Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

AP, Gazze'yi tartıştı

Gazze’deki durumu görüşmek üzere olağanüstü toplanan Avrupa Parlamentosunda (AP) AB ve ABD’nin Orta Doğu politikasına sert eleştiriler yöneltilirken, Yeşiller ve Sosyalistler, Hamas ile diyalog kurulmasını istedi.

İsrail’in uyguladığı ablukanın ‘’Filistinliler için hayatı çekilmez hale getirdiğini’’ anlatan Cohn-Bendit, ‘’Sonuçta bu durum İsrail’in güvenliğini tehlikeye sokuyor. Gerçek budur’’ diye konuştu.

ABD Başkanı George Bush’ın görev süresi dolmak üzereyken Orta Doğu barışına el atmasını sert sözlerle eleştiren Cohn-Bendit, ‘’Bush’a, ‘Her halükârda birkaç ay içinde gidicisin. O halde sessiz ol ve politika yapmayı, durumu daha iyi kavrayanlara bırak’ dememiz gerekiyor. Sayın Bush, bu senin işin değil’’ şeklinde konuştu.

AP’deki Yeşiller’in Orta Doğu konusunda AB ve ABD’den bağımsız politika izlemeye karar verdiğini anlatan Cohn-Bendit, füze saldırılarının durdurulması için Gazze Şeridi’nde iktidarı elinde bulunduran ‘’Hamas ile diyaloğun tek çözüm olduğunu’’ ifade etti. Sosyalistler adına söz alan Belçikalı Veronique de Keyser ise ‘’Sonunda bütün duvarlar yıkılır. Eriha duvarı, Varşova gettolarını ayıran duvar, Berlin duvarı, Atlantik duvarı ya da ilgisizlik duvarı. (Gazze Şeridi ile Msır arasındaki) Refah duvarının sembolik çöküşü insanlığın özgürlüğe gözü kapalı yürüyüşüne örnektir’’ dedi.

AB’nin bugün tarihi bir sorumluluğu olduğunu vurgulayan de Keyser, Gazze’yi kastederek, ‘’Sorun bu açık hava hapishanesinin kapılarını kimin daha fazla açık tutacağı değil, kimin kapatmaya, kimin Gazzelileri ağır ağır boğmaya cesaret edeceğidir. Annapolis’in başından itibaren AB (Orta Doğu barışında) etkisini kaybetti. Yol Haritası ekseninde barış sürecinin kontrolünü ABD’ye devretti’’ diye konuştu.

AB’nin Hamas dahil bütün gruplarla çalışarak Filistin’de uzlaşma ve ulusal birliğin sağlanmasını desteklemesini isteyen Sosyalist grup sözcüsü, ‘’uzlaşma sağlanmadan girişilecek hiçbir eylemin sonuç vermeyeceği’’ uyarısında bulundu.

/ BRÜKSEL

02.02.2008


 

Bağdat’ta kanlı Cuma

Irak’ın başşehri Bağdat’ta dün sabah düzenlenen iki saldırıda 64 kişi vefat etti. Polis, ilk saldırının şehrin merkezindeki El Gazil hayvan pazarında olduğunu 46 kişinin öldüğünü, 82 kişinin de yaralandığını belirtirken, kısa bir süre sonra El Cedide bölgesindeki başka bir pazarda meydana gelen patlamada ise 18 kişinin öldüğünü, 25 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Polis, iki saldırıyı da kadın intihar komandolarının düzenlediğini bildirirken, başşehrin merkezindeki El Gazali’de bir hayvan pazarında düzenlenen ilk intihar saldırısında 46 kişinin öldüğünü, 82 kişinin de yaralandığını belirtti. Polis, ilk saldırıdan 20 dakika sonra yine bir kadın intihar eylemcisinin Şiîlerin yoğunlukta olduğu bir kuş pazarında kendisini havaya uçurduğunu, saldırıda 18 kişinin öldüğünü, 25 kişinin de yaralandığını kaydetti. Yetkililer, Irak’taki El Kaide’nin son zamanlarda kadın intihar bombacılarını “öldürücü silâh” olarak kullanmaya başladığını bildiriyor. Yetkililer, ilk saldırıda ölen ve yaralananlar arasında çocukların da bulunduğu bildiriliyor.

/ BAĞDAT

02.02.2008


 

İspanya'dan üyelik desteği

21. İspanya-Almanya zirvesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya gelen İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerine destek verdiğini yineledi. Merkel ise “Müzakerelerde açık bir süreç var, ama aynı zamanda açılacak diğer bir süreç de var” dedi.

