Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Yabancı misafirlerin gözdesi: Yerebatan

İstanbul'daki sayısız zenginliklerin en nadide ve en ilgi çekici olanlarından Yerebatan Sarnıcı, her yıl devlet başkanlarının da aralarında bulunduğu yüzbinlerce kişiyi misafir ediyor.

Yabancı misafirlerin gözde mekânı Yerebatan Sarnıcı, 542 yılında Bizans İmparatoru Justinyen tarafından At Meydanı'nın diğer tarafında bulunan Büyük Saray'ın su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılmıştı.

İstanbul'daki sayısız zenginliklerin en nadide ve en ilgi çekici olanlarından Yerebatan Sarnıcı, her yıl devlet başkanlarının da aralarında bulunduğu yüzbinlerce kişiyi misafir ediyor.

İstanbul gezi programlarının ayrılmaz bir parçası olan gizemli mekâna, bugüne kadar ABD eski Başkanı Bill Clinton'dan Hollanda Başbakanı Wim Kok'a, İtalyan eski Dışişleri Bakanı Lamberto Dini'den İsveç eski Başbakanı Göran Persson'a ve Avusturya eski Başbakanı Thomas Klestil'e kadar birçok yabancı konuk oldu. Sarnıcı, 2007 yılında toplam 1 milyon 250 bin kişi ziyaret etti.

Yabancı misafirlerin gözde mekânı Yerebatan Sarnıcı, 542 yılında Bizans İmparatoru Justinyen tarafından At Meydanı'nın diğer tarafında bulunan Büyük Saray'ın su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılmıştı.

100 bin ton su depolama kapasitesine sahip sarnıcın suyu, Bozdoğan ve Mağlova su kemerleri vasıtasıyla 19 kilometre uzaklıktaki Belgrad Ormanları Eğrikapı su taksim merkezinden temin edilirdi.

İstanbul'un fethinden sonra yaklaşık 100 yıl süreyle sarnıcın varlığı fark edilmedi. Sarnıç ancak, bodrumlarında su biriktiren ve deliklerden sepet sarkıtarak balık tutan insanların varlığının anlaşılmasıyla keşfedildi.

Osmanlı döneminde onarılarak kullanılan sarnıcın giriş kısmındaki evler, 1940'lı yıllarda belediye tarafından istimlâk edilerek, giriş için düzenli bir bina yapıldı. Sarnıçta, son restorasyonda tekrar su verildiği için bugün hâlâ 1-2 metre yüksekliğe kadar su bulunuyor.

52 basamakla inilen sarnıçta, her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütun yer alıyor. 4 metre 80 santimetre kalınlığındaki duvarları tuğladan örülü olan sarnıcın tuğla döşeli zemini su geçirmez Horasan harcıyla sıvandı.

Sarnıç, onarımlardan sonra Cumhuriyet döneminde İstanbul Belediyesi tarafından müze haline getirilerek ziyarete açıldı.

1985 ve 1994 yıllarında 2 büyük temizlik ve onarım çalışması yapılan sarnıç, bugün Kültür A.Ş tarafından işletilmekte olup müze olmanın yanında ulusal ve uluslararası faaliyetlere de sahne oluyor.

Sarnıç'ta izlenebilecek faaliyetler arasında "Klâsik Türk Müziği Konserleri", "Mevlevi Sema Gösterileri", "Yerebatan Şiir Akşamları" ve sergiler yer alıyor.

29.01.2008


 

Bakan Günay: Yanlışları ortadan kaldıracağız

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul'un dünya kültür mirası listesinden çıkarılamayacağını belirterek, ''Şimdiye kadar yapılmış olan yanlışların hepsini ortadan kaldırmaya, İstanbul'u dünyada hak ettiği yere kavuşturmaya çalışacağız ama, bütün bu yanlışlar bile İstanbul'un dünyada çok özel ve güzel bir mekân olmasını önleyemedi. Bundan sonra da önleyemez'' dedi.

Günay, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Danışma Kurulu Toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

İstanbul'da yapılacak yıkımlara ilişkin bir soru üzerine Günay, Gülhane Parkı'nda yapılacak yıkımların çok büyük çapta olmadığını, ancak küçük çapta başlayacak bu yıkımların ileride büyük yıkımların habercisi olacağını söyledi.

Günay, ''İstanbul'un Dünya Kültür Mirası listesinden çıkarılma tehlikesi altında bulunduğuna'' yönelik yapılan hatırlatmalar üzerine de şunları kaydetti: ''Öyle bir şey olmaz. İstanbul, kültür mirası listesinden çıkarılamaz. İstanbul, başlı başına dünyada çok önemli, çok özel mekânlardan birisidir. Şimdiye kadar yapılmış olan yanlışların hepsini ortadan kaldırmaya, İstanbul'u dünyada hak ettiği yere kavuşturmaya çalışacağız ama bütün bu yanlışlar bile İstanbul'un dünyada çok özel ve güzel bir mekân olmasını önleyemedi. Bundan sonra da önleyemez.'' İstanbul Valisi Muammer Güler de UNESCO Ulusal Komitesi'nin dâvet üzerine geldiğini ve hem kültürel projelerin hazırlanması, hem de daha önceki iş planını bitirebilmek açısından planlandığı gibi Mayıs ayında yapılmasını tekrar önerdiklerini kaydetti.

29.01.2008


 

DÖSİM dünyaya açılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğü (DÖSİM) Müdürü Tolga Yusuf Tuyluoğlu, 30 bin ürünle dünyanın en büyük el san'atı ürünü kuruluşu olmalarına karşın dağıtım ve pazarlamada zayıf kaldıklarını belirterek, ''DÖSİM ismini çıkartıp, yepyeni bir isim ve markayla ortaya çıkacağız'' dedi.

DÖSİM Müdürü Tuyluoğlu, önümüzdeki döneme ilişkin çalışmaları konusunda yaptığı açıklamada, yeni dönemde farklı satış modelleri uygulayacaklarını ve müzelerdeki satış noktalarında eserlerin replikaları (eserlerin bire bir kopyası) ile müze markalı, not defteri, kupa, anahtarlık gibi ürünler satılacağını bildirdi.

Tuyluoğlu, DÖSİM olarak Türkiye'deki el san'atları üreticilerinin ayakta kalmasına ciddi katkılar sağladıklarını, el san'atları ürünlerinin DÖSİM vasıtasıyla geniş bir pazara ulaştığını söyledi. Artık sayıları azalan küçük işletmeler ve kişilerin el sanatları ürünlerini düzenledikleri yarışmalar veya kurumdaki ''Uzmanlar Kurulu''nun değerlendirmesiyle satın aldıklarını anlatan Tuyluoğlu, DÖSİM El San'atları Satış Mağazalarında, takılardan ahşap işlerine, çinilerden kumaşlara kadar Türk el san'atının nadide örneklerinin sunulduğunu kaydetti.

29.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri