Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

İstanbul’un mahallesi, dünyanın başkenti

EMİNÖNÜ Belediyesince yayımlanan ‘’Payitaht-ı Zemin: Eminönü/Bir Dünya Başkenti’’ kitabı tanıtıldı. Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Sepetçiler Kasrı’nda düzenlenen tanıtımda konuşan Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, ilçedeki kültürel çalışmalarını bu kitapla taçlandırdıklarını söyledi.

Kitabın yazarlarından Prof. Dr. İlber Ortaylı da Suriçi’nin tek ilçe olmasının, hizmetlerin verimliliği ve koordinasyonu noktasında doğru bir karar olduğunu belirterek, Eminönü Belediyesinin imkânları ve bütçesinin, Avrupa 2010 Kültür Başkenti kapsamındaki çalışmalar için yeterli olmadığını kaydetti.

Ortaylı, Prof. Dr. Vahdettin Engin ve Yrd. Doç. Dr. Erhan Afyoncu tarafından iki cilt halinde hazırlanan ‘’Payitaht-ı Zemin: Eminönü/Bir Dünya Başkenti’’ kitabının, İstanbul’un tarihî merkezi Eminönü’nü kuruluşundan bugüne bütün yönleriyle ortaya koyduğunu ifade etti.

Ortaylı şunları söyledi: “Bu kitap alışılmış bir turistik rehber değil. Yaklaşımımız şudur, görünen hadiselerin arasında görülmeyenleri ortaya koymak ve onların da ardında tarihî bir şehri anlatmak. Bu kolay bir çalışma değildir ama şunu söyleyeyim. Elimizden geldiğince diğer kaynakları da kullanarak kaleme aldığımız bu eserde, Bizans İstanbul’unun Osmanlı etkisinin şu ana kadarki en önemli rehberlerinden birini hazırladık. Maalesef dönem içerisinde buralarda bir takım eserler tahrip edilmiştir Bu kitabı incelediğimiz zaman göreceksiniz ki, üç bin yıllık İstanbul burada buram buram kokmaktadır.”

KİTAPTA NELER VAR?

Eminönü incelemelerine bir giriş ve hem araştırmacılara hem de tarih meraklılarına bir el kitabı sunmak arzusuyla hazırlanan Payitaht-ı Zemin: Eminönü kitabında, Eminönü’nün, aslında her biri ayrı kitap veya kitapların konusu olabilecek, siyasî, iktisadî, askerî, içtimaî ve mimarî mazisi anahatlarıyla ortaya konulmaya çalışılıyor. Bu yüzden kitaptaki bölümler kalemi alınırken detaylara girilmeyerek yalnızca o konunun genel manzara ve mahiyetini belirtecek ölçüde yer verilmiş.

Giriş bölümünde Eminönü’nün tarihî seyri genel olarak ele alındıktan sonra, 1. Bölüm’de, Sarayburnu’nda ilk Byzantion yerleşmesinin tarih sahnesine çıkışı, İmparator Konstantinos’un şehri yeniden inşa edip Roma’ya başkent yapışı ve 1453’deki Türk fethine kadar şehrin Roma dönemi bugünkü Eminönü merkezli olarak kaleme alınmıştır. II. Bölüm’de Eminönü’nde Osmanlı merkezi idaresinin örgütlenmesi, fetihten sonra ilk kadılık teşkilâtından günümüz Eminönü İlçesi’ne kadar belediyenin kısa tarihi ile Fatih dönemi ve bu dönemden sonra teşekkül eden mahalleler konu edilmiştir. Kitabın 1. cildinde; “Byzantion’dan Eminönü’ne, Bizans Dönemi’nde Eminönü, İmparatorluk Merkezi: Eminönü, Tarihin Tanığı, Sosyal Hayat, Doğal Afetler ve İmparatorlukların İhtişamı” başlıklarına yer verilmiş.

Kitabın ikinci cildinde Eminönü’ndeki ticarî ve ekonomik hayat ana hatlarıyla inceleniyor. Ayrıca Eminönü’ndeki tarihî eserler de yine ikinci ciltte ele alınmış. Bu son bölümde, her eserin mimarî vasıfları etraflıca anlatılmaktan ziyade bu eserler hakkında katalog bilgisi verilmiştir. Kitabın sonuna tarihî eserle ilgili bir liste konularak ilgili eserlere ulaşım kolaylaştırılmış ve bir ölçüde Eminönü tarihî eser envanteri çıkarılmıştır. Ayrıca VIII. Bölüm’ün tasarımı bazı durumlarda daha önceki bölümlerden farklılıklar göstermekte. Çünkü bu bölümde eserin görsel olarak da kataloglanmasına gayret edilmiş

İkinci cildin bölüm başlıkları ise; Ticaret, Ulaşım, Turizm, Tarihî Açık Hava Müzesi (Külliyeler, Camii ve Mescidler, Namazgâhlar, Kilise ve Manastırlar, Dergâhlar; Medrese ve Mektepler, Kütüphaneler, Müzeler, Türbeler, Hanlar ve Çarşılar, Hamamlar, Çeşmeler ve Sebiller, Sarnıçlar, Bir Dikilitaş Şehri, Saraylar, Köşkler, Konaklar, Kasırlar, Bazilika’dan Kılıçhane’ye, Mevcut Envanter ve Kayıp Eşya Paftası, Eminönü’ndeki Tarihî Eserler Listesi) şeklinde düzenlenmiş.

/ İSTANBUL

13.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İstanbul’un mahallesi, dünyanın başkenti

  Açık hava müzesinde, kapalı müze yok

  İzmir Sanat Günleri başladı

  Bursa tarihine 3 boyutlu yolculuk


 Son Dakika Haberleri