Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Türkiye maden zengini

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA), ‘görünür maden rezervleri’ araştırma raporuna göre, Türkiye’de toprak altında yaklaşık 50 milyar ton civarında, ‘ticarete konu’ 49 ayrı cins ve özellikte maden bulunuyor.

Bu yönüyle Türkiye, maden kaynakları açısından 132 ülke arasında üretim itibarıyla 28’inci, çeşitlilikte ise 10. sırada yer alıyor. Ayrıca dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77’si Türkiye’de bulunuyor. MTA’nın muhtemel rezerv araştırmalarına göre Türkiye’de yer altındaki en yüksek maden rezervi, 15,8 milyar tonla dolomit madenine ait bulunuyor. İçinde kalsiyum karbonat (caco3) ve sodyum karbonat (na2co3) barındıran ve bu özellikleri yüzünden cam ve seramik endüstrisinin vazgeçilmezleri arasında yer alan dolomit, nadir ve çok değerli bir kireç taşı olarak biliniyor.

PİYASA DEĞERİ 2.5 TRİLYON DOLAR

Toplam 49 ayrı cins maden cevherinin bulunduğu yer altı maden kaynaklarının bugünkü piyasa değerinin ise yaklaşık 2.5 trilyon dolar civarında olduğu sektöre yakın kaynaklar tarafından ifade ediliyor. Bu arada araştırmalar, Türkiye’de 600 ton altın ve 6 bin 62 ton da gümüş rezervi bulunduğunu gösteriyor.

/ ANKARA

20.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Krizlere hazırlıklı olmalıyız

  Dış borç 42.2 milyar dolara yükseldi

  Hazine’nin alacak listesi kabarık

  Türkiye maden zengini

  Arçelik ve Vestel devler arasında

  Otoyol ve köprülerden 39 milyon YTL geldi

  Çiftçiye destek erken ödenecek

  Sevgililer Gününde 420 milyon YTL harcandı

  Acer, pazar payını arttıracak

  Hyundai’nin hedefi 130 bin araç satmak


 Son Dakika Haberleri