Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Mao ile Kissinger SSCB yerine kadınları konuşmuş

Çin’in kurucu önderi Mao Zedong’un ABD’de “karışıklık çıkarmak” için, 1969-1974 yılları arasında görev yapan 37. Amerikan Başkanı Richard Nixon’ın (1913-1994) ulusal güvenlik başdanışmanlığını yaptığı dönemde Henry Kissenger’a espriyle karışık ABD’ye 10 milyon Çinli kadın göndermeyi teklif ettiği ortaya çıktı.

1973-1976 yıllarında Çin-ABD ilişkileriyle ilgili yayımlanan ABD Dışişleri Bakanlığının belgelerine göre, Mao (1893-1976) için bu teklif, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere ivme kazandırmanın yanı sıra “ABD’yi Çin’dekine benzer nüfus patlamasıyla vurma” amacı taşımış olabilir.

Belgelere göre Mao, 17 Şubat 1973’te konutunda Kissenger ile yaptığı görüşmede, Çin’in “çok yoksul bir ülke olmasından” bahsetti ancak “sahip olduğu en fazla şeyin kadınlar olduğunda” ısrar ederek iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin durumundan dert yandı.

Görüşmede, Mao’nun önce binlerce, daha sonra bundan vazgeçerek 10 milyon Çinli kadın gönderme teklifi gülüşmelerle renklendi. Uzun süre devam eden görüşmede, Mao’nun oyununa katılan Kissenger ise ülkesinin Çinli kadınlar için “kotası” veya “gümrük tarifesi” olmadığını söyledi ve Sovyet tehdidinden bahsederek konuyu klâsik diplomasi konularına taşımaya çalıştı ancak Mao “Çinli kadınlar” konusuna geri dönmekte ısrar etti.

Zabıtlara göre Mao’nun Kissinger’la sohbetinde ‘’Çin kadınları iyi savaşamaz’’ sözü üzerine ‘’gerçekten samimi ortamda araya giren tercüman Tang Vanşıng ile Çin Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Vang Hayrung, ‘’Çinli kadınlar gerektiğinde gayet iyi savaşır’’ diyebildiler.

/ WASHİNGTON

14.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Şam’da Hizbullah’a bomba

  ABD'de Obama önde

  Ermeniler açlık ve hastalıktan öldü

  Mao ile Kissinger SSCB yerine kadınları konuşmuş

  Belçikalı milletvekilinden Türkiye’ye tam destek

  Kosova ambargoya hazır

  Danimarka tahrike doymuyor

  Cami inşaatının yasaklanmasına büyük tepki

  Ashdown: Batı, Afganistan’da yenilebilir

  Sonunda Aborjinlerden özür dilendi

  Çocuklar silâhtan uzak tutulsun


 Son Dakika Haberleri