Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Sanayide tıkanma sinyalleri

Demokrat Parti tarafından hazırlanan “Ekonomi Raporu”nda, “küresel ekonomiye entegre olan Türkiye’nin sanayileşmede tıkanma sinyalleri verdiğine” dikkat çekildi. Raporda, “Türkiye’de 2001 krizinin ardından ekonomik ve siyasî istikrar sağlandığı, yüksek büyüme sürecine girildiği, ancak bu süreçte artık tıkanıklıkların başgösterdiği” ifade edildi.

DP’den yapılan açıklamaya göre, partinin Ekonomik Malî İşler Strateji ve Ar-Ge Başkanlığı tarafından "Ekonomi Raporu’’ hazırlandı. Son dönemdeki ekonomik durumunun değerlendirildiği raporda, "Türkiye’de 2001 krizinin ardından ekonomik ve siyasî istikrar sağlandığı, yüksek büyüme sürecine girildiği, ancak bu süreçte artık tıkanıklıkların baş gösterdiği’’ ifade edildi. Raporda, şu görüşlere yer verildi: "Hükümet tarafından açıklanan veriler ve ortaya konulan hedefler istikrarın getirdiği büyüme döneminin artık sonuna gelinmiş olduğunu gösteriyor. Nitekim 2002 yılında büyüme oranı yüzde 7.9, 2003 yılında yüzde 5.9, 2004 yılında yüzde 9.9, 2005 yılında yüzde 7.6, 2006 yılında yüzde 6 ve 2007 yılının 9 aylık döneminde yüzde 3.8 olarak gerçekleşmiştir.

Yüksek büyüme sürecini devam ettirmek istiyorsak, yeni dönemde yeni politikalar uygulamamız gerekmektedir. Bu politikaların en önemlilerinden biri de hizmet ve/veya mal üretimine yönelik sürdürülen sanayi politikası olmalıdır. Ancak ne hükümetin ortaya koyduğu hedefler ne de mevcut cari açık bu yönde bir umut vermektedir.’’

"TEMEL GÖSTERGELERDE BOZULMALAR VAR’’

İstikrarı sağlayan temel göstergelerde son dönemde bozulmalar görüldüğü kaydedilen raporda, şu tesbitler yapıldı: "2002 yılının Ocak ayında yüzde 73,2 düzeyinin ardından iki yıl içinde hızlı bir düşüş gösteren enflasyon, 2007 de ise büyük zorlamaya rağmen yüzde 8.9 gibi kritik bir noktada tutturulabilmiştir. Enflasyon, bütçe açığı, cari işlemler açığı ve borç dinamiklerinde iyileşmeler durmuş, hatta yer yer geriye gidişler başlamıştır. Sonuç olarak enflasyon oranını daha da aşağı çekmek pek kolay olmayacağı anlaşılmaktadır.

2006 yılında 32.5 milyar dolar olan cari işlemler açığının, 2007 yılında 38 milyar dolar civarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Göstergelerdeki bozulmaya ilâve olarak büyümede de belirgin duraklama ve gerileme sinyalleri çok belirgin olarak görünmektedir. 2007 yılına büyüme rakamları olarak bakıldığında birinci çeyrekte büyüme yüzde 6.8, ikinci çeyrekte yüzde 4.1, üçüncü çeyrekte yüzde 2 ve dördüncü çeyrekte ise 1.8’ler seviyesinde gerçekleşti. Küresel ekonomiye entegre olan Türkiye sanayileşmede tıkanma sinyalleri veriyor.’’

/ ANKARA

13.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Emeklilerden zam eleştirisi

  Sanayide tıkanma sinyalleri

  Araç ruhsatları yenileniyor

  Gençlerin istihdamına prim desteği

  Dünya Bankası'ndan TEDAŞ'a 205 milyon euro kredi

  Hazine, 1,1 milyar YTL borçlandı

  İzmir’de taksilere zam

  ‘’Hamsi çok, para yok’’

  Platin fiyatları rekor düzeyde yükseldi

  İGDAŞ’ta yeni genel müdür, Bilal Aslan

  Çiftçinin yeni gözdesi, ağaçta patlıcan


 Son Dakika Haberleri