Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ege’de petrol umudu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Ege Denizinde petrol arama çalışmaları kapsamında, Saros Körfezinde sondaj çalışmalarının başladığını bildirerek, ‘’Matkabın ucu dönmeye başladı’’ dedi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal da dün sabah itibariyle başlayan sondaj çalışmalarının sonucunu ümitle beklediklerini söyledi. Bakan Güler, Ege’deki petrol arama çalışmaları kapsamında Saros körfezinde çalışma yapılacak yerin koordinatları tespit edildiğini hatırlatırken, ‘’Gemi demirini attı, şimdi tespit ettiğimiz noktada matkabın ucu dönmeye başladı, bugün sondaj başladı. İnşallah sonuçları aldıkça sizlerle bunu paylaşırız’’ dedi.

Mehmet Uysal da sondaj çalışmalarının bu sabah itibariyle başladığını belirtirken, bölgede 3 bin 500 metre derinliklere kadar sondaj yapılacağını arama noktalarının Edremit Körfezi, Saros ve Gökçeada açıklarında olduğunu ve ümitle çalışmaların sonuçlarını beklediklerini anlattı.

Açılan her kuyunun Türkiye’ye maliyetine ilişkin bir soru üzerine de TPAO Genel Müdürü Uysal, bir kuyunun maliyetinin yaklaşık 150 milyon dolardan fazla olduğunu belirterek, ‘’Eğer kuyu boş çıkıyorsa üstüne bir bardak su içiyorsunuz ve heyecanla aramaya devam ediyorsunuz’’ diye konuştu. Hilmi Güler de petrol fiyatlarının artmasının bir nedenini de bu yatırımların yapıldığı zaman, maliyetleri karşılamak olduğunu belirtti.Böylece daha önceden ekonomik gözükmeyen rezervlerin bile ekonomikleştiğine dikkat çeken Güler, ‘’Dolayısıyla tavuk-yumurta ilişkisiyle giden bir ilişki zinciri var’’ dedi.Güler, bundan dolayı da giderek daha derinlere inen daha zor yataklara ulaşmak için yatırımlar yapıldığını söyledi. Kendilerinin arama çalışmalarına büyük bir umutla devam ettiklerini anlatan Güler, dışa bağımlılığı daha da azaltacak, cari açığa olumlu katkılar sağlayacak bir yapıya ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

/ ANKARA

03.02.2008


 

Sanayileşmede yeni dönem

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin başka ülkelerin başarı hikâyelerini dinlemektense kendi hikâyesini yazması, kendi destanını anlatmasının zamanının geldiğini söyledi.

Çağlayan, bakanlıkta düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada eskiden sanayileşme modeli olarak Japonya, Kore ve Asya Kaplanlarının anlatıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti: ‘’Son dönemde de İrlanda’nın, Hindistan’ın, Çin’in hikayeleri anlatılıyor. Ben de diyorum ki artık başkalarının hikâyelerini dinlemektense, kendi hikayemizi yazmanın, kendi destanımızı anlatmanın zamanı gelmiştir. Bizim hedefimiz, yarın tüm dünyada Türkiye’nin başarı hikayesinin anlatılması (Türkiye Modeli)nin konuşulmasıdır. Bu kapsamda en önemli projelerimizden biri Türkiye’nin sanayi politikasının oluşturulması ve uygun stratejilerle desteklenmesidir.’’

STRATEJİ 4 TEMEL SÜTUN

ÜZERİNE İNŞA EDİLECEK

Bakan Çağlayan, yeni sanayi stratejisinin 4 temel sütun üzerinde inşa edileceğini belirtirken, bunları, “girişimciler için öngörülebilir ve sürdürülebilir iş ortamının sağlanması, piyasadaki geçici aksaklıkları giderecek doğru teşviklerin tesbit edilip uygulanması, özel sektör-kamu sektörü diyalog ve işbirliğinin sağlanması ve ülkeyi küresel rekabette öne geçirecek kümelerin tesbiti ve gerekli tedbirlerin alınması’’ şeklinde sıraladı.

270 bine yakın işletmeden sadece 60 bininin KOSGEB veri tabanına kayıtlı olduğunu bildirdiren Çağlayan, sanayi stratejisinin başarıyla uygulanabilmesi için, sanayi envanterinin çıkarılmasının, ülke için hayati derecede önem taşıdığını vurguladı.

TEŞVİKLER SİL BAŞTAN

Bu çalışma bitirildiğinde teşvik sisteminin de sil baştan ele alınacağını anlatan Bakan Çağlayan, devrim mahiyetinde yeni bir teşvik sistemini hayata geçireceklerini bildirdi. Tamamen sonuç almaya, Türk sanayisini şahlandırmaya yönelik bir teşvik sistemi uygulayacaklarını belirten Çağlayan, şunları kaydetti: ‘’Yeni teşvik sistemi, yüksek teknoloji, yüksek katma değer ve yüksek rekabet gücüne, yani 3Y diye özetlenebilecek bir formüle dayanıyor. Yüksek rekabet gücüne ve katma değere dayalı sektörler teşvikte öncelik alacak. Aynı zamanda yüksek teknoloji içerecek öncelikli sektörler, ülkenin gelişmesine her alanda katkı sağlayacak.’’

