Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsyancılar Çad rejimini devirdi

Çad’da isyancıların başşehri N’Camena’yı ele geçirdiği bildirildi. Askerî bir kaynak, hükümet güçleriyle 3 saatten fazla çatışan isyancıların başşehrin kontrolünü ele geçirdiğini belirtti. Aynı kaynak, “Kentin tümü isyancıların elinde” ifadesini kullandı.

Bu arada, Devlet Başkanı İdris Debi İtno’nun devlet başkanlığı sarayında bulunduğu açıklandı. Çad’da isyancılar ve hükümet güçleri arasında devlet başkanlığı binası yakınında çatışma çıktığı bildirildi.

Askerî kaynaklar, başşehre giren isyancılarla hükümet güçlerinin devlet başkanlığı binası yakınında çatıştığını belirtti. Çatışma, Çad’da görev yapan uluslararası kuruluşların güvenlik yetkilileri tarafından da doğrulandı. Devlet Başkanı İdris Debi İtno’nun nerede olduğu bilinmiyor.

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanlığı, başşehir N’Camena’daki vatandaşlarından evlerinde kalmalarını ve dışarı çıkmamalarını istedi. Çad’da yüzde 85’i başşehre olmak üzere yaklaşık 1500 Fransız bulunuyor. Bu arada, Çad’da isyancıların başşehir N’Camena’ya girdiği bildirildi. Bir görgü tanığı, bazı isyancıların şehrin doğusundaki meclise doğru yöneldiklerini belirtirken, başka görgü şahitleri de bazı isyancıların başşehrin diğer bölgelerine girdiklerini söyledi. Şehirden otomatik silah seslerinin geldiği haber veriliyor. N’Camena’ya 50 kilometre uzaklıkta bulunan Massaguet bölgesinde önceki günorduyla isyancılar arasında çatışmalar başlamış, dün sabah başşehrin kuzeyine yaklaşık 20 kilometre mesafede çatışmalar alevlenmişti.

/ N’CAMENA

03.02.2008


 

Bağdat katliâmında bir ilk

Irak ordusu sözcüsü, Bağdat’ta 2 bombalı saldırıda kullanılan patlayıcıları zihinsel engelli 2 kadının taşıdığını ve patlayıcıların uzaktan kumandayla patlatıldığını söyledi.

Irak’ın başşehri Bağdat’ta dün sabah düzenlenen iki saldırıda ölenlerin sayısı 98’e çıktı.

Irak İçişleri ve Savunma bakanlıklarından iki kaynağın yaptığı açıklamaya göre, El Gazali ve El Cedide’deki hayvan pazarında düzenlenen saldırılarda ölenlerin sayısı 98’e yükseldi. Yaralı sayısının 208 olduğu belirtiliyor.

Saldırıların yaklaşık 10 dakika arayla üzerinde bomba taşıyan zihinsel engelli iki kadın tarafından düzenlendiği, bombaların cep telefonuyla uzaktan patlatıldığı bildirilmişti. Amerikan ordusu, saldırılardan El Kaide’yi sorumlu tutuyor. Son olarak saldırılarda ölenlerin sayısı 73 olarak açıklanmıştı.

Öte yandan, Irak ordusu sözcüsü, Bağdat’ta 2 bombalı saldırıda kullanılan patlayıcıları zihinsel engelli 2 kadının taşıdığını ve patlayıcıların uzaktan kumandayla patlatıldığını söyledi.

Irak ordusu sözcüsü General Kasım Atta, yaptığı açıklamada, ‘’Saldırılarda kullanılan bombaları taşıyan iki zihinsel engelli kadındı. Her biri yaklaşık 15 kilogram ağırlığında patlayıcı yüklü yelek giymişti. Yeleklerin ceplerine metal bilye ve vidalar doldurulmuştu’’ dedi.

Atta, bombaların uzaktan kumandayla patlatıldığını belirterek, bu istihbaratı patlayıcı konusunda uzman ekiplerinin sağladığını kaydetti. Atta, kadınların bomba yüklü yelekleri, isteyerek giyip giymedikleri konusunda açıklamada bulunmadı.

/ BAĞDAT

03.02.2008


 

İran’a kötü haber

Çin bankalarının, ABD’nin baskıları yüzünden İran bankalarıyla ilişkiyi kestiği bildirildi.

