Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Zapatero’nun buruk zaferi

İspanya’da yapılan genel seçimleri kazanan Sosyalist İşçi Partisi’ni (PSOE) zafere Katalonya ve Bask bölgelerinde elde edilen başarı taşıdı. Mevcut durumda 350 sandalyeli mecliste 169 milletvekiline sahip olan PSOE, 176 olan mutlak çoğunluğu sağlayamasa da gelecek 4 yılda ülkeyi yönetecek.

Ülke genelinde oyların dağılımına göre 17 özerk yönetimin 7’sinde sağ görüşlü Halk Partisi (PP), 5’inde PSOE kazanırken, 5’inde ise eşitlik olduğu görüldü. PSOE’nin başarısında, Katalonya’daki 47 milletvekilliğinden 25’ini alması ve Bask bölgesinde milliyetçi Bask partileri geride bırakarak birinci parti çıkması büyük rol oynadı. Geçen yasama döneminde 164 milletvekiline sahip olmasına rağmen PSOE’nin tek başına iktidar olmasını dışarıdan verdiği destekle sağlayan Katalonya bölgesinde faaliyet gösteren aşırı Katalan milliyetçisi Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ve komünist Birleşik Sol (IU) partilerinin kaybettiği oylar da PSOE’yi zafere taşıyan diğer unsur oldu.

Mevcut durumda 350 sandalyeli mecliste 169 milletvekiline sahip olan PSOE, 176 olan mutlak çoğunluğu sağlayamasa da gelecek 4 yılda ülkeyi yönetecek. Ancak geçen yasama döneminden farklı olarak ERC ve IU’nun dışarıdan desteği PSOE’nin tek başına iktidar olmasına yetmeyeceğinden sosyalistlerin kendisini destekleyecek yeni bir küçük parti bulması gerekecek. Seçimlerin ardından gerek 11 milletvekiliyle meclisteki 3. büyük parti olan Katalonya’da faaliyet gösteren Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) gerekse Bask bölgesindeki PNV’nin “Zapatero’dan telefon bekledikleri” belirtiliyor.

Öte yandan İspanya’nın 4 yıl daha Zapatero ile devam edecek olması Türkiye-İspanya ilişkileri açısından da olumlu bir sonuç. Zapatero ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eş başkanlığını yaptıkları Medeniyetler İttifakı projesi aynı kararlılıkla devam ederken, İspanyol sosyalist liderin, partisinin seçim programında da belirttiği gibi Türkiye’nin AB üyeliğine net desteği sürecek.

/ MADRİD

11.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İşgale her ay 12 milyar dolar

  Zapatero’nun buruk zaferi

  Lübnan’da seçim yine ertelendi

  ‘El Kaide, Abbas’ın palavrası’

  Hollanda’ya ‘çifte minareli’ cami

  Mısır’da, İhvan gösteri yaptı

  Bedevi istifa çağrılarını dinlemedi

  Cheney geliyor

  İsrail, yeni bir intifada beklemiyor

  KKTC, İsrail’de ticaret ofisi açacak

  Çin’e 29 km’lik köprü yapılacak

  Müslümanlardan zorunlu yüzme derslerine tepki


 Son Dakika Haberleri