DOĞU VE GÜNEYDOĞU

BELGESİNE AYRI TEŞVİK

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine ise ayrı bir teşvik sağlanacağını bildiren Bakan Çağlayan, bu teşvik sistemiyle terörden canı yanmış bölge insanının da iş ve aş sahibi olması yönünde çaba harcayacaklarını söyledi. Çağlayan, “Sanayicimizin tüccarımızın ihracatçımızın yatırımcımızın önünü görebileceği bir ortamı tesis edeceğiz’’ dedi. TOBB: İTHALAT BAĞIMLILIĞI ENDİŞE VERİCİ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türkiye’nin 2007 sonu itibariyle dış ticaret açığının 63 milyar dolara ulaştığını, böylece dünyada tüm ülkeler içinde 5’inci, gelişmekte olan ülkeler arasında ise 2’inci sırada yer aldığına dikkat çekti. ‘’Hem sanayimizin hem de ihracatımızın ithalata bağımlılığı kaygı verici boyutlara ulaşmıştır’’ diyen Hisarcıklıoğlu, 2007 sonu itibariyle cari işlemler açığının 37 milyar dolara ulaşmasının tahmin edildiğini, 2008’de ise 40 milyar doları geçen bir döviz açığı beklendiğini vurguladı. Türk özel sektörünün en önemli sıkıntılarından birisinin de döviz kurlarında 5 yıldır devam eden değerlenme olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, ‘’YTL’deki aşırı değerlenmenin son 6 ayda daha da büyümesi reel sektördeki sıkıntıları artırmıştır. Artık girdi maliyetlerini düşürmesi planlanan yapısal reformların bile tesir edemeyeceği bir noktaya geldiğimizden endişe duyuyoruz. Bu çerçevede iş ortamını hızla iyileştirecek reformların hızla tamamlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır’’ dedi.

/ ANKARA

03.02.2008


 

KOBİ’lere 2.7 milyar dolar kredi

İslâm Kalkınma Bankası tarafından İslâm ülkeleri arasında ticareti geliştirmek üzere kurulan Uluslararası İslâmî Ticaret Finansman Kuruluşu (International Islamic Trade Finance Corporation- ITFC) bu yıl 2.7 milyar dolar kaynak kullandıracak.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’ni (MÜSİAD) ziyaret eden ITCF CEO’su Dr. Waleed Al-Wohaib, “Geçen yıl Türkiye 5 milyon dolar kaynak kullandı. Ekonomisi çok küçük ülkeler bile Türkiye’den daha fazla kaynak kullanıyor. Biz 500 milyon doları da karşılamaya hazırız. Yeter ki Türkiye istesin, biz limitleri artırmaya hazırız” dedi.

ITFC, 5 milyon dolara kadar olan fonları Türk Eximbank aracılığı ile kullandırıyor. 5 milyon doları aşan fonlar için ise Cidde merkez devreye giriyor. Fon kullanımını Türkiye’de artırmak için Türk Eximbank’la görüşmeler yapan ITFC yetkilileri, ilerleyen süreçte Türkiye’de doğrudan şube açacaklarını söylediler. İthalat ve ihracat için kullandırılan kredilerde ihracata öncelik tanınıyor. Taraflardan en azından birisinin İslâm ülkesi olması şartı aranıyor. Onaylanan projenin yüzde 100’ü finanse ediliyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

03.02.2008


 

Turizmde ‘bölgesel tatil’ teklifi

Belirli dönemlere sıkışan turizmin yıl boyu canlı tutulması amacıyla okullarda uygulanacak ‘’bölgesel tatilin’’, sektöre yüzde 30 civarında katkı sağlayacağı bildirildi.

Baracuda Tur Seyahat İşletmesi Genel Müdürü Cem Polatoğlu, dünyada Türkiye dışında nüfusunun büyük bir bölümü aynı anda sömestir ve yaz tatiline çıkan ülkenin bulunmadığını, Avrupa ülkeleri ile ABD’nin sömestir ve yaz tatillerini bölgelerine ve eyaletlerine göre ayrı ayrı dönemlerde kullandıklarını söyledi. Doğuda kış ve kapanan yol şartları ile yakacak yetersizliğinden 2 ay duran eğitim yerine, 2 ay sömestir tatili vermenin herhangi bir mahsurunun olmayacağını belirten Polatoğlu, bölgenin yazın 3,5 ay tatil yerine iki ay yaz tatili ile yine herkes için 200 gün olan müfredatını doldurabileceğini ifade etti.

Bölgesel uygulamayla sömestr tatilinin 15 günden 2 aya yayılacağını anlatan Polatoğlu, ‘’Özellikle sömestr tatillerinde yoğunluktan dolayı uçaklarda ve otobüslerde yer bulunamıyor. 15 gün yerine 2 aya yayılan periyotta daha ekonomik ve rahat ulaşım yapılır’’ dedi.

/ ADANA

03.02.2008


 

İngiltere, kredi kartlarını iptal ediyor

İngiltere’de bir banka borçları kontrol dışına çıkan 160 bin kredi kartı kullanıcısının kartlarını iptal etmeye hazırlanıyor.

‘’Egg’’ kart kullanıcısı 160,000 kişi önümüzdeki birkaç gün içinde kendilerine gönderilecek mektupla uyarılacak ve kartların 35 gün içinde bloke edileceğinden haberdar edilecek. İngiltere’nin bankacılık tarihinde ilk kez böyle bir adımın atıldığı, ancak bunun son olmayacağı, pek çok diğer bankanın da, dünyayı etkisi altına alan kredi krizi yüzünden atılan bu adımı takip edeceği öne sürüldü.

Daily Mail gazetesi, ‘’gerçekten diğer bankalar da borçları kontrol dışına çıkan müşterilerinin kartlarını bloke ederse, bu piyasadaki alış-verişin hızını da düşürecek, piyasada durgunluğa yol açabilecektir. Çünkü İngiltere’de kredi kartı kullanımı (biriktireceğine harca) şeklinde felsefenin yayılmasına yol açmıştı. Kartların sayısının azalması, bu felsefe sahiplerinin de piyasadan çekilmesi anlamına gelecek’’ yorumunda bulundu.

/ LONDRA

03.02.2008


 

Gıdada fiyat makası açılıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sebze ve meyvede üretici ve market fiyatları arasındaki makasın giderek açıldığını bildirdi.

Gıda ürünlerine ilişkin fiyat araştırmasının Ocak ayı sonuçlarını açıklayan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ürünün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, pazar ve market zinciri halkalarının fiyat artışlarında önemli oranlarda etkili olduğunun görüldüğünü vurguladı.

Bayraktar, bazı ürünlerin fiyatının üreticiden çıkıp tüketiciye ulaşana kadar geçen sürede dört katına ulaştığına işaret ederek, şu bilgileri verdi: “Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkına baktığımızda yaş sebze ve meyvede yüzde 315’lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 190’lara, baklagillerde yüzde 175’lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 160’lara kadar çıktığı görülmektedir. Görüldüğü üzere, üretici ve market fiyatları arasındaki makas, daha önceki açıklamalarımızda da ifade ettiğimiz gibi çok yüksektir.”

Yeni Asya / ANKARA

03.02.2008


 

Esnaftan yerli malı çağrısı

İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Türkiye ve dünya ekonomisinde istikrarsızlığın arttığını ve bunun Türkiye için yeni riskler getirdiğini söyledi.

Bu sürecin ekonomi üzerindeki olumsuzluklarını azaltmanın bir yolunun da yerli malı kullanmaktan geçtiğini anlatan Mutlu, hem işsizlere iş sağlanması hem ülke kaynaklarının daha iyi kullanılarak üretimin artması için yerli malı kullanmanın bir lütuf değil zorunluluk, bir vatandaşlık borcu haline geldiğini kaydetti. Vatandaşların da bu konuda yeterince bilinçli ve duyarlı davranmasının ülke ekonomisinin sadece bugününü değil geleceğini kurtarmak açısından da önem taşıdığını anlatan Mutlu; “İESOB olarak yediden yetmişe herkesi yerli malı kullanmaya dâvet ediyoruz” dedi.

“Türkiye ekonomisinin en kırılgan boyutu, cari açık, bunun en önemli kaynağının ise ithalatın ihracattan çok daha fazla olmasıdır” diyen Mutlu; çözümün üreticilerin olabildiğince yerli girdi, tüketicilerin ise olabildiğince yerli tüketim malı kullanmayı tercih etmesi olduğunu söyledi.

/ İZMİR

03.02.2008


 

Çağrı, 14’üncü şubesini Çekmeköy’de açtı

Çağrı Hipermarketleri 2008 yılının ilk şubesini Çekmeköy’de açtı. “Her semte bir Çağrı” sloganıyla yola çıkan Çağrı Hipermarketleri, 14’üncü mağazasını önceki gün düzenlediği törenle Çekmeköy’de hizmete açtı.

Şubenin açılışında konuşan Çağrı Hipermarket Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kara, “Biz 1970’lerden beri bu sektördeyiz. Bir aile şirketiyiz. Biz 1998 yılında dünyada ve Türkiye’de gelişen büyük marketçiliğe atıldık. Bu sene inşallah sizlerle beraber 10. yılımızı kutlayacağız. Gelişen ekonomimizle beraber biz de büyüyoruz. Gelecek dönemlerde de bu yatırımlarımız devam edecek. Sizlere sınırsız alış veriş mutluluğunu yaşatmaya devam edeceğiz”dedi. Mağazanın toplam 1.750 metrekare alanda kurulduğunu, 50 personel ve 6 kasa ile hizmet vereceklerini kaydeden Kara, müşterilerine 40 bin ürün ile hizmet vereceklerini söyledi.

Açılışa Erzurum Milletvekili Saadettin Aydın, Çekmeköy Belediye Başkanı Sıdık Eraslan, bürokrat, davetli ve vatandaşlar katıldı. Açılışa özel indirime vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken kasalarda uzun kuyruklar oluştu.

Ümit Kızıltepe / İSTANBUL

03.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri