Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Deniz suyuna rağbet var

Ege Bölgesinde turistik tesislerle başlayan deniz suyu arıtma tesisi yatırımları, yazlık siteler ve fabrikalarda da yayılmaya başladı.

Sektör temsilcilerinden edindiği bilgiye göre, özellikle geçen yıl yaşanan kuraklık sonucu yer altı sularının derinlere çekilmesi, dalgıç pompa yoluyla su elde etme maliyetlerini arttırdı. Belediyelerin sağladığı taşıma suyu maliyetlerinin de yükselmesi sebebiyle, başta Bodrum olmak üzere Çeşme ve Alanya gibi turistik merkezlerde deniz suyu arıtma tesisi yatırımları çoğalıyor. Deniz suyu arıtma sistemlerini uygulayan Türkiye’nin en eski firmalarından Aquamatch Türkiye’nin Ege Bölge Müdürü Filiz Ertuğ, dünyada özellikle ABD, Avustralya ve Körfez ülkelerinde yaygın olarak kullanılan sistemin teknolojik gelişimle birlikte verimliliğinin arttığını ve fiyatlarının düştüğünü söyledi. Sistemin denizden çekilen suyun yüksek basınçla tuzunun ayrıştırılması yöntemiyle çalıştığını kaydeden Ertuğ, son yıllardaki kuraklık tehdidiyle sisteme ilgi göste-rilmeye başlandığını ifade etti.

Ege Bölgesi’nde özellikle Bodrum ve Çeşme gibi su kaynakları sınırlı olan bölgelerde turistik tesislerin ihtiyaç duydukları suyu tankerlerle taşımak zorunda kaldığını vurgulayan Ertuğ, şu bilgileri verdi:

‘’Ege Bölgesi’nde geçmişte sadece büyük tu-ristik tesislerin uyguladığı sistemi son yıllarda daha küçük oteller de kurmaya başladı. Sistemi uygulayan otel sayısı 60’a ulaştı. Maliyetlerin sanıldığı kadar yüksek olmadığını hatta tankerle su taşıma maliyetlerinin altına indiğini duyan tesisler hızla yatırıma giriyor. Geçen yıl yaşanan kuraklık sonrası sadece turistik tesisler değil, tatil siteleri de bu yatırımları yapmaya başladı. Bodrum ve Çeşme’de bir çok sitede çalışma yapıyoruz. Geçen yıl talepler beklemediğimiz oranda arttı. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte talebin üçe katlanacağını tahmin ediyoruz.’’

Ertuğ, su ihtiyacı bulunan demir çelik, tekstil gibi sanayi tesislerinin de tuzlu su arıtma tesisi yatırımlarına girmeye başladığına dikkat çekti. Ertuğ, Çolakoğlu Metalurji’nin Gebze’de günlük 14 bin 400 tonluk kapasiteyle kurduğu tesisin halen Türkiye’nin en büyük deniz suyu arıtma tesisi olduğunu, İçdaş Demir Çelik’in de, Biga’da günlük 3 bin ton su sağlayacak bir tesisi devreye soktuğunu kaydetti. Ertuğ, Eren Enerji’nin Zonguldak Çatalağzı’nda, Diler Demir Çelik’in de Karabük’te proses suyu arıtma tesisi yatırımlarının devam ettiğini belirtti.

Ertuğ, ‘’Teknoloji geliştikçe maliyetler daha da düşecek ve gelecekte denize yakın bölgede konumlandırılan tesisler avantajlı konuma gelecek. Türkiye gelecek yıllarda bu sektörün öncüleri arasında yer alabilir’’ dedi.

BELEDİYELERİN HAZIRLIĞI

Deniz suyundan tatlı su elde etme projele-rine turistik tesislerin yanında belediyelerin de ilgisi artıyor. Kıyı şeridinde bulunan ve su sıkıntısı çeken bir çok belediye konuyla ilgili fizibilite projesi hazırlarken Balıkesir’e bağlı Avşa Adası Belediyesi ve Bodrum Belediyesi yatırım aşamasına geldi. Tesisle ilgili ihale süreci yargıda olan Balıkesir’e bağlı Avşa Adası’nda saniyede 46 litre su üretebilecek bir tesis kurulması planlanıyor. Proje hayata geçirildiğinde, üretilecek 1 ton suyun maliyetinin 1 YTL olarak hesaplandığı, proje kapsamında adanın diğer bölgelere de su satabileceği ifade ediliyor.

MALİYETİ NE KADAR ?

Deniz kıyısına açılan kuyulardan alınan suların 60 bar basınçta ayrıştırılması temeline dayanan ters osmos yöntemiyle, 1 metreküp tatlı su elde edilmesi maliyetinin, deniz suyunun tuzluluk oranına göre değişmek üzere ortalama 1 dolara kadar indiği belirtiliyor.

/ İZMİR

08.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Babacan: 301, en yakın zamanda ele alınacak

  Sadece 301. maddeyi değiştirmek yetmiyor

  Silâhlı girer, başörtülü giremez

  Provokatörler yine iş başında

  Çelebi: Bu filmi bir daha izlemeyeceğiz

  Gülen'in beraatine itiraz

  Erdoğan: Her gün daha iyiye gidiyoruz

  STK temsilcileri Köşk'e çıkacak

  TÜSİAD, CHP'yi kızdırdı

  Koç: CHP, halktan kopuk

  Hatip Dicle talimatla ifade verdi

  Ege, 7’den 77’ye Bediüzzaman’ı andı

  EXPO 2015 için yapılan harcamalar Meclise taşındı

  Sınırda 35 kaçak yakalandı

  Yanan otonun kaçak sürücüsü yakalandı

  Nükleer santral için 4 firma başvurdu

  Türkiye, Avrupa’ya ait

  Hisarcıklıoğlu siyasete gireceği iddialarını yalanladı

  Meslek Yüksek Okulları üst birim istiyor

  Parkta spor yaparken dikkat

  Diyanetten eğitime destek

  Deniz suyuna rağbet var

  Gençler parasını teknolojiye harcıyor

  Akut’a motorize ekip desteği


 Son Dakika Haberleri