Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Kemalizm eleştirisine hapis

Atatürk'ün hatırasına hakaret ettiği iddiasıyla 4,5 yıla kadar hapis talebiyle yargılanan Prof. Dr. Atilla Yayla, 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Prof. Dr. Atilla Yayla hakkında, AKP İzmir İl Başkanlığı'nın düzenlediği panelde yaptığı konuşmada Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle 5816 sayılı Kanuna ihtilâftan 5 yıla kadar hapis talebiyle açılan dâvânın karar duruşması dün yapıldı. İzmir 8. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık ve müdahil avukatlar katıldı. Prof. Dr. Yayla'nın avukatlarından Murat Dinçel ise Türkiye'de zaman zaman düşünce özgürlüğü ilkesinin ihlâl edildiğini, kamuoyunun davaya ilgisinin bundan kaynaklandığını belirtti. Mahkeme heyeti, Prof. Dr. Atilla Yayla'yı, önce 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun'un 1/1 maddesi gereğince 1 yıl hapisle, ardından eylemin umuma açık gerçekleşmesi nedeniyle cezayı yarı oranında artırarak 1 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Sanığın mahkemedeki iyi halini dikkate alarak cezasını 1 yıl 3 aya indiren mahkeme heyeti, ''sanığın tekrar suç işlemeyecek oluşu konusunda mahkemede olumlu vicdani kanaat oluştuğu'' gerekçesiyle cezanın 2 yıl süreyle ertelenmesine hükmetti.

Yaşadıklarım Türkiye'de bir çeşit Galile olayı

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Atilla Yayla hakkında, 2006 yılında AKP İzmir İl Başkanlığı'nın düzenlediği panelde yaptığı konuşmada, Kemalizmin uygulandığı 1925-1945 döneminin Türkiye için gerilemeye tekabül ettiğini, Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde ilerlemeyi arzu eden Türkiye'nin diğer üye ülkelerin tâbi olduğu hukukî ve siyasî süreci tıpkı onlar gibi tatbik etmesi gerektiğini, bununla beraber Avrupa Birliği resmî görevlilerinin Türkiye'yi yakından gözleyerek "neden her yerde aynı adamın resmi var" diye sorduklarında bunun bu ortak hukukî ve siyasî değerler bakımından cevaplanması gerektiğini söylemişti. Yayla hakkında Atatürk'ün manevî şahsiyetine hakaret" suçlarını düzenleyen 5816 sayılı Kanuna ihtilâftan dâvâ açılmış, Gazi Üniversitesi de Yayla'nın derslerine son vermişti. Yayla, düzenlediği basın toplantısında, "Bu olay sadece bir Atilla Yayla olayı değildir, ben bu ülkenin vatandaşıyım. Bu ülkeyi çok seviyorum ve ifade özgürlüğünün tam olduğu bir ülke olmasını istiyorum. Benim yaşadığım olay Türkiye'de bir çeşit Galile olayıdır. Bir görüşün kanaatinin o görüşün sahibinin terörize edilerek önlenmesi olayıdır" demişti.

208 akademisyen, Yayla'ya destek bildirisi yayımlayarak Gazi Üniversitesi'nin tavrını "uluslar arası saygınlığa indirilmiş darbe" olark nitelemişti.

Yayla, protestolar üzerine Gazi Üniversitesi'ndeki görevine yediniden başlamıştı.

/ İZMİR

29.01.2008


 

Önce "Başlangıç" çıkmalı

İstanbul Hukuk Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, "Başlangıç bölümünü anayasadan çıkarmadıkça, anayasaya istersek 'Sadece anneannemizin değil, süt, ebe, üvey, kadın... her türlü annemizin başörtüsü özgür= hür= serbest= azad= Frei= Libre= Free'dir' maddesini koyalım, yine bu derman kâr eylemez ve bu ferman dinlenmez. Elimizde kapı gibi bir Başlangıç varken, bu gibi 'alışılmadık yamalar' silip süpürülüp atılmaz mı sanırsınız?" diyerek AKP ve MHP'yi uyardı.

"Devrim kanunları"

Hatemi şöyle dedi: "Özbudun'un 'Anayasaya 'İnkılâp kanunlarına aykırı olmadıkça başörtüsü serbesttir' gibi bir kural konmasını öğütlediği rivayet olunuyor. Bu da yapılırsa: 'Gitti yasak / geldi yasak/ sarımsaklasak da mı saklasak?' 'Devrim kanunlarına aykırı olmadıkça başörtüsü serbesttir' gibi bir kuralın yararı olsaydı, YÖK.Ek-17'nin yararı olurdu! Yapmamız gereken, Başlangıç Bölümüne aykırı olduğu için bâtıl sayılacak bir kural koymak değil, Tabiî Hukuk'un temel ilkeleri üzerinde uzlaşmaktır."