Reformcu İtimad gazetesinde yer alan habere göre, İran Dışişleri bakan yardımcısı ve ekonomi ilişkiler müdürü Mehdi Mirebutalibi, ABD’nin baskısı sonucu Çin’in İran’a yaptırım uygulamaya başladığını söyledi.

İranlı yetkili Mirebutalibi, ABD’nin İran aleyhine yaptığı baskılar yüzünden Çin bankalarının 4 aydır İran bankalarıyla ilişkiyi kestiğini bildirdi.

İran-Çin Ticaret Odası Başkanı Esedullah Askerovladi de Çin’in İran bankalarına uyguladığı yaptırımın kendileri için `’kabul edilemez’’ olduğunu söyledi.

Askeroladi, Çin bankalarında İranlı iş adamlarının karşısına çıkarılan engelleri görüşmek üzere önümüzdeki günlerde bir heyetin Çin’e gideceğini belirtti.

Bu açıklamalarla İranlı yetkililer ilk kez, ABD baskısı ve yaptırımların sonuç verdiğini kabul etmiş oldu.

Yeni karar tasarısının, daha önce yaptırım kararı alınan Bank Sehap’ın yanı sıra Bank Saderat ve Bank Millî’nin uluslararası faaliyetlerinin durdurulmasını kapsadığı da belirtiliyor.

/ TAHRAN

03.02.2008


 

Füze kalkanında mutabakat

ABD ve Polonya, ABD’nin bu ülkeye yerleştirmeyi planladığı füze kalkanı tesisleri konusunda ilke anlaşmasına vardı.

ABD’yi ziyaret etmekte olan Polonya Dışişleri Bakanı Radek Sikorski, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, füze kalkanı karşılığındaki taleplerinin ABD tarafınca kabul edildiğini, ABD’den, ‘’Polonya’nın bazı güvenlik sorunlarının da iki ülke arasındaki anlaşmaya dahil edilmesini’’ talep ettiklerini ifade etti.

Polonya, füze kalkanı tesisleri karşılığında, başta hava savunma sistemleri olmak üzere savunmasının ABD tarafından modernize edilmesini talep ediyordu. Sikorski, Polonya’nın isteklerinin ABD tarafından kabul edilmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, ‘’Müzakere sürecinde henüz sona ulaşmadık. Bu bir ilke anlaşması. Yolun daha yarısındayız. Müzakerelerde, uzmanlar düzeyinde yapılacak daha çok iş var. Ancak temel yaklaşımlarımızın kabul edilmesinden memnuniyet duyuyorum’’ diye konuştu. Rice da, ‘’Polonya’nın savunma modernizasyonu, özellikle de hava savunma modernizasyonu yolundaki arzusunu anlayışla karşılıyoruz. Bu, destekleyeceğimiz bir şey çünkü müttefikimiz Polonya’yı daha güçlü hale getirmiş oluyoruz’’ dedi.

/ WASHINGTON

03.02.2008


 

Bush: Ekonomide sıkıntı işaretleri var

ABD Başkanı George Bush, “Enflasyon düşük, üretim rakamları yüksek, ancak bazı sıkıntı verici işaretler var. Ekonominin zayıflamakta olduğunu gösteren ciddî işaretler var ve bununla ilgili birşeyler yapmamız lâzım” dedi.

ABD Başkanı George Bush, “Enflasyon düşük, üretim rakamları yüksek, ancak bazı sıkıntı verici işaretler var. Ekonominin zayıflamakta olduğunu gösteren ciddî işaretler var ve bununla ilgili birşeyler yapmamız lâzım” dedi.

/ KANSAS CITY

03.02.2008


 

Brüksel, Sarkozy ve Merkel’den rahatsız

Brüksel’in, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’ye imtiyazlı ortaklık ısrarından rahatsız.

Sarkozy ve Merkel’in Fransa’nın AB dönem başkanlığı boyunca ‘el ele’ olacaklarını kararlaştırması dikkati çekti. Brüksel’de ABHaber’e bilgi veren AB gözlemcileri “Paris ile Berlin arasındaki Akdeniz Birliği konusundaki anlaşmazlık devam etse de, Sarkozy’nin partisi Halk Hareketi Birliği ve Merkel’in partisi Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi Türkiye konusunda aynı fikirdeler. İki parti de, Türkiye’nin üyeliği yerine Türkiye ile imtiyazlı ortaklık imzalamak istiyor” diye konuştular.

AB Başkenti Brüksel’i asıl rahatsız eden konu ise Fransa dönem başkanlığı sırasında Sarkozy ve Merkel’in Türkiye’yle ilgili nasıl hareket edecekleri. Brüksel’deki AB gözlemcileri Sarkozy ve Merkel’in Türkiye’yi AB rayından çıkartacak bazı öneriler getirme konusunda anlaştıkları yönünde haberler bulunduğuna dikkati çektiler.

Gözlemciler, Almanya’da koalisyon hükümeti olmasından dolayı Merkel’in Türkiye konusunda nasıl hareket edeceğinin merak konusu olduğunun altını çizerlerken, Sarkozy’nin Türkiye politikasının AB kurumlarında büyük rahatsızlık oluşturduğunu ifade ettiler.

/ BRÜKSEL

03.02.2008


 

Schröder KKTC’de: İzolasyonlar kaldırılmalı

Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, KKTC’ye izolasyonların kalkmasının gerektiğini söyledi.

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer’in davetlisi olarak KKTC’ye gelen Schröder, Başbakan Soyer’le birlikte, Girne’deki Colony Otel’de basın toplantısı düzenledi.

KKTC’ye geldiğinde son derece büyük bir ekonomik dinamizm gördüğünü dile getiren Schröder, izolasyonların kalkması ile insanların daha da rahatlayacağını ifade etti. AB’nin bir yerde sözünü tutarak, Kuzey Kıbrıs’a finansal destek sağladığını belirten Schröder, ‘’Paradan daha önemli bir konu var, o da AB içinde serbest ticaret yapabilmektir’’ dedi. İzolasyonların kalkmasının önemli bir konu olduğunu dile getiren Schröder, izolasyonların kalkmasının gerekli olduğunu vurguladı.

/ LEFKOŞA

03.02.2008


 

Aktan, Ermeni tezlerine karşı konuşacak

MHP İstanbul milletvekili Gündüz Aktan’ın, Ermenilerin yoğun itirazına karşın, ABD’deki Indiana Üniversitesi’nde 1915 olaylarına ilişkin yapması planlanan konuşmayı gerçekleştireceği bildirildi.

Daha önce edinilen bilgide, Ermeni lobisinin itirazı yüzünden konuşmanın iptal edildiği belirtilmişti. Ancak daha sonra üniversitenin konuyla ilgili bir yetkilisi, konuşmanın, Ermenilerin engelleme çabalarına karşın gelecek saatlerde yapılacağını söyledi. Aktan’ın, 5 Şubat günü de Utah üniversitesinde aynı konuda bir konuşma yapması öngörülüyor. Ermeni lobisi, daha önce, Washington’da Georgetown Üniversitesi’nde bir konuşma yapması öngörülen İstanbul’daki Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan’ın konuşmasını engellemişti.

/ WASHINGTON

03.02.2008


 

Afganistan’da ABD’nin kafası karıştı

ABD Deniz Piyadeleri Kolordusu Komutanı Orgeneral James Conway, Afganistan’da saha görevi yürüten ABD komutanlarının olumlu değerlendirmelerine karşın istihbarat raporlarının daha olumsuz olması sebebiyle Pentagon’un, Afganistan’daki durumu net olarak göremediğini belirtti.

Conway, Taliban militanlarının geçen bahar ve yaz aylarından beri bir saldırı düzenleyememiş olmalarını ve bazı üst düzey Taliban liderlerinin öldürülmüş olmasını ilerleme işaretleri olarak gördüğünü ifade eden Conway, buna karşın 2004 yılından itibaren hazırlanan istihbarat raporlarında, Taliban saldırılarında ve Taliban militanlarının sebep olduğu öldürme olaylarında artışa işaret edildiğini anlattı.

/ WASHINGTON

03.02.2008


 

İnsan kaçakçılığında Türk parmağı

İngiltere’de Polis Teşkilâtı Scotland Yard’ın düzenlediği Greensea operasyonu sonucu gözaltına alınan 8’i Türk 13 kişiden 7’si Türk 9 kişinin mahkemeye sevk edildikleri ve haklarında “İngiltere’ye yasa dışı göçe’’ yardımcı olmaktan dava açıldığı bildirildi.

Scotland Yard’dan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, sanıklardan bazılarının Ağır Ceza Mahkemesine çıkarıldıkları ve yasa dışı göçe yardım ve Göçmenlik Yasası’na muhalefet suçlarından haklarında dâvâ açıldığı açıklandı.

/ LONDRA

03.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri