Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush, Hamas'a yüklendi

ABD Başkanı George Bush, Gazze Şeridi'nin kontrolünü eline geçiren Hamas örgütünün Filistinlilere sefalet getirdiğini söyledi. Bush, "Birliğin Durumu" konuşmasında, Filistinlilere seslenerek, "Hamas'ın size ne getirdiğine bir bakın. Daha iyi bir eğitim sistemi, daha iyi bir sağlık sistemi değil, sefaleti getirdiler" dedi.

İsrailliler ile Filistinliler arasında öngörüldüğü gibi bu yıl sonuna kadar barış anlaşması imzalanması için elinden geleni yapacağını belirten Bush, Ramallah ve Kudüs ziyaretleri sırasında iki tarafın liderleriyle yaptığı görüşmelerde, ABD'nin bir Filistin devletinin kurulmasını da öngören barış anlaşmasının imzalanması için elinden geleni yapacağını belirttiğini kaydetti ve "Barış içinde yan yana yaşayan demokratik İsrail ile demokratik Filistin'in vakti gelmiştir" ifadesini kullandı.

Konuşmasında, Irak konusuna da değinen Bush, bu ülkeden erken asker çekmenin olumsuz sonuçlar doğuracağını ileri sürdü ve "bu noktaya gelinmesinden sonra, bu kadar iş yapılmasından sonra görevi tamamlamamak olmayacağını" söyledi.

ABD Başkanı, 2008'in bir geçiş yılı olduğunu ve Irak'ta şiddetli çatışmalar beklendiğini söyledi. Bununla birlikte bu ülkedeki güvenlik durumunun dikkate değer ölçüde iyileştiğini belirten Bush, "Irak'taki düşmanlarımıza ağır darbeler vurduk. Daha yenilmediler ve şiddetli çatışmalar beklemeliyiz" dedi ve bu yılki hedefin, geçen yıl kaydedilen ilerlemelerin pekiştirilmesi olduğunu kaydetti.

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın güvenlik kuvvetlerinin Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınıra konuşlandırılmasına destek verdiğini açıkladı. Rice, düzenlediği basın toplantısında, "Bu sınıra biraz çeki düzen vermek için Filistin Yönetiminin buradaki varlığını destekliyoruz. Halledilmesi gereken birçok ayrıntı var ve ben bu özel noktalar konusunda bir yorumda bulunamam, çünkü bu çok karmaşık bir operasyon" dedi.

/ WASHINGTON

30.01.2008


 

Kenya'da kriz derinleşiyor

Kenya'da muhalefet saflarında yer alan bir parlamenterin öldürüldüğü bildirildi. Polis kaynakları, muhalefet lideri Odinga Raila'nın Kenya Turuncu Demokratik Partisi (ODM-K) üyesi Mugabe Were'nin 27 Aralıktaki seçimlerin ardından patlak veren şiddet olaylarına kurban gittiğini, parlamenterin başşehir Nairobi'deki evinin önünde öldürüldüğünü açıkladı.

Aynı kaynaklar, Were'nin Mwai Kibaki'nin yeniden devlet başkanı seçilmesiyle patlak veren şiddet olaylarında öldürülen ilk parlamenter olduğuna dikkati çekti ve olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirtti.

Bu arada, Kenya'da 27 Aralıkta yapılan seçimlerde yeniden seçildiği açıklanan Devlet Başkanı Mwai Kibaki'nin rakibi muhalif lider Raila Odinga, partisinden bir milletvekilinin öldürülmesinde siyasî rakiplerinin parmağı olduğunu düşünüyor.

Odinga, Mugabe Were'nin evinin önünde öldürülmesiyle ilgili olarak Nairobi'de düzenlediği basın toplantısında, "soğukkanlılıkla işlenen bu cinayette siyasî rakiplerinin parmağı olduğunu düşündüğünü" söyledi.

Öte yandan, Kenya'nın batısındaki Rift Vadisi'nde geceden beri 9 kişinin öldürüldüğü bildirildi. Kenya'da askerî helikopterlerden Naivaşa şehrindeki mültecileri tehdit eden silâhlı kalabalığa ateş açıldı. Olay yerindeki Reuters muhabirleri, 2 helikopterin kalabalığa defalarca ateş açtığını gördüklerini söylediler. Bu arada muhalefetteki Turuncu Demokrasi Hareketi'nden bir milletvekilinin öldürülmesinin ardından başşehir Nairobi'nin Kibera bölgesinde çatışmalar başladığı haberleri geliyor. Bir Reuters muhabiri, kafalarında ve boyunlarında yaraları olan 7 ceset gördüğünü, bunlardan birinin öldürülmeden önce zorla sünnet edildiğini söyledi.

Rift Vadisi'ndeki Naivaşa'dan kaçmaya çalışanların da evlerinin yağmalandığı, eşyalarının yakıldığı haberleri veriliyor.

/ NAİROBİ/KİSUMU

30.01.2008


 

Somali'de çatışmalar yeniden alevlendi

Somali'nin başşehri Mogadişu'da militanlar ve askerler arasında önceki gece çıkan çatışmalarda 17 siville 2 Etiyopyalı asker öldü.