BASIN'DAN BÖLÜMÜNÜ TIKLAYIN

29.01.2008


 

Göstermelik bir çözüm çözümsüzlük getirir

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, başörtüsüne çözüm getirilirken sadece üniversite öğrencileri için yasağı kaldırmanın, yeni tartışmaları başlatacağını belirterek, "Göstermelik bir çözüm, çözümsüzlük getirir" dedi.

Başoğlu yaptığı açıklamada, başörtüsü yasağını tartışırken ve çözüm ararken tedaviyi doğru teşhisle yapmanın gerekliği olduğunu vurguladı. Başörtüsü yasağının okuma hakkını, çalışma hakkını, seçilme hakkı konusunda mağduriyetlere sebep olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Başörtüsü yasağını ısrarla sürdürmek isteyen kişi ve çevreler durumu bir sebep bularak mahkemeye götürecekler ve belki de yıllardan beri devam eden tartışmanın sonunda bulunacak çözümü, bir kararla ortadan kaldıracaklardır. Sorun bir bütün olarak ele alınmalı, gerekiyorsa uzun süre tartışılmalı ama kalıcı bir çözüme ulaştırılmalıdır. Göstermelik bir çözüm, çözümsüzlük getirir."

HUKUKU MECLİS YAPAR

Kişilerin başlarını örtmelerinin laiklikle, rejimle bağlantısının kesinlikle kurulamayacağını kaydeden Başoğlu şöyle devam etti: "Her şeyden önce Anayasa buna böyle bir yoruma imkân vermemektedir. Bugüne kadar konu hakkında verilen mahkeme kararları yasağı haklı çıkarabilecek bir özellik ve nitelik taşımamaktadır. Kaldı ki verilen mahkeme kararlarının etkisiz hale getirilmesi ancak Anayasa'nın değiştirilmesi şartına bağlıdır. Bazı kişiler hukukçu olmalarına rağmen, TBMM'nin Anayasa'yı değiştiremeyeceğini, çünkü başörtüsü konusunda Türk Anayasası ile AİHM'in kararları bulunduğunu ileri sürmektedirler. Böyle bir düşünceyi savunmak bırakın sıradan hukukçuyu, hiç bilmeyen bir insanın bile böyle bir iddiaya inandırılamaz. Hukuku TBMM yapmaktadır. Yani kanunları TBMM çıkartmakta ve ona göre yönetmelikler ve tüzükleri belirlenmektedir. Eğer TBMM kanunları, Anayasa'yı değiştiremeyecekse o taktirde kanun koyma yetkisi yok demektir."

Ahmet Terzi / ANKARA

29.01.2008


 

"Kamuda yasak kalkacak" dedi, AKP telâşlandı

AKP Grup Yönetim Kurulu, Konya Milletvekili Hüsnü Tuna hakkında inceleme başlatılmasına karar verdi. Tuna, Konya Gazeteciler Cemiyetinde kendisine yöneltilen bir soru üzerine, "Hedefimiz, kamu hizmeti veren personelde de böyle bir yasağın olmamasıdır..." şeklinde açıklama yapmıştı.

AKP Grup Yönetim Kurulu, Konya Milletvekili Hüsnü Tuna hakkında inceleme başlatılmasına karar verdi.

Alınan bilgiye göre, AKP Yönetim Kurulu, dün TBMM Grubunda yaklaşık bir saat süren toplantı yaparak, Konya Milletvekili Hüsnü Tuna'nın başörtüsü konusundaki açıklamasını görüştü. Görüşmede, Tuna'nın açıklamalarının incelenmesi ve gelecek hafta yapılacak toplantıda da durumun karara bağlanması benimsendi. Grup Yönetim Kurulu, Tuna'nın parti disiplinine aykırı hareket ettiği sonucuna varırsa, tedbirli olarak Müşterek Disiplin Kuruluna sevk edebilecek.

Konya Milletvekili Tuna, AKP ve MHP Yöneticilerinin başörtüsü konusunda görüşme yaptıkları gün, Konya Gazeteciler Cemiyetinde kendisine yöneltilen bir soru üzerine, ''Hedefimiz, kamu hizmeti veren personelde de böyle bir yasağın olmamasıdır...'' şeklinde açıklama yapmıştı.

/ ANKARA

29.01.2008


 

Diyarbakır'daki DTP kongresine inceleme

Diyarbakır'da önceki gün yapılan yapılan DTP 2. Olağanüstü Kongresi hakkında, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından inceleme başlatıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan inceleme kapsamında, özellikle DTP Eş Genel Başkanı Emine Ayna ve eski İl Başkanı Hilmi Aydoğdu'nun konuşmalarını içeren görüntü ve ses kasetlerinin incelendiği öğrenildi. Başsavcılığın talebi üzerine, kongrede kayıt alan Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin çekmiş olduğu görüntüler ve ses kayıtlarının çözümüne başlandı. Ayrıca kongrede atılan sloganların da tespit edilerek savcılığa iletilmesi istendi.

/ DİYARBAKIR

29.01.2008


 

YÖK: Rektör seçimlerinde taraf olmayacağız

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yaklaşan rektörlük seçimleriyle ilgili üniversite rökterlerine gönderdiği yazıda, "Hiçbir öğretim üyesine kurulumuz başkanlığınca olumlu ya da olumsuz telkinde bulunulması söz konusu olamaz" dedi.

Üniversiteler, yaklaşan rektörlük seçimleriyle hareketli günler yaşarken YÖK Başkanı, gönderdiği resmi yazıda, YÖK'ün adaylar arasında olumlu ya da olumsuz telkinde bulunmayacağını bildirdi. YÖK Başkanı Özcan imzalı yazıda şöyle denildi: "Üniversitelerimizde yapılacak olan rektörlük seçimlerinde hiçbir öğretim üyesine kurulumuz başkanlığınca rektör adaylığı konusunda olumlu ya da olumsuz bir telkinde bulunulması söz konusu olmadı. Bu doğrultuda açıklamalarda bulunan öğretim üyelerine kesinlikle itibar edilmemeli. Bu durumun üniversitemiz tüm öğretim üyelerine duyurulmasını önemle rica ederim."

/ BURSA

29.01.2008


 

"Başörtüsü sorunu Mecliste çözümlenmeli"

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Hans-Gert Pöttering, Türkiye'de başörtüsü yasağı sorununun TBMM tarafından çözümlenmesi gerektiğini belirterek, "Benim için, insanlar hoşgörülü olduğu sürece, nasıl giyindikleri hiç de önemli değil" dedi.

AP Başkanı Pöttering, Alman yayın kurumu Deutsche Welle'ye Türkiye'deki başörtüsü sorununu değerlendirirken konunun Türk parlamentosunun çözmesi gereken bir konu olduğunu vurguladı. İnsanın nasıl giyindiği kendi kimliğiyle ilgili bir sorun olduğu düşüncesini de ifade eden Pöttering, şunları söyledi: "Başörtüsü konusunda kararı Türk parlamentosu vermelidir. Bu konunun Türkiye ve İslam dünyasında dini bir konu olduğunu biliyorum. Nasıl giyindiğiniz, kimliğinizle ilgili bir konudur. Bu nedenle, konu bir ülkenin kültürüyle ilgili. Benim için, insanlar hoşgörülü olduğu sürece, nasıl giyindikleri hiç de önemli değil."

/ BRÜKSEL

29.01.2008


 

'Dinsiz bir millet ayakta duramaz'

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Din, kimliği oluşturan en önemli faktördür. Çünkü din, kimliği oluşturan tüm diğer değerlerin koruyucusu ve muhafızıdır. Dinini, inancını kaybeden toplumlar, kimliğini oluşturan değerleri de kaybederler" dedi.

Viyana'da faaliyet gösteren Türk sivil toplum örgütlerinin yöneticileriyle bir toplantı yapapan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Avusturya'daki Türk toplumuna, "hem bireysel, hem de toplumsal kimliğini korumaları" önerisinde bulundu.

Konuşmasında, İbn-i Haldun'dan örnekler veren Görmez, "İbni-i Haldun'un yerleşik kültürleri göle, muhacir kültürleri ise nehire benzettiğini" hatırlatarak, "Göl suyunu yenilemezse şifa vermekten çıkar, hatta zararlı olmaya bile başlar. Nehirler ise akıp giderler ve yolda başka suları da katarak denizlere varırlar. Bu nedenle muhacir kültürlerin daha üstün bir konumu vardır" dedi. Konuşmasında aidiyet duygusu ve İslâm ilahiyatı konularına değinen Mehmet Görmez, şunları söyledi: "İslâm ilahiyatı açısından baktığımızda 'aidiyet duygusu dindir' diyoruz. Din, kimliği oluşturan en önemli faktördür. Çünkü din, kimliği oluşturan tüm diğer değerlerin koruyucusu ve muhafızıdır. Dinini, inancını kaybeden toplumlar, kimliğini oluşturan değerleri de kaybederler." Türk toplumunu birleştirecek çok ortak nokta olduğunu ifade eden Prof. Görmez, sivil toplum örgütü yöneticilerine, "Her şeyden önce şucu bucu ayrımı yapmadan, farklılıklarımızı muhafaza ederek, birlikte hareket etmeliyiz" diye seslendi.

/ VİYANA

29.01.2008


 

Bir tren kazası daha

Zonguldak'ın Gökçebey ilçesinde demir yoluna yuvarlanan kaya parçalarına çarpan yük treninin 2 lokomotifi ile 7 vagonunun raydan çıktığı, kaza nedeniyle Zonguldak-Karabük tren seferlerinin yapılamadığı bildirildi.

Zonguldak Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Karabük-Zonguldak seferini yapan yük treninin 2 lokomotifi ve 7 vagonunun sabah saatlerinde Kayadibi-Gökçebey istasyonları arasındaki güzergahta demir yoluna düşen kaya parçalarına çarparak raydan çıktığı belirtildi. Kazada ölen ve yaralananın olmadığı, güzergahın ulaşıma kapandığı kaydedildi.

/ ZONGULDAK

29.01.2008


 

Demir yolları yenilensin

Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel, demir yollarının teknolojisini bir an önce yenilemesi gerektiğini kaydetti.

Kütahya'daki tren kazasında hayatını kaybeden sendika üyesi, tren şefi Ahmet Sarıkaya için Eskişehir Garında düzenlenen törene katılan Güzel, demir yollarının teknolojisini bir an önce yenilemesi gerektiğini ifade etti. Güzel, ''Bu kadar ağır tonajlı makineler yerine son derece hafif ve çok daha teknolojik modern araçlar kullanılabilir. Bunlar var. TCDD bu teknolojiyi kullanarak taşıdığı yolculara da değerini vermiş olur. Bu olaya, sadece bir sebep bulmakla, hayatını kaybedenlerin arkasından konuşmakla çözüm bulamayız. Yetkililerimiz ve sorumluluk sahibi olan insanlar ile bizler, tedbir almak zorundayız'' diye konuştu.

Kamu hizmeti verirken görevi başında hayatını kaybedenlere inançları gereği ''şehit'' dediklerini anlatan Güzel, şöyle konuştu:''Bu tür kazalar, elbette mevsim şartlarına, yol şartlarına bağlı, çeşitli sebeplerin bir araya gelmesiyle meydana gelir. Tek bir nedenden kaza meydana gelmez. Ancak, özellikle iklim şartlarına bağlı olarak sıcak ya da soğuk olan bölgelerde şu anda bu ağır tonajlı makinelerle yaptığımız hizmetten dolayı bir sıkıntı yaşıyoruz. Bunu kabul etmemiz lâzım. 120 tonluk bir makinenin geçtiği yerde kışın rayın kırılmaması, yazın rayın atmaması ne yazık ki olmuyor. Kazaların çok sık bu bölgelerde olmasına dikkati çekmek istiyorum.''

BU TÜR KAZALARI TEKRAR

YAŞAMAK İSTEMİYORUZ

Bu kazaları artık bir daha yaşamak istemediklerine işaret eden Güzel, şöyle devam etti: ''Bu sebepten sendika olarak üzerinde çalıştığımız bir teknoloji var. Bizim makinemiz 10 tonu geçmiyor. Türkiye'ye bu teknolojiyi kazandıracağız çok yakın zamanda. Ankara'da bunun demoları yapılmaya başlandı. 120 tonluk makinenin geçtiği yolda, alt yapıda ve rayda hayır kalmıyor. Bu makine de, kendisi geçtikten sonra rayı kırıyor. Öyle anlaşılıyor. Bunun teknik açıklaması yapılacaktır. Büyük bir ihtimalle böyledir. Arkasından gelen vagonlar raydan çıkmıştır. Pamukova kazasında da makine geçmiş, arkadan gelen vagonlar devrilmişti. Benzer bir kaza. İhmal var mı sorusuna, yollarda bu ton hadisesi olduğu sürece, yolda birtakım esnekliği yakalamanız çok zor. Böyle ağır tonajlı makineler geçtiğinde eğer rayın altı çok dolu değil ve boşluk varsa, kırabiliyor. Yaz aylarında ise ağır makineler biraz da hızla girerse viraja, savurması neticesinde raylar bombe yapıyor ve kırılıyor.''

Bu arada kazayla ilgili olarak gözaltına alınan 2 makinist adliyeye sevk edildi. Alınan bilgiye göre, Pamukkale Ekspresi'nin makinistleri B.Ö. ve E.C'nin jandarmadaki sorguları tamamlandı. Söz konusu 2 kişi ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi.

ŞEF İÇİN TÖREN DÜZENLENDİ

Kazada vefat eden tren şefi Ahmet Sarıkaya için Eskişehir Garında ve evinin önünde tören düzenlendi. TCDD 1. Bölge Müdür Yardımcısı İbrahim Eren,''Devamlı hareket halinde olan ulaştırma mesleğinde ender görülen olaylardan birisi başımıza geldi. Allah tekrarından korusun'' dedi. Törene katılan Ahmet Sarıkaya'nın oğlu Kadir ve babası Ali İhsan Sarıkaya gözyaşlarına hakim olamadı. Sarıkaya'nın cenazesi okunan duanın ardından defnedileceği Günyüzü ilçesine gönderildi.

Öte yandan kazada yaralanıp bölgedeki hastanelere kaldırılanların taburcu edildiği bildirildi. Kaza alanındaki Pamukkale Ekspresi'nin lokomotifinin de tamir amacıyla istasyona çekildiği, ulaşıma açılan demir yolunda tren seferlerinin sorunsuz yapıldığı öğrenildi.

