Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Otobüsçüler rakip tanımıyor

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, karayolu ile yolcu taşımacılığının toplamda yüzde 95 olan payının yüzde 92’ye düşmesine rağmen, yıllık taşıdıkları yolcu sayısının 162 milyondan 175 milyona çıktığını kaydetti.

Son yıllarda hava, deniz ve demiryolları gibi farklı ulaşım modellerinin yaygınlaşması, yolcu taşımacılığında karayolunun payını azaltırken, şehirlerarası otobüs biletlerinin fiyatlarında da düşüşe sebep oluyor. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, karayolu ile yolcu taşımacılığının toplamda yüzde 95 olan payının yüzde 92’ye düştüğünü bildirdi.

Karayolu yolcu taşımacılığında, bütün Türkiye genelinde yıllık taşıdıkları yolcu sayısının 162 milyondan 175 milyona çıktığını belirten İlgin, “Toplamda yolcu sayısı arttı ama Türkiye’de şehirlerarası yollarda faaliyet gösteren, Ulaştırma Bakanlığında çalışma izni bulunan 12 bin otobüs var. Bu 12 bin otobüsün şu anda, bu sezonda 7 bini yollara çıkabiliyor, 5 bini atıl olarak garajlarda kalıyor’’ diye konuştu.

Şehirlerarası otobüs bilet fiyatlarının 2 yıldır sabit olduğunu, Şubat ayında ise bilet fiyatlarında düşüş yaşandığını ifade eden İlgin, ‘’Türkiye’de seyahat eden insan sayısında artış var ama bunun yanı sıra diğer ulaşım modelleri de insanların önüne alternatif olarak geliyor. Hava yolları ciddî anlamda destekleniyor. Özel hava yollarının iç hat uçuşlarına izin verildi, havaalanı vergileri düşürüldü. Bu da bilet fiyatlarının düşmesine neden oluyor’’ dedi.

Mevlüt İlgin, bunun yanı sıra otobüs işletmelerinin kendi aralarında da ciddî rekabet yaşadığını, özellikle Şubat ayı gibi yoğun olmayan sezonlarda otobüs şirketlerinin asgarî doluluk oranlarını yakalayabilmek için bilet fiyatlarını düşürdüğünü kaydetti.

İlgin, ‘’Şubat ayında doluluk oranı yüzde 26-30’a geriledi. Yıl içindeki ortalama doluluk oranı ise yüzde 55-60. En yoğun sezonlarda bu doluluk oranı yüzde 95’e ulaşıyor’’ diye konuştu.

UÇAK REKLÂMLARI ALDATICI

Özel hava yolu şirketlerinin promosyonlu biletlerle ilgili yaptığı reklâmların aldatıcı olduğunu öne süren İlgin, ‘’Ulaştırma Bakanlığına ve Rekabet Kuruluna bu yönde başvurumuz var. Uçağın 3 koltuğunu ayırıyorlar ve 14 YTL fiyat ilân ediyorlar. Gören öyle sanıyor. Buna hava alanı vergisi de dahil değil. Vergilerle 38 YTL’ye geliyor, gerisi ise 79-89-99 YTL’’ dedi. İlgin, özel hava yolu şirketlerinin iç hatlarda uçuşa başlamadan önce şehirler arası otobüslerin doluluk oranlarının daha fazla olduğunu, bilet fiyatlarının da daha mantıklı seviyelerde bulunduğunu belirtti.

/ İSTANBUL

05.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Asker davul zurnayla mı dönecekti?

  Kamuoyunda bölünmüşlük ve kutuplaşma olsa da...

  Önceliği 301’e verin

  Çiçek’in 301 öfkesi

  TSK’dan YÖK’e red

  Bahçeli: Harekâtın sona ermesi derin şaşkınlık yaşattı

  MEB, kararı değerlendiriyor

  Bakan Aydın: Gereken yapılır

  Özcan: Şahsımda aldığım bir tehdit yok

  Türkiye, hâlâ uyuşturucu geçiş noktasında

  Evliliğin de okulu var

  MHP, Vakıflar Kanunu’nu mahkemeye taşıyacak

  Coşan Hocaefendi Stockholm’de anıldı

  Otobüsçüler rakip tanımıyor

  Ilısu Barajı bölgede ekmek kapısı olacak

  Köy olacak beldeler çözüm arayışı içinde

  Türksat 3A uzaya

  Şimdi de “Küresel loşlaşma”

  Antalya'ya “Torununu da al gel”

  Boşanma, en çok çocuğu etkiliyor

  10 milyon kişi tansiyon hastası olduğunu bilmiyor

  Bel ağrıları nasıl önlenir?


 Son Dakika Haberleri