Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Çiftçi bu yıl gübre kullanamayacak

GIDA güvenliği açısından Türkiye’de gübrenin çiftçiye mutlaka ucuza sunulması gerektiği vurgulanırken, buna dönük gübrede ‘destekleme ve fiyat indirimine’ gidilmesi istendi.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle dünyada tarım ürünlerinde arz noksanlığı olduğunu söyledi. Fiyatlar yükselirken rekoltenin düştüğünü ve önümüzdeki yıllarda bütündünyada tarım ürünleri eksikliğinin yaşanacağını anlatan Doğru, ‘’Bu duruma gıda güvenliği açısından bakıldığında Türkiye’de gübrenin çiftçiye mutlaka ucuza sunulması gerekir. Rekolte düşmesin ki 70 milyon insanımız tarım ürünlerinde dışarıya bağımlı hale gelmesin’’ diye konuştu.

Doğru, gübrede, geçen yılın ocak ayından bu yana ortalama yüzde 50 oranında artan fiyatların düşürülmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: ‘’Aksi takdirde bu fiyatlarla çiftçinin yeterli gübre kullanabilmesi mümkün değil. Bu da tarım ürünlerinde verimi büyük ölçüde düşürecektir. Zaten tüm tarım ürünlerinde dünyada yokluk görülmeye başladı. Geçmişte para olduğu takdirde tarım ürünü bulunabiliyordu, artık paranız da olsa tarım ürünü bulmak zorlaşacak.’’ Doğru, tarım alanlarında kullanılan 5 milyon ton gübrenin yarısına yakını ithal edilen Türkiye’de verim ve kalitede artış için fiyatların aşağıya çekilmesi gerektiğini belirterek, ‘’Tarımın ve ülkenin geleceği planlanarak ithalatta yüzde 6,5 olan verginin sıfırlanması, KDV’nin yüzde 18’den 1’e çekilmesi, dekara 3 YTL olan desteğin artılması gerek’’ dedi.

/ ADANA

26.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sosyal güvenlikte kısmî uzlaşma

  Çiftçi bu yıl gübre kullanamayacak

  Enerji ihtiyacımız artarken kaynaklarımız hızla tükeniyor

  Kamu 66 milyar YTL’lik alım yaptı

  Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmi 2007'de 8 milyar doları aştı

  Petrol-İş'in Petkim’de ‘yasaklı’ dâvâsını Danıştay reddetti

  Kurulacak Dünya Ticaret Merkezi Edirne ekonomisini canlandıracak

  Organize Sanayi Bölgeleri'ne yeni düzenleme geliyor

  EXPO 2005 yarışında son hafta

  ABD’de ekonomik kriz çıktı, mermerci Çin'e sarıldı


 Son Dakika Haberleri