/ ESKİŞEHİR

29.01.2008


 

AKPM raportörü, dinî azınlıklar için gelecek

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) İnsan Hakları ve Hukuk İşleri Komisyonu raportörü Fransız parlamenter Michel Hunault, dini azınlıkların sorunlarıyla ilgili olarak 30 ve 31 Ocak tarihlerinde Türkiye ve Yunanistan'ı ziyaret edecek.

Türkiye'de Ankara ve İstanbul ile Yunanistan'da Batı Trakya'da temaslarda bulunacak olan Fransız parlamenter, ziyaretlerin ardından''Türkiye'deki Müslüman olmayan azınlıklar ve Batı Trakya'daki Müslüman azınlıklar'' konulu raporunu tamamlayarak AKPM genel kuruluna sunacak. Fransız parlamenter, ziyaretleri sırasında azınlıkların dini liderleri, temsilcileri, Eğitim ve İçişleri bakanlıkları temsilcileriyle görüşecek. AKPM'nin sadece Türkiye'deki dini azınlıklarla ilgili bir rapor hazırlaması gündeme gelmiş, Türk parlamenterlerin baskısı üzerine, raportörün görev yetkisi içine Batı Trakya'daki Türk azınlığının sorunları da dahil edilmişti.

/ STRASBOURG

29.01.2008


 

TBMM AB Uyum Komisyonu heyeti Paris'te

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı, AKP milletvekili Yaşar Yakış'ın başkanlığındaki beş kişilik heyet, Fransa meclis ve senatosunda temaslarda bulunmak üzere Paris'e geldi.

Heyet, Fransa meclisi ve senatosunun AB ile ilgili uzmanlık komisyonu temsilcileriyle Türkiye'nin AB tam üyelik süreci ve iki ülke arasındaki ilişkileri gözden geçirecek. Fransız ve Fransa'da yaşayan Türk iş adamları ile de görüşecek heyet, temaslarıyla ilgili yarın basın toplantısı düzenleyecek. Heyet, Yakış'ın dışında, CHP milletvekili Şükrü Elekdağ, MHP milletvekili Mithat Melen, AKP milletvekilleri Musa Sıvacıoğlu ve Fazilet Dağcı Çığlık'tan oluşuyor.

/ PARİS

29.01.2008


 

Otomobil otobüsle çarpıştı: 5 ölü

Çankırı'nın Atkaracalar ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 5 kişi öldü.

Edinilen bilgiye göre, Mustafa Üstün'ün (44) kullandığı 34 EAN 52 plâkalı otomobil D-100 karayolu Kutludere mevkisinde, Azmi Sancak (46) yönetimindeki 34 VT 2734 plakalı yolcu otobüsü ile gece çarpıştı. Kazada, otomobil sürücüsü Mustafa Üstün ile otomobilde bulunan Osman Üstün (39), Habibe Üstün (48), Bekir Üstün (46) ve Hakkı Üstün (40) olay yerinde öldü

Kazada ölen 5 kişinin cesedi Çankırı Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

/ ÇANKIRI

29.01.2008


 

Yargıtay'a başkan dün de seçilemedi

Yargıtay Başkanlığı için dün yapılan 13. turun ilk 3 oylamasından sonuç alınamadı.

Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nun, Yargıtay Başkanını seçmek için başlattığı seçimlere 13. turla devam edildi. Bu turun ilk oylamasında Yargıtay 6. Ceza Dairesi Başkanı Mustafa Aydın 71, 9. Ceza Dairesi Başkanı Hasan Gerçeker 80, 18. Hukuk Dairesi Başkanı Mahir Ersin Germeç ise 46 oy alırken, 1 oy boş, 3 oy geçersiz sayıldı. Dün yapılan 2. oylamada ise Mustafa Aydın 71, Hasan Gerçeker 88, Mahir Ersin Germeç 46 oy aldı, 1 oy da boş çıktı. Üçüncü oylamada ise Aydın 68, Gerçeker 103, Germeç 46 oy aldı, 1 oy boş sayıldı. Buna göre, 3. oylamada en çok oyu alan Gerçeker ve Aydın, 4. ve 5. oylamalarda yarışacak. Başkan seçilebilmek için Yargıtay Büyük Genel Kurul üye sayısının salt çoğunluğu olan en az 126 oya ulaşılması gerekiyor.