Görgü tanıkları ve yerel liderler, Somali ve Etiyopyalı askerlerin geç saatlerde başkentin kuzeyindeki Hiliva bölgesinde ev aramaları yapmak istemeleri üzerine çatışma çıktığını kaydetti. Militanların, Etiyopyalı askerlerin üs olarak kullandıkları eski bir fabrikaya da havan topu saldırısı düzenledikleri, askerlerin topçu ateşiyle karşılık verdiği bildirildi. Etiyopya güçlerinin top ateşinde çok sayıda evin isabet aldığı kaydedildi. Kentin farklı yerlerinde 17 sivilin cesetlerinin bulunduğu, çatışmalarda ayrıca 2 Etiyopyalı askerin öldüğü belirtildi. Diktatör Muhammed Siad Barre'nin 1991'de devrilmesinden sonra kalıcı ve işler bir hükümet kurulamayan Somali'de, aşırı dinci militanlarla geçiş hükümeti güçleri arasında çatışmalarda binlerce kişi öldü.

/ MOGADİŞU

30.01.2008


 

Beşşar muhaliflere göz açtırmıyor

Suriye'nin önde gelen muhaliflerinden eski milletvekili Riyad Seyfi'nin tutuklandığı bildirildi. Suriye Ulusal İnsan Hakları Örgütü'nden yapılan açıklamada, ABD'nin tıbbi tedavisi için yurt dışına çıkmasına izin verilmesini istediği Seyfi'nin önceki akşam tutuklandığı belirtildi.

Açıklamada, Seyfi ile ilgili tutuklama kararının aralık ayında katıldığı muhalif toplantısından sonra çıkartıldığına dikkat çekildi. Resmî yetkililerden Seyfi'nin akıbetiyle ilgili açıklama yapılmadı. Suriye diğer muhaliflere yaptığı gibi, Seyfi'ye de tutuklamadan önce seyahat yasağı getirmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen yaz Suriyeli yetkililerden Seyfi'nin tedavi için yurt dışına gönderilmesine izin vermelerini istemişti. Eski milletvekili Seyfi, Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetimine eleştirileri sebebiyle cezaevinde de yatmıştı. Seyfi, 5 küçük muhalif grup ve 6 siyasî tarafından 2005 yılında kurulan ve "Şam Beyannamesi" olarak anılan grubun başkanlığını yapıyor. Grup, Suriye'deki demokratik değişim için uluslararası destek aradığını bildiriyor.

/ BEYRUT

30.01.2008


 

İran, karar tasarısı bilâhare oylanacak

BM Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ve Almanya tarafından hazırlanan ve İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören karar tasarısı metninin hemen oylamaya sunulması beklenmiyor.

Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya ile Almanya'nın temsilcileri, Konseyin diğer üyeleriyle gayri resmi bir toplantı yaparak karar tasarısı metnini ele aldılar.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

30.01.2008


 

Cezayir'de karakola bombalı saldırı

Cezayir'de bir polis karakoluna bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısının 3'e yükseldiği bildirildi.

Güvenlik yetkilileri, başkent Cezayir'in 60 kilometre doğusundaki Thenia kentinde düzenlenen saldırıda birkaç kişinin de yaralandığını söyledi. Yetkililer, patlamanın etkisiyle karakol yakınlarındaki bazı binaların ağır hasar gördüğünü kaydetti.

/ CEZAYİR

30.01.2008


 

Kanada Afganistan'dan çekilmeyle tehdit etti

Kanada Başbakanı Stephen Harper, NATO'nun Afganistan'a takviye birlik göndermemesi halinde, bu ülkede görev yapan 2 bin 500 askerini 2009 başında çekeceklerini söyledi.

Harper, yaptığı açıklamada, "NATO'nun saygınlığı tehlikede" dedi ve Kanada'nın ek birlik gönderilmesi fikrinin desteklenmemesinin İttifakın geleceği için ciddî olumsuz sonuçlar doğuracağını savundu. Bir grup bağımsız uzmanın Kanada birliklerinin Şubat 2009'a kadar Kandahar bölgesinde kalması yönündeki tavsiyesini kabul ettiklerini belirtti.

/ OTTAWA

30.01.2008


 

Amerika'da modern kölelik

ABD'de bir avukat ile eşi, evlerinde çalışan Filipinli hizmetçiye köle muamelesi yapmaktan suçlu bulunarak hapis ve kamu yararına çalışma cezalarına çarptırıldı.

Los Angeles'taki adlî kaynaklar, bu "modern kölelik" dâvâsıyla ilgili olarak, Elizabeth Jackson'ın 3 yıl hapse, kocası James Jackson'ın da 200 saat kamu yararına hizmet cezasına çarptırıldığını açıkladı. James Jackson'un bir dönem Hollywood'taki Sony stüdyosunun hukukî işlerine baktığı belirtiliyor. Filipinli hizmetçi Nena Ruiz, günde 18 saat çalıştırıldığını, dövüldüğünü ve bir köpek minderinde uyumaya zorlandığını ileri sürüyordu.

/ LOS ANGELES

30.01.2008


 

Ekvador'da deniz aslanı katliâmı

Ekvador'daki Galapogos adalarında, soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altında bulunan 53 deniz aslanının katledildiği bildirildi.

Galapagos'taki ulusal park yetkilisi Victon Carrion, 53 hayvanın ölüsünün Pinta adasında bulunduğunu, kafataslarında kırıklar belirlendiğini anlattı. Aralarında 13 yavrunun da bulunduğu 53 deniz aslanının neden katledildiği bilinmiyor, ancak bu hayvanların derisinin özellikle Asya'da rağbet gördüğü belirtiliyor.

Pasifik Okyanusu'nda 13 ada ve 17 adacıktan oluşan Galapagos, UNESCO tarafından 1978'de tabiî insanlık mirası kayıtlarına geçirilmişti.

/ QUITO

30.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri