Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kamuoyunda bölünmüşlük ve kutuplaşma olsa da...

“Yeni bir anayasaya ihtiyacımız var ve bu anayasa mümkün olabilecek en fazla görüş birliğiyle kabul edilmeli’’ diyen Prof. Dr. Ergun Özbudun, bu iki durumun aynı anda olmasının pek gerçekçi olmadığına değinirken, Türkiye’de kamuoyunun “din ile devlet arasındaki ilişkinin tanımı, vatandaşlığın tanımı, azınlıklar için kültürel haklar, anadilinde eğitim gibi konularda bölünmüş olduğunu ve kutuplaşma görüldüğünü” vurguladı.

Prof. Dr. Ergun Özbudun, Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ve yeni anayasanın mümkün olabilecek en fazla görüş birliğiyle kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

New York’un Columbia Üniversitesinde "Türkiye’nin Yeni Anayasa Taslağı’’ konulu uluslararası konferans sona erdi. Konferans kapsamında düzenlenen yuvarlak masa toplantısına AKP Genel Başkan Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Prof. Dr. Ergun Özbudun ve AKP milletvekili Cüneyt Yüksel katıldılar.

Prof. Dr. Özbudun yaptığı son değerlendirme konuşmasında, "yeni bir anayasaya ihtiyacımız var ve bu anayasa mümkün olabilecek en fazla görüş birliğiyle (konsensüsle) kabul edilmeli’’ dedi. Bu iki durumun aynı anda olmasının pek gerçekçi olmadığından da söz eden Özbudun, Türkiye’de kamuoyunun "din ile devlet arasındaki ilişkinin tanımı, vatandaşlığın tanımı, azınlıklar için kültürel haklar, anadilinde eğitim gibi konularda bölünmüş olduğunu ve kutuplaşma görüldüğünü’’ vurguladı.

Anayasa üzerinde mümkün olan en fazla uzlaşıya ulaşılması zor olsa da yeni anayasa fikrinden vazgeçilmemesi gerektiğini belirten Özubudun, ikinci seçenek olarak AKP’nin oylarıyla taslağın Meclisten geçirilmesinin doğru olacağına işaret etti. Bu noktada Türkiye’nin "sihirli formüle’’ sahip olmadığını belirten Özbudun, AKP’nin MHP ile anayasada değişiklik yapılmasıyla ilgili "sınırlı işbirliği’’ yaptığını, bu işbirliğinin uzun dönemli olamayacağını kaydetti.

Özbudun, MHP ile "TCK’nin 301 maddesinin değiştirilmesi, vatandaşlığın tanımında ya da anadilde eğitim görme gibi konularda işbirliği yapmanın imkânsız olduğunu’’ belirtti. Prof. Dr. Özbudun, "O zaman bu yolda AK Parti tek başına yürümeli’’ diye konuştu.

82 ANAYASASI, 5 GENERALİN

MUTABAKATIYLA KABUL EDİLDİ

AKP Genel Başkan Başkan Yardımcısı Fırat da yaptığı değerlendirmede, Türkiye’de anayasa ihtiyacının olduğunu belirterek, "siyasette imkânların san’atını kullanmak zorunda olduklarını’’ söyledi. 1982 Anayasası’nın sadece "5 general arasındaki mutabakatla’’ kabul edildiğini ifade eden Fırat, "Bu Anayasa 21. yüzyılda AB yolundaki ilerleyen Türkiye’nin ihtiyacını karşılar mı?’’ dedi.

1982 Anayasası’nın Türkiye’de geniş bir kitle tarafından "antidemokratik ve antibireysel’’ bulunduğunu ve "Türkiye’ye dar geldiğini’’ belirten Fırat, çeşitli sivil toplumları ve siyasi partilerin yeni anayasa teklifleri bulunduğunu hatırlattı. Fırat şöyle konuştu:

"Ama şimdi biz 1982 Anayasası’nı değiştirmek istediğimizde ve AK Parti olarak öneri getirdiğimizde bazı kesimler anayasa değişikliği yapamayacağımızı söylüyorlar. CHP Başkanı Deniz Baykal, askerî darbe ve hatta idam sehpası gibi seçenekleri göze almamız gerektiğini ifade etmiştir. Biz yeni anayasa hazırlanması yönünde oluşan talebe öncelik verdik, Bilim Kuruluna böyle bir anayasa tasarısı hazırlattık.”

AKP Mardin milletvekili Cüneyt Yüksel de Hükümetin anayasa reformu planını AB’nin de memnuniyetle karşıladığını belirterek "bu demokratik bir felsefe çerçevesinde yeni bir anayasa kabul etmek için tarihî bir fırsattır’’ diye konuştu.

Meşrûiyet sorunu olmaz

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Prof. Dr Andrew Arato ise AKP’nin tek başına anayasayı değiştirme planının sorun çıkaracağını görüşünü savunarak, "bunun meşrûiyet sorunu çıkaracağına inandığını’’ belirtti.

Prof. Dr. Özbudun, Arato’ya cevapvermek istediğini belirterek, Anayasa değişikliğini sadece AKP’nin değil, aslında diğer partilerin de istediğini belirtti. Özbudun, 2007 yılındaki seçimler sonucunda Türkiye’deki seçmenlerin yüzde 85’inin Mecliste temsil edildiğini belirterek, "yeni anayasanın meşrûiyet sorunu ortaya çıkarmayacağı’’ görüşünü dile getirdi. Prof. Dr. Özbudun, "21. yüzyılda demokratik olduğunu söyleyen bir ülke 1982 Anayasası’yla yoluna devam edemez’’ dedi ve referandumun ideal sonuç olmasa da anayasaya “popüler desteği’’ gösterme açısından önemli olduğunu kaydetti.

/ NEW YORK

05.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Asker davul zurnayla mı dönecekti?

  Kamuoyunda bölünmüşlük ve kutuplaşma olsa da...

  Önceliği 301’e verin

  Çiçek’in 301 öfkesi

  TSK’dan YÖK’e red

  Bahçeli: Harekâtın sona ermesi derin şaşkınlık yaşattı

  MEB, kararı değerlendiriyor

  Bakan Aydın: Gereken yapılır

  Özcan: Şahsımda aldığım bir tehdit yok

  Türkiye, hâlâ uyuşturucu geçiş noktasında

  Evliliğin de okulu var

  MHP, Vakıflar Kanunu’nu mahkemeye taşıyacak

  Coşan Hocaefendi Stockholm’de anıldı

  Otobüsçüler rakip tanımıyor

  Ilısu Barajı bölgede ekmek kapısı olacak

  Köy olacak beldeler çözüm arayışı içinde

  Türksat 3A uzaya

  Şimdi de “Küresel loşlaşma”

  Antalya'ya “Torununu da al gel”

  Boşanma, en çok çocuğu etkiliyor

  10 milyon kişi tansiyon hastası olduğunu bilmiyor

  Bel ağrıları nasıl önlenir?


 Son Dakika Haberleri