Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Sanayi üretimi hız kesti

Sanayi üretimi 2007’nin Aralık ayında yüzde 1.4 düşerek beklentilerin çok altında gerçekleşti. Yılın tamamındaki üretim artışı yüzde 5.4 oldu. Büyümenin öngü göstergesi olarak nitelendirilen sanayi üretimi geçen yılın Aralık ayında sürpriz yaptı ve düşüş gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Aralık ayında toplam sanayi üretimi yüzde 1.4 geriledi. Sanayi üretimi Ocak 2006’dan bu yana ilk kez düşüş kaydetmiş oldu. Aralık’taki veri ankette yer alan yüzde 2.5’lik tahminin de altında gerçekleşti. TÜİK, 2007 yılında toplam sanayi üretimi artış ortalamasının da yüzde 5.4 olduğunu açıkladı. 2007 Aralık ayında, aylık bazda, madencilikte yüzde 8.4, imalat sanayinde yüzde 1.6 azalış görülürken, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 2.6’lık üretim artışı yaşandı.

Aralık ayında en yüksek artış yüzde 21.4 ile elektrikli makine cihazları İmalatında gerçekleşti. Onu yüzde 17.5 ile taşıt araçları ve karoseri imalatı ve yüzde 13.8 ile metal eşya sanayi (makine techizat hariç) izledi.

EKONOMİDE YAVAŞLAMA VAR

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu, Merkez Bankası’nın iktisadi yönelim anketinde sanayicinin işlerin kötü olduğuna dair sinyaller verdiğini belirterek, ekonomide yavaşlama olduğuna dikkat çekti. Aralık rakamının revize edilebileceğini kaydeden Aslanoğlu, verinin MB’nin temkinli duruşunu azaltabileceğini ifade etti.

Fortis Ekonomisti Erkin Işık da, Aralık verisinin beklendiği gibi bir yavaşlama olacağını gösterdiğini, 2007’ye ilişkin büyüme tahminlerini yüzde 4’e doğru revize edebileceklerini söyledi.

/ ANKARA/İSTANBUL

09.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sanayi üretimi hız kesti

  Eleman sıkıntısı kapasiteyi düşürdü

  En önemli problemimiz, kayıt dışı

  E-fatura ile ağaçlar kurtuldu

  Tarım makinalarında KDV yüzde 8’e indi

  Aras Holding’te bayrak değişimi

  Yabancının portföyü 100 milyar doların altına indi


 Son Dakika Haberleri