Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

ABD ambargosu ihracatçı yaptı

Türk savunma sanayi, dünyanın “en hızlı gelişen ve dış pazarlara açılan’’ savunma sanayileri arasında yer alıyor. Türk savunma sanayinin yıllık ihracatı, üç yıl içinde 1,5 milyar dolar düzeyine ulaşacak.

Aviation Weekly, Jane’s Defence Weekly ve Defense News gibi yabancı savunma sanayi kaynaklarına göre, Türkiye, son yıllarda, savunma sanayi ihracat pazarını, Orta Doğudan, Afrika’ya Avrupa’dan da Uzak Doğu’ya doğru genişletiyor. Savunma sanayinde, eskiden ağırlıklı olarak, Savunma Sanayii Müsteşarlığı portföyündeki kuruluşlar ihracat gerçekleştirirken, son yıllarda, savunma sanayindeki millî katılımın teşvik edilmesiyle de özel şirketler, yurt dışına özgün savunma sanayi ürünleri ihraç etmeye başladılar. ABD’nin silâh ambargosunun zorladığı şartlar sonucu Türk savunma sanayinin önemli temelleri atıldı. Bu durum, kendi kendine yeterli bir savunma sanayi alt yapısının kurulmasına yönelik politikaların temelini oluşturdu.

İzlenen politika çerçevesinde savunma sanayindeki yerli firma sayısı 200’ü geçmiş durumda ve bu firmaların yıllık cirosu da, 3-4 milyar dolar civarında bulunuyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, bu sayının çok daha fazla artması için KOBİ’lerle çeşitli projeler yürütüyor. Sektörün dev temsilcilerinden Makina Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), 250 çeşit askerî ürünle TSK’nın silâh ve mühimmat ihtiyacının büyük bölümünü (yüzde 84 oranında) yerli katkıyla karşıladığı gibi bugüne kadar 750 çeşit sivil ürün ile yurt ekonomisine katkı sağlıyor ve 40 ülkeye ihracat yapıyor.

/ ANKARA

25.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Helâl gıda, ihracatı arttırır

  Üreticinin gözü havada

  İhracatçılar temkinli

  Faizler 3-4 puan yukarıda

  THY, 19 milyon 700 bin yolcu taşıdı

  ABD ambargosu ihracatçı yaptı


 Son Dakika Haberleri