İki ülkenin Dışişleri, İçişleri, Savunma, Çevre, Endüstri, Ticaret ve Ekonomi bakanlarının da katıldığı toplantılardan sonra düzenlenen basın toplantısında Zapatero, Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerine destek verdiğini yinelerken, Merkel, “Müzakerelerde açık bir süreç var, ama aynı zamanda açılacak diğer bir süreç de var” dedi. Öte yandan, İspanya-Almanya zirvesinde iklim değişikliği, finans dünyasında yaşanan kriz, enerji, Kosova, İran, Lübnan ve Afganistan gibi uluslararası konular ele alındı. Zapatero ve Merkel’in, finans dünyasında yaşanan sorunların aşılmasında, “AB’nin yeni tedbirler alması, bilgi akışını en yüksek düzeye çıkarması ve finans sisteminde öngörülen sorunları engellemek için daha şeffaf olunması” gibi konularda anlaştığı açıklandı.

/ MADRİD

02.02.2008


 

Moritanya’da, İsrail büyükelçiliğine saldırı

Moritanya’nın başkenti Novakşot’taki İsrail büyükelçiliğine düzenlenen silâhlı saldırıda, yoldan geçenlerle civardaki bir lokantanın müşterileri arasından yaralılar olduğu bildirildi.

İsrail Büyükelçisi Booz Bismuth, saldırının büyükelçiliği hedef aldığını doğrulayarak, “Hiç kimsenin yaralanmadığını teyit ederim, ne büyükelçilik personelinden, ne de Moritanyalı büyükelçilik çalışanlarından” dedi. Bismuth, saldırı anında büyükelçiliğin boş olduğunu belirtti.

Moritanyalı bir görgü şahi-diyse biri “yabancı uyruklu bir kadın” olmak üzere, muhtemelen seken kurşunlarla 5 kişinin yaralandığını söyledi. Bu arada İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aryeh Mekel, saldırıyı kınadı ve Moritanya ile ilişkilerin önemini vurguladı. Mekel, bu saldırının, yıllardır İsrail’in dış diplomatik temsilciliklerini hedefleyen bir dizi saldırı arasında yer alan açık bir terör saldırısı olduğunu kaydetti.

/ NOVAKŞOT/KUDÜS

02.02.2008


 

Gilad Şalit yaşıyor

Hamas’ın sürgündeki siyasal büro şefi Halid Meşal, 2006 yılı Haziran ayında kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’in hayatta olduğunu açıkladı.

İtalya’da yayımlanan Panorama dergisinin bugünkü sayısına Suriye’nin başşehri Şam’da mülâkat veren Halid Meşal, “Gilad Şalit yaşıyor’’ dedi ve İsrailli askere çok iyi bakıldığını söyledi. Meşal, “Ama İsrail’de 12 bin insanımız varken neden tek bir hayat için bu denli endişe ediliyor?’’ dedi ve İsrail’deki cezaevlerindeki Filistinliler arasında bakanlar, kadınlar ve çocukların bulunduğunu kaydetti. Şalit, 25 Haziran 2006’da Gazze Şeridi’nde kaçırılmıştı.

/ ROMA

02.02.2008


 

Çad’da isyan var

Çad’ın başşehri N’Djamena’nın isyancılar tarafından kuşatıldığı açıklandı.

İsyancıların lideri Timane Erdimi, Radio France’a yaptığı açıklamada, N’Djamena’nın etrafını sardıklarını, Devlet Başkanı İdris Debi’ye iktidarı paylaşmak için müzakere şansı tanıdıklarını, aksi takdirde şehre saldıracaklarını söyledi. “Her şey Debi’ye bağlı” diye konuşan isyancı, 300 kadar araç dolusu yandaşının şehir çevresinde mevzilendiğini belirtti.

/ N’DJAMENA

02.02.2008


 

New York’ta İslâm San’atı Sergisi

ABD’nin New York şehrinde, “18. ve 19. Yüzyıllarda İslâm Sanatı ve Batı’’ konulu sergi açılacak. Hunter Üniversitesi’nde, Amerikan-Türk Cemiyeti’nin desteğiyle düzenlenecek sergi, 7 Şubat Perşembe günü yapılacak resepsiyonla açılacak.

Düzenlemesini Prof. Dr. Ülkü Ü. Bates’in yaptığı sergide, Metropolitan Sanat Müzesi’nden ödünç alınan 40’tan fazla san’at eseri de yer alıyor. Birçoğu ilk kez sergilenecek eserlerin kimilerini Türkiye’den gelenler oluşturuyor. Sergi, 18. ve 19. yüzyıllarda İslâm dünyasındaki sanatsal eğilimleri ele alan ilk sergilerden biri olma özelliğini taşıyor. 26 Nisan’a dek görülebilecek sergi, normal ziyaretlerin yanı sıra, 3 değişik tarihte, Bates öncülüğünde, özel gruplar halinde de gezilebilecek.

/ NEW YORK

02.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri