Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Sosyal güvenlikte kısmî uzlaşma

EMEK Platformu ile son kez biraraya gelen hükümet, Sosyal Güvenlik Reformu’nda büyük ölçüde uzlaşma sağladı. Hükümet, 65 yaş konusunda geri adım atmadı, ancak işçiler için 9 bin güne çıkarılan prim ödeme gün sayısını 7 bin 200’e düşürdü.

Tasarı’ya ilişkin Emek Platformu temsilcileri ve işveren kesimiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılan toplantı yaklaşık 5 saat sürdü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplantının ardından yaptığı açıklamada, tasarı üzerinde bütün kesimler ve sendikalarla aynı ölçüde mutabakatın mümkün olamadığını ifade etti. Bakan Çelik, “Böylesi bir konuda dört dörtlük bir mutabakat mümkün değildir. Çok önemli konularda mutabakata vardık, ama varamadığımız konularda oldu” dedi.

Emek Platformu, emeklilik yaşının mevcut sistemde olduğu gibi kadınlarda 58, erkeklerde 60 olmasını istiyordu. Ancak hükümet bu talebi kabul etmedi. 65 yaş düzenlemesi tasarıda mevcut haliyle muhafaza edildi. Buna karşılık, reformun en önemli parametrelerinden biri olan prim gün sayısında hükümet geri adım attı. İşçiler için reformda öngörülen 9 bin günlük prim ödeme gün sayısı 7 bin 200’e çekildi. Emek Platformu’nun prim gün sayısındaki talebi ise 7 bin gündü.

Üzerinde uzlaşılan diğer bir konu ise, aylık bağlama oranı oldu. Mevcut sistemde 10 yılı dolduramayan SSK’lıların aylık bağlama oranı yüzde 2’den yüzde 3’e yükseltildi. Böylece mevcut çalışanların, sistem yürürlüğe girdiğinde uğrayacakları hak kaybının önüne geçildi.

Emek Platformu’nun bir diğer talebi olan diş-protezdeki yüzde 50’lik katkı payı ve yaş sınırı da kalktı. Buna göre, söz konusu tedaviler için mevcut uygulamadaki yüzde 10, yüzde 20’lik katkı payı geçerli olacak. Bakan Faruk Çelik, üzerinde uzlaşılamayan konuları ise emeklilik yaşı güncelleme katsayısı ve yıpranma payı olarak açıkladı.

KUMLU: YÜZDE 80-90 MUTABAKAT SAĞLADIK

TOPLANTIDA söz alan Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu da sonucu “Yüzde 80-90 oranında mutabakat sağladık” diyerek değerlendirdi. Ancak Kumlu, emeklilik yaşı, güncelleme katsayısı ve yıpranma payındaki taleplerinin de bundan sonraki süreçte geçerliliğini koruduğunu söyledi.

Kumlu, “Büyük ölçüde tesbit ettiğimiz konuların neticesini aldık. Anlaşamadığımız konuları Genel Kurul’da çözmeye çalışacağız” dedi. Reformda mutabakata varılan konularla ilgili değişiklikler, Genel Kurul aşamasında önergelerle yapılacak. Tasarının bu hafta Genel Kurul’da görüşülmesi planlanıyor.

/ ANKARA

26.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sosyal güvenlikte kısmî uzlaşma

  Çiftçi bu yıl gübre kullanamayacak

  Enerji ihtiyacımız artarken kaynaklarımız hızla tükeniyor

  Kamu 66 milyar YTL’lik alım yaptı

  Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmi 2007'de 8 milyar doları aştı

  Petrol-İş'in Petkim’de ‘yasaklı’ dâvâsını Danıştay reddetti

  Kurulacak Dünya Ticaret Merkezi Edirne ekonomisini canlandıracak

  Organize Sanayi Bölgeleri'ne yeni düzenleme geliyor

  EXPO 2005 yarışında son hafta

  ABD’de ekonomik kriz çıktı, mermerci Çin'e sarıldı


 Son Dakika Haberleri