Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

En önemli problemimiz, kayıt dışı

Davutpaşa’da meydana gelen ve onlarca kişinin hayatına mal olan patlama kayıt dışıyla mücadelenin önemini tekrar gündeme getirken, İstanbul’daki sivil toplam kuruluşlarının temsilcileri, bürokrasi ve iş gücü maliyetinin azaltılmasının önemine dikkati çekti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, ‘’İstanbul’da yaşadığımız patlamayla, yıllardır dikkat çekmeye çalıştığımız ancak çözümünde netice alamadığımız, toplumsal yara niteliğindeki sorunlar da patlamıştır’’ dedi.

Bu olayla gündeme gelen ve ‘’merdiven altı’’ üretim diye de tabir edilen kayıt dışı üretimin, sanayi ve ekonominin en önemli problemlerinden biri olduğunu vurgulayan Küçük, Türkiye’de kayıt dışı ekonominin büyüklüğünün, GSYİH’nin yüzde 50’si civarında olduğuna işaret etti.

Küçük, kayıt dışı faaliyetlerin bu kadar yaygın olmasının nedenlerini; Türkiye’deki bürokrasinin karmaşıklığı, üretimi, yatırımı ve istihdamı teşvik eden bir yapıda olmaması, etkin denetim eksikliği, çalışma mevzuatının katılığı, kayıtlı işletmeler üzerindeki vergi ve prim yüklerinin yüksekliği olarak sıraladı.

“TOPLAM İSTİHDAMIN YARISI KAYIT DIŞI”

Bugün toplam istihdamın yaklaşık yarısının kayıt dışı olduğunu kaydeden Küçük, kayıt dışılığın sosyal güvenliğin ekonomideki en büyük kara deliği oluşturduğu gibi çalışan nüfusun yarısınında sosyal güvenlikten mahrum bıraktığını, kayıt altındaki işletmeler aleyhine haksız rekabet doğurduğunu, vergi sisteminde çarpıklığa ve adeletsizliğe yol açtığını, kayıtlı mükelleflerin vergilerini ve dolaylı vergileri arttırdığını vurguladı.

Kayıt dışı faaliyetlerin, işletmelerinin modernleşmesinin ve küresel rekabetin gerektirdiği şekilde yapılanmasının önündeki temel engellerden biri olduğunu da vurgulayan Küçük, ‘’İSO olarak, getirdiğimiz çözüm önerisi, vergi oranlarını düşürerek, kayıt dışını kayıt altın almayı ve vergi tabanını genişletmeyi hedefleyen, vergi sistemini etkin ve adil işler hale getiren bir vergi reformunun hayata geçirilmesidir. Ayrıca, ağır vergi ve prim yükü başta olmak üzere, istihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesi. ‘’ diye konuştu.

“MALİYE’Yİ HAREKETE GEÇİREMİYORUZ’’

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Suat Yalkın da, hükümetin Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Projesi bulunduğunu, ancak projenin hayata geçirilemediğini aktardı. ‘’Bu proje ciddiyetle uygulanırsa kayıt dışı önlenir’’ diyen Yalkın, bu konuda beraber çalışmanın önemini vurguladı. Yalkın, birlik olarak merdiven altı çalışan kişi ve iş yerlerini tesbit ettiklerini ama sonuca ulaşamadıklarını da belirtirken, ‘’Bunları tesbit ediyoruz ama belediyeyi, Maliye’ye bir türlü harekete geçiremiyoruz ‘’ diye konuştu. İTO: RAKİBİMİZ ÇİN DEĞİL KAYIT DIŞI İstanbul Ticaret Odası (İTO) YÖnetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da, kayıt dışı ekonominin, vergisini ödeyen namuslu çalışanlara verdiği zararın büyük olduğunu dile getirerek, ‘’Bizim en büyük rakibimiz Çin değil, kayıt dışı ekonomide merdiven altı çalışan kişilerdir’’ dedi. Yalçıntaş, kayıt dışı istihdamın engellenmesi için, iş gücü maliyetlerinin ve bürokrasinin azaltılması gerektiğine işaret etti. Kayıt dışı işletmelerin küçük işletmeler olduğunu kaydeden Yalçıntaş, bu işletmelerin bir araya getirilerek orta boy işletme haline dönüştürülmesi ve bunun için bazı teşvik paketlerinin uygulanmasını içeren bir çalışmayı hükümete sunduklarını anlattı. Yalçıntaş, uygulanacak tedbirlerin, teşvik edici-ödüllendirici ve caydırıcı-cezalandırıcı olmak üzere iki ayağının bulunması gerektiğini vurguladı. ‘’Eğer bunlardan biri eksik kalırsa, tek kanatlı kuşa benzer, uçamaz’’ diyen Yalçıntaş, iyi işleyen bir yargı ve caydırıcı cezaların büyük önem taşıdığını dile getirdi.

/ İSTANBUL

09.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sanayi üretimi hız kesti

  Eleman sıkıntısı kapasiteyi düşürdü

  En önemli problemimiz, kayıt dışı

  E-fatura ile ağaçlar kurtuldu

  Tarım makinalarında KDV yüzde 8’e indi

  Aras Holding’te bayrak değişimi

  Yabancının portföyü 100 milyar doların altına indi


 Son Dakika Haberleri