/ ANKARA

29.01.2008


 

Yasağın kalkması huzuru bozarmış

Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, başörtüsünün üniversitelerde serbestliği ile ilgili alınacak bir kararın huzuru bozacağını savundu.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün 2008 yılı 1. Yönetim Kurulu Toplantısı, Prof. Dr. Açıkgöz başkanlığında, KTÜ Rektörlüğünde basına kapalı olarak yapıldı. Başkan Açıkgöz, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda idarî, disiplin ve yönetimle ilgili çeşitli kararlar aldıklarını belirtti.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Açıkgöz, gazetecilerin başörtüsü ile ilgili sorusu üzerine, uzun yıllar önce bu konuda çıkarılmış yasalar sonucunda oluşmuş bir hukuki içtihat olduğunu söyledi. Prof. Dr. bu içtihatlara göre üniversitelerde başörtüsünün serbest olmasının mümkün olmadığını iddia ederek, şöyle dedi: "Çünkü bunun gerekçeleri çok sayıda kararla örneğin Danıştay kararıyla Anayasa Mahkemesi'nin iki tane önemli kararıyla AİHM'nin hem Leyla Şahin dâvâsı, hem İsviçre'de bir öğretmenin davasıyla hem de Refah Partisi kapatılma dâvâsıyla belirli. Bu nedenle üniversitelerde türbanın serbestliğine dair kanun Anayasaya, laiklik ilkesine aykırı olarak nitelendiriliyor.''

Bu konuda yasal olarak hukuken yapılacak çok fazla bir şey olmadığını savunan Prof. Dr. Açıkgöz, şöyle devam etti:

"Anayasadaki laiklik ilkesini aşabilmek için bir karar alınırsa tabi bu toplumun tümünü ilgilendirir. Burada önemli olan üniversitelerdeki huzuru bozmamaktır. Türbanın üniversitelerde serbestliği ile ilgili alınacak böyle bir karar, huzuru bozar."

/ TRABZON

29.01.2008


 

MHP'li Yıldırım: Yasak sebebiyle 200 bin genç yurtdışına gidiyor

MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Adana Milletvekili Recai Yıldırım, üniversitelerdeki başörtüsü yasağı sebebiyle 200 bin öğrencinin yurt dışında okumak zorunda kaldığını belirterek, Anadolu insanının kılık kıyafet serbestliği içinde eğitim alabilmesi gerektiğini söyledi.

Adana'da partisinin İl Başkanı Ahmet Erdoğan ile Karataş ilçesinin bazı köylerini gezen Yıldırım, yaptığı açıklamada başörtüsü sorununun çözümü ile taşın altına ellerine koyduklarını ve konuyu Meclis gündemine taşıdıklarını söyledi. Sorunun bu kez en kısa sürede çözüleceğini kaydeden Yıldırım, "Üniversitelerimize kızlarımızın türbanla girmesine kimse engel olmasın. Bilindiği üzere sırf üniversitelerimizde türban yasağı olduğu için 200 bine yakın kız öğrencimiz yurt dışında okumak zorunda kalıyor. Her türlü kıyafetle nasıl üniversitelere serbestçe giriliyorsa, Anadolu insanı başörtüsü ile üniversitelerde rahatça okuyabilmelidir. Biz bu konuyu oy avcılığı yapmadan çözeceğiz" dedi.

/ ADANA

29.01.2008


 

Saygun, ABD'de Savunma Grubu Toplantısına katılacak

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un katılacağı Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Savunma Grubu toplantıları ve PKK terörüyle mücadeleye ilişkin değerlendirme görüşmeleri, bu hafta Washington'da yapılacak.

Yüksek Düzeyli Savunma Grubu toplantılarında Türk tarafına Orgeneral Saygun, ABD tarafına da uluslararası güvenlik işlerinden sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Mary Beth Long başkanlık edecek. Yılda bir defa yapılması öngörülen toplantıların sonuncusu, geçen yıl Ankara'da düzenlenmişti. Orgeneral Saygun'un, Washington'da ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Org. James Cartwright ile de görüşerek, terör örgütü PKK'ya karşı işbirliği konusunda değerlendirme yapması bekleniyor. Dün ABD'ye hareket eden Orgeneral Saygun, bu ülkedeki çeşitli askeri üs ve tesislerde de incelemelerde bulunduktan sonra sonra 7 Şubatta Türkiye'ye dönecek.

/ WASHINGTON

29.01.2008


 

Türkiye kara teslim

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, vatandaşları kar yağışı, su baskını ve çığ tehlikesine karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden

yapılan meteorolojik ihbarda, lodosla birlikte etkili kar yağışının görüleceği Bingöl, Bitlis, Muş, Malatya, Elazığ, Tunceli, Hakkari ve Şırnak'ta özellikle çığ tehlikesine karşı vatandaşların tedbir alması istendi.

Yurdun büyük bölümünde aralıklı devam eden yağışların, kuvvetli poyrazla birlikte başta İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova, Bilecik olmak üzere Marmara'nın doğusu, başta Konya, Karaman, Niğde, Kayseri ve Sivas olmak üzere İç Anadolu'nun güney ve doğusunda etkisini arttırarak devam edeceği belirtilen ihbarda, trafikte yaşanabilecek olumsuz aksamalara karşı vatandaşların tedbirli olmaları istendi.

Meteorolojik ihbarda ayrıca Mersin, Hatay ve Adana'da etkili sağanak ve gök gürültülü sağanak yağmur beklendiğinden su baskını gibi yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları gerektiği kaydedildi.

İSTANBUL'DA ALARM

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da beklenen kar yağışına ilişkin, ''Vatandaşlarımıza, mümkün mertebe dışarı çıkmamalarını, çıktıklarında da toplu taşıma araçlarını kullanmalarını öneriyoruz'' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) bugün sabah saatlerinde beklenen kar yağışına ilişkin basın mensuplarına bilgi veren Topbaş, geçmişten aldıkları deneyim ve tecrübelerle araç ve gereçlerini yeteri kadar artırdıklarını söyledi.

Şehir genelinde 255 noktada ekiplerinin konuşlandığını belirten Topbaş, çalışmaları, AKOM'dan da takip ettiklerini kaydetti.

Topbaş, şu anda 3 bin 658 personel ve bin 38 müdahale aracıyla, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbir aldıklarını dile getirerek, diğer taraftan 149 adet traktörle de köylere hizmet vereceklerini bildirdi.

Kar yağışı boyunca, İETT ve deniz otobüslerinin ek seferler gerçekleştireceğini ifade eden Topbaş, sürücülerden de mutlaka kar lastiği takmalarını ve diğer olumsuz şartlara hazırlıklı olmalarını istedi.

ANKARA'DA KAR YAĞIŞI

Emniyet yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Ankara'da kar yağışı sebebiyle trafikte olumsuz bir durum yaşanmadı. Yetkililer, sürücülerin akşam saatlerinde dikkatli olmalarını, araçlarını kış şartlarına uygun hale getirmeden trafiğe çıkartmamalarını istedi. Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise Ankara genelinde 62 unimog, 15 elle tuzlama ekibi ve 5 greyder ile kar ve buzlanmaya karşı çalışmaların sürdürüldüğünü belirttiler. Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz ise vatandaşlardan mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanmalarını istedi ve sürücülere gerekli tedbirleri almadan araçlarıyla yola çıkmamaları uyarısında bulundu. Emniyet yetkilileri de sürücüleri uyararak, mecbur kalmadıkça araçlarını kullanmamalarını ve toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini istediler. Devlet Hava Meydanları İşletmesi yetkilileri ise Esenboğa Havalimanında ulaşımda herhangi bir sorun yaşanmadığını belirterek, ekiplerin aralıksız olarak kar temizleme çalışmasını sürdürdüklerini bildirdiler.

BURSA VALİLİĞİ UYARDI

Bursa Valiliği, fırtınayla birlikte etkili olması beklenen kar yağışı sebebiyle meydana gelebilecek olumsuzluklar konusunda vatandaşları uyardı. Bursa Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, yurdun batı kesimlerinde fırtına sebebiyle sıcaklığın 6-8 derece azalacağı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi: ''Pazartesi ve Salı günleri, batı bölgelerimizde fırtına ile birlikte beklenen etkili kar yağışları ile güney ve doğu bölgelerimizde kuvvetli lodos ile beklenen etkili yağışların oluşturacağı ulaşımda aksamalar, çığ riski, soba zehirlenmeleri, su baskını ve benzeri olumsuz şartlara karşı vatandaşların ve ilgililerin tedbirli olmaları gerekmektedir.''

KARS EKSİ 25

Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan soğuk hava şartları, hayatı olumsuz yönde etkilemeyi sürdürüyor. Bölgede gece en düşük hava sıcaklığı, eksi 25 dereceyle Kars'ta ölçüldü. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, bölge genelinde başlayan kar yağışı Çarşamba gününe kadar sürecek.

YOZGAT'TA 225 KÖY YOLU KAPANDI

Karadeniz üzerinden soğuk ve yağışlı hava hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yozgat'ta gece saatlerinde başlayan kar yağışı sebebiyle 225 köy ile ulaşım sağlanamıyor. Sivas-Yozgat E-88 karayolunun Muslubelen mevkiinde araçların zincirsiz geçişine izin verilmiyor.

URFA VE DİYARBAKIR'A YILIN İLK KARI DÜŞTÜ

Şanlıurfa'ya yılın ilk karı yağdı. Uzun zamandan beri yağmur ve kar yağışı olmayan Şanlıurfa ve ilçelerinde yılın ilk karı geceden itibaren yağmaya başladı. Aralıklarla yağan kar hava sıcaklığını 2 derece düşürdü. Ocak ayının son günlerinde yağan kar vatandaşları ve çiftçileri memnun ederken özellikle yağışın devamı hususunda duâ ediliyor.

Kış ortasında güneşli günlerin tadını çıkaran Diyarbakır'a da yılın ilk karı düştü. Sabah saatlerinde başlayan kar, etkisini sürdürüyor. Hafta sonu güneşli günler geçiren Diyarbakırlılar, kar yağışına hazırlıksız yakalanmanın sıkıntısını çekti.

/ ANKARA

29.01.2008


 

Tasfiye edilen Gladio mu, başkaları mı?

Yeni Asya'ya konuşan Ömer Lütfi Mete, "Gladio'nun ne olduğunu kim biliyor? Herkesin kafasında birşey var, ama ne? Benim kafamdaki şu: ABD'nin Türkiye'de oluşturduğu 'Baş derin çete' olarak anlıyorum Gladio'yu... O mu tasfiye ediliyor, yoksa onun tarafından başkaları mı tasfiye ediliyor, bilemem. Bir kere Türkiye'nin Gladio'yu tasfiye etmesi için ABD'den büsbütün kopması lâzım. Nasıl olacak bu?" dedi.

"Türkiye'de iki korkunç askerî darbe yapıldı. 12 Mart ve 28 Şubat'ı öyle saymıyorum, çünkü Meclis lağvedilmedi. Ama 27 Mayıs ve 12 Eylül korkunç birer darbedir. Türkiye, ille de bugün o darbelerin hayatta olan sorumlularını hapse atmak için değil, tarih önünde mahkûm etmek üzere yargılayabilecek kadar ciddî bir hukuk devleti haline gelirse, diğer bütün kirli iş erbabına da dokunmak mümkün olur."

RÖPORTAJ BÖLÜMÜNÜ TIKLAYIN

Hasan Hüseyin Kemal

29.01.2008


 

Türk doktorlardan Nijer'e yardımeli

Yeryüzü Doktorları Türkiye Şubesi'nden 11 kişilik sağlık ekibi, Nijerli kadınlarda görülen bir hastalık konusunda çalışma yürütmek üzere İstanbul'dan bu ülkeye gitti.

Ekibin uçakla Nijer'e hareketinden önce Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Gidiş Terminali'nde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Yeryüzü Doktorları (Doctors Worldwide) Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Dr. Hasan Koç, Deniz Fener Derneği ile gerçekleştirdikleri işbirliği kapsamında çeşitli branşlarda 11 doktorla Nijer'e gidip hastalara yardım edeceklerini kaydetti. Özellikle Nijer'in Nijerya sınırındaki Maradi şehrine bağlı Moradunfa ilçesinde Deniz Feneri Derneği'nce yaptırılan 400 yataklı hastanede çalışacaklarını ifade eden Koç, şunları söyledi:

"O hastaneye açılışında tıbbi destek verdik. Şimdi de o kentte bazı hastalıklar gelişmiş. Oranın doktorları ve ekipmanları maalesef henüz yetersiz. Bu nedenle bizler oraya giderek şu an yatan ve tedavi bekleyen hastaları tedavi edeceğiz, ameliyatlarını gerçekleştireceğiz. Oluşan hastalık 'fistüs' olarak adlandırdığımız bir hastalık. Özellikle o bölgede kronik bir kadın hastalığı. Koku yayan bir hastalık. Ameliyatı riskli. Bu problemin çözümü için gitme kararı aldık'' dedi.

/ İSTANBUL

29.01.2008


 

Diyarbakır'da olaylı yıkım

Diyarbakır'ın Kayapınar beldesinde gecekondu yıkımına direnen bazı vatandaşlar, polise ve yıkım ekibine taşla saldırdı.

Kayapınar Belediyesi ekipleri,Barış Mahallesi'nde başkalarına ait arsalara inşa edildiği belirlenen 25 gecekondu inşaatını yıkmaya başladı. Gecekondu sahipleri, yıkımı engellemeye çalıştı. Ekiplere direnenler polis tarafından olay yerinden uzaklaştırıldı. Kalabalığı dağıtmak için polis, havaya uyarı ateşi açtı ve biber gazı kullandı. Atılan taşlardan bir gazeteci ve bir zabıta memuru yaralandı. Güvenlik güçleri, 3 kişiyi gözaltına aldı.

/ DİYARBAKIR

29.01.2008


 

Kızılay'dan 10 bin öğrenciye burs

Türkiye Kızılay Derneğinin, Millî Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı protokol kapsamında, geçen yıl 10 bin ihtiyaç sahibi öğrenciye burs verdiği bildirildi.

Türk Kızılayı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kaplan, 140 yıllık bir kuruluş olan Kızılay'ın, sadece afet sonrası hatırlanan bir kurum olmaktan çıktığını söyledi.

Teorikte kalan ve düşünülen çok sayıda projeyi son 2 yıl içinde uygulamaya geçirmeye başladıklarını anımsatan Kaplan, ''Kızılay denilince akla ilk afet sonrası sahaya inecek, çadır verecek, yemek verecek kurum gelirdi. Ancak artık birçok alanda başarılı faaliyetler gösteriyoruz'' dedi.

Kızılay'ın faaliyet alanlarının genişlemesinde gönüllü sayısının önemli rol oynadığına dikkati çeken Kaplan, ''Toplum Liderlerini Teşkilâtlandırma Projesi'' gibi yürütülen projelerle temelden yetişen Kızılay gönüllülerinin sayısının ise her geçen yıl arttığını söyledi.

/ ADANA

29.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri