Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İthalat 200 milyar dolara koşuyor

Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, yıl sonunda, ekonomik programdaki ihracat ve ithalat rakamlarının aşılacağını bildirdi. Kayalar, dış ticaret hacminin çeyrek trilyon doları aştığını ve 2007 sonu itibarıyla ihracatın 107.2 milyar dolara yükseldiğini hatırlattı.

Müsteşar Kayalar, son yıllarda ihracatın ve ithalatın üzerinde etkisi olan, dünya ekonomisi ve ticaretindeki büyüme, reel kurlarda TL aleyhine yaşanan gelişmeler, Euro/dolar paritesinde ABD doları aleyhindeki gelişmeler ile enerji ve emtia fiyatlarında görülen hızlı artışların dış ticarette belirleyici olduğunu anlattı. 2008 yılında enerji ve emtia fiyatları kaynaklı aynı dinamiklerin etkisini biraz azaltsa da devam etmesinin beklendiğini ifade eden Kayalar, “Bu bağlamda, ekonomik programa göre belirlenmiş olan 117 milyar dolarlık ihracat ve 182 milyar dolarlık ithalat rakamlarının yıl sonu itibarıyla aşılacağını tahmin etmekteyiz. Bu konuda yaptığımız analitik çalışmalar, yıl sonu itibarıyla ihracatın 125 milyar dolara, ithalatın ise özellikle enerji fiyatlarındaki artış trendinin hızla devam etmesinden dolayı 190 milyar dolara ulaşabileceğini göstermektedir” dedi.

TİCARET DENGESİNDE

NERJİ İTHALATI ETKİLİ

Dış ticaret dengesinin gelişimi ile karşılaştırıldığında enerji ithalatındaki artışın giderek daha fazla etkili olduğunun görüldüğünü kaydeden Kayalar, enerji ithalatının 2000 yılında dış ticaret açığının yüzde 38’ini oluştururken, 2007 yılında bu oranın yüzde 54’e ulaştığını belirtti. “Yani dış ticaret açığının yarısından fazlasını enerji ithalatı oluşturuyor” diyen Kayalar, müsteşarlık uzmanları tarafından yapılan ekonometrik çalışmalara göre, doğrudan etkileri yanında, petrol fiyatlarında meydana gelecek yüzde 10’luk bir fiyat artışının, toplam ithalatı yüzde 2 oranında arttırdığını da söyledi.

İthal enerjinin yıllık maliyeti 33 milyar dolar

TBMM Küresel Isınma ve Su Kaynakları Komisyonu Başkanı, Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, Türkiye’nin yurt dışından satın aldığı enerjiye yılda 33 milyar dolar ödediğini söyledi. Komisyon tarafından hazırlanan raporun ‘’enerji’’ ile ilgili bölümünde yer alan bilgiye göre, Türkiye’de yılda 190 milyar kilowatt/saat elektrik tüketildiğini belirten Öztürk, bu miktarın yüzde 48.3’ünün doğal gaz çevrim santrallerinden karşılandığını anlattı. Enerji üretiminde, doğal gazın payının çok yüksek olduğuna dikkati çeken Öztürk, ‘’Türkiye yurt dışından satın aldığı enerjiye yılda 33 milyar dolar ödeme yapıyor. Enerji kaynaklarının yüzde 73’ünün yurt dışından temin edildiğini görüyoruz. Türkiye, enerji kaynakları bakımından dışa bağımlı yaşıyor’’