre, memurların çoğunluğu bu hizmetlerden memnun olmadıklarını ifade etti. Ankete ilişkin değerlendirmede, memurların en memnun oldukları kamu hizmetinin sağlık, en az memnun oldukları kamu hizmetinin ise eğitim olduğu ortaya çıktı. Katılımcılardan eğitim hizmetlerinden memnun olanların oranı yüzde 20,71, adlî hizmetlerden memnun olanların oranı yüzde 21,36, bilgi edinme işlemlerinden memnun olanların oranı yüzde 21,98, belediye hizmetlerinden memnun olanların oranı 23,40, asayiş hizmetlerinden memnun olanların oranı 29,89, sağlık hizmetlerinden memnun olanların oranı ise yüzde 32,10 olarak tesbit edildi.

Ayrıca ankete göre, kadın memurların yüzde 82,4'ünün, erkek memurların ise yüzde 83,93'ünün refah düzeylerinin ortalamanın altında olduğu belirtildi.

/ ANKARA

29.01.2008


 

Açlık sınırı 694 YTL'ye yükseldi

Türk-İş'in araştırmasına göre 4 kişilik bir aile için hesaplanan açlık sınırı 694.01 YTL, yoksulluk sınırı ise 2 bin 260.63 YTL'ye ulaştı.

Türk-İş'in her ay düzenli olarak yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, dört kişilik bir aile için hesaplanan açlık ve yoksulluk sınırı tutarları Ocak ayında artışını sürdürdü. Buna göre, çalışanlar bir önceki yıla göre bugün 76 YTL'si mutfak harcaması olmak üzere toplam 248 YTL aile bütçesinden daha fazla harcama yapmak durumunda kalıyor. Elektrik, doğalgaz, su ve ulaşım gibi zamların aile bütçesine ağır yük getirdiğini savunan Türk-İş, dar ve sabit gelirli kesimlerin gelir artışının zamlar karşısında yetersiz kaldığını söyledi.

/ ANKARA

29.01.2008


 

TÜBİDER'den tüketicilere hukukî destek

Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER) Genel Başkanı Fuat Engin, tüketicileri, kart aidatında yasaya ve hukuka aykırı uygulamalarına devam eden bankalara karşı, TÜBİDER'den hukuki destek alarak hak aramaya çağırdı.

TÜBİDER Genel Başkanı Fuat Engin, yaptığı yazılı açıklamada hakem heyetleri kararları ile haksız ve yasaya aykırı olarak alındığı ipatlanan yıllık kart aidatlarına ilişkin bankaların açmış oldukları itiraz dâvâlarının tüketici mahkemelerince tüketiciler haklı bulunarak reddedildiğini belirtti. Kart ücretlerine yüz binlerce tüketicinin bankalara başvurarak itiraz etmeleri karşısında az sayıda bankanın bu tutarları iade etmeleri yanında bir çok bankanın inatla haksız uygulamayı sürdürdüğünün görüldüğünü ifade eden Engin, açıklamasında, 5464 sayılı banka kartları ve kredi kartları kanunun 24. maddesinde, sözleşmede yer almayan ve kart kullanıcısı bilgilendirilmeden faiz, komisyon veya masraf adı altında hiçbir talepte bulunulmayacağına, Tüketicinin hesabından kesinti yapılamayacağı hükme bağlandığını ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı 2007/2 ve 2007/3 sayılı genelgelerde yer alan Bakanlığımız görüşlerini dikkate alarak, üyelik ücreti miktarının açıkça sözleşmeye yazılmadığının tesbit edilmesi durumunda söz konusu ücretin iptalinin hükme bağlanması gerektiği hususunun uygulanmasının istendiğini hatırlattı. Bankaların bankalar haksız kazanç elde etmek adına, yasaya ve hukuka aykırı haksız uygulamalarının devam ettiğine işaret eden Engin, bankalara, "Tüketicilere karşı haksız uygulamalarınızı terk edin!... Haksız kazanç sağlamaya son verin!" çağrısında bulundu.

Engin, tüketicileri ise yasaya ve hukuka aykırı uygulamalarına devam eden bankalara karşı, TÜBİDER'den hukuki destek alarak hak aramaya çağırdıklarını belirtti.

Yeni Asya / İSTANBUL

29.01.2008


 

TUGİK'te yine Hazım Sesli başkan

Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanlığına Hazim Sesli tekrar seçildi.

TOBB Genel Merkezi'nde yapılan TÜGİK 2. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nda 2 Aralık 2006'dan bu yana Genel Başkanlık görevini yürüten Hazim Sesli yeniden genel başkan seçildi.

Yeni Asya / ANRARA

29.01.2008


 

Kıdem tazminatı için 3'lü alternatif

Geçen hafta Bakanlar Kuruluna sunulan ve 30 Ocak'ta toplanması planlanan Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) ele alınacak İstihdam Paketinde, kıdem tazminatı konusunda 3 alternatif üzerinde duruluyor.

Birinci alternatifte, kıdem tazminatı kaldırılarak işsizlik sigortası imkânlarının gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarılması ve bu düzenlemeyle, işsizlik sigortasından yararlananların sayısının 3 kat artması öngörülüyor.

Ancak bu uygulamanın işsizlik ve kayıt dışılığı artıracağı ifade ediliyor.

Her işçi için yatırılan primlerin ortak bir fonda toplanması ve fonda yeterli tutar olmadığında Hazine'den karşılanmasını içeren ikinci alternatif için ise kamuya getireceği yüklerin sürdürülebilir olmadığına işaret ediliyor.

Katılımlı Fon başlığı altında ele alınan üçüncü alternatifte ise işçilerin bireysel hesaplarında izlenerek nemalandırılacak 'katılım esaslı' fon kurulması üzerinde duruluyor. Söz konusu alternatifte işçilerin mevcuttaki kadar kıdem tazminatı alamaması ihtimalinin doğabileceği, ancak işsizlik sigortasının da bunu telafi edecek ölçüde genişleyeceği düşünülüyor.

/ ANKARA

29.01.2008


 

Kaçak içki ve sigaraya hapis cezası

Sigara ve içki kaçakçıları ile tütün mamulleri ve alkollü ürünler piyasasındaki diğer düzenlemelere aykırı hareket edenlere ağır cezalar geliyor.

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından hazırlanan Cezalara İlişkin Yasa Taslağı, ilgili kuruluşların değerlendirmelerinin ardından Başbakanlığa gönderildi.

Taslağa göre, bandrolsüz ürün satanlar ile taklit ürünleri ülkeye sokanlar 3 yıldan 5 yıla kadar, taklit ve sahte ürün satanlar da 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alacak. İdarî para cezaları da devreye girecek. 18 yaşını doldurmayanlara satış yapanlar 5 bin YTL, galon ve bidonla dökme alkollü içki satanlar da 200 bin YTL ceza ödeyecek. TAPDK Başkanı Kâzım Çalışkan konuyla ilgili olarak, "Cezaların yasalaşmasının ardından, içişleri ve maliye bakanlıklarıyla yoğun denetimlere başlayacağız. 2008, yapılacak denetimlerin gündemi belirleyeceği bir yıl olacak" dedi.

/ ANKARA

29.01.2008


 

Uzlaşmadan 1,5 milyar YTL gelebilir

İstanbul Serbest Muhasebeciler Malî Müşavirler Odasının (İSMMMO) raporunda, Maliye Bakanlığınca hazırlanan kamu alacaklarının tahsiline ilişkin tasarının, Hazine için en az 1,5 milyar YTL gelir anlamına gelirken, işlemlerin vergi daireleri ve yargı için de rahatlamayı ifade ettiği bildirildi.

İSMMMO'nun Borçlu İşletmelere Zeytin Dalı raporuna göre, tasarının yasalaşması durumunda 70 bin dosyanın kapanacağı ve kamunun ortalama 1,5 milyar YTL gelir sağlamasının mümkün olabileceği kaydedildi. Raporda, ''Söz konusu uygulamadan 30 bini usulsüzlük, 40 bini vergi ziyaı olmak üzere 10 binlerce dosya uzlaşma önerisinden yararlanabilecek. Buna göre, Maliyenin bu kapsamda 3,5 milyar YTL'ik ihtilaflı alacağı bulunuyor. Maliye bu tutarın yüzde 40-50'sini bile alabilse en az 1,5 milyar YTL'lik alacağı tahsil etmesi olanaklı görünüyor'' denildi.

/ İSTANBUL

29.01.2008


 

İstihdam oranı gittikçe düşüyor

İstihdam Tedbirleri Hibe Planı Uygulamasında Türkiye İş Kurumu'na (İş-Kur) Destek Projesi Ekip Lideri Dr. Dimitra G. Loannou Türkiye'deki istihdam oranının AB ülkelerinin yaklaşık 20 puan altında olduğunu ve gittikçe düştüğünü söyledi.

Kadın ve gençlerin istihdamını ve iş gücü piyasasına katılımını artırmak amacıyla tasarlanan, ''Aktif İstihdam Tedbirleri Hibe Planı'' Diyarbakır Ticaret Borsası Toplantı Salonu'ndaki bilgilendirme toplantısıyla tanıtıldı. Aktif İstihdam Tedbirleri Hibe Planı Uygulamasında İş-Kur'a Destek Projesi Ekip Lideri Dr. Dimitra G. Loannou da proje faaliyetlerinin ülkenin ve bölgenin ihtiyaçları konusunda şekillenmesi gerektiğini söyledi. Böyle hibe programlarına ihtiyaç duyulduğunu anlatan Dr. loannou, ''1990'lı yıllardan bu yana istihdam konusu, hem AB üyeleri, hem de birliğe üyelik sürecindeki ülkelerde çok önemli bir ihtiyaç olduğu anlaşıldı. istihdam oranlarının yeterli olmadığı fark edildi'' dedi.

Bu projenin amacının AB üye ve üyelik sürecindeki ülkelerde istihdam oranlarını artırmak olduğunu vurgulayan Loannou, AB istihdam stratejisi projesinin 10. yılında olmasına rağmen hala durumunun çok parlak gözükmediğini kaydetti.

Loannou, geçen yıl İstanbul'da yapılan İLO toplantısında da benzer bir sonuca varıldığını ve bu toplantının sonucuna göre özellikle Güneydoğu Avrupa'da ve Türkiye'de istihdam oranları yetersiz olarak bulunduğunu hatırlattı.

Bu kapsamda özellikle gençlere iş ortamı yaratılmak istendiğini anlatan Loannou, şöyle devam etti:

''Bu proje iki hedef grup olan kadınlar ve gençler için istihdamı artırmayı hedefliyor. Türkiye'de istihdam oranlarının düşmekte olduğu görülüyor. İstihdam oranları açısından AB ve diğer komşu ülkelerle Türkiye kıyaslandığında, Romanya ve Bulgaristan'ın üyeliğinden önce AB'ye üye ülkelerde sürekli artan bir istihdam oranı görürsünüz. Ancak, bu yeterli değil. Tablonun en altındaki Türkiye'ye bakacak olursak Türkiye'deki istihdam oranı AB ülkelerinin yaklaşık 20 puan altında ve gittikçe düşüyor. Buna toplumun aktif üyelerini de ekleyecek olursak, aktif olmayan büyük bir çoğunluğu, Türkiye'deki istihdam oranının oldukça alarm verici olduğunu anlayabiliriz.''

/ DİYARBAKIR

29.01.2008


 

Sabit ücret haksız kazanç

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Kemal Özer, Türk Telekom'un uyguladığı sabit ücretlerin, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'a aykırı haksız bir kazanç olduğunu belirtti.

Özer, yaptığı yazılı açıklamada, sabit ücret uygulamasının Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun açısından ''haksız şart'' içerdiğini, dolayısıyla mevzuata aykırı haksız bir kazanç olduğunu kaydetti. Faturalara ''sabit ücret'' adı altında yansıtılan ücretin hiçbir hizmetin karşılığı olmadığını, hukuki yönünün bulunmadığını ve hakkaniyet ölçülerine uymadığını belirten Özer, ''Bu, haksız bir eylem olmanın dışında tüketicinin mecburiyetini bilerek kötüye kullanmaktır'' dedi.

Özer, Türk Telekom'da yaşanan grev sürecinde abonelere etkin bir hizmet verilemediğini, ancak sabit ücretlerin yine de tahsil edildiğini ifade etti.

Sabit ücret alınmasının iptaline ilişkin Danıştay 10. Dairesi'nin bir kararı olduğunu ifade eden Özer, buna rağmen uygulamaya devam edildiğini bildirdi. Özer, ''Türk Telekom ve diğer iletişim hizmeti şirketlerine tavsiyemiz, bu hukuksuz eyleminize derhal son verin. Yoksa bu hukuksuzluğun faturasının size pahalıya mal olacağı aşikardır'' dedi.

Kemal Özer, tüketicilerden de sabit ücret alınmaması konusundaki dilekçelerle şirkete ya da hakem heyetlerine başvurmalarını istedi.

/ İSTANBUL

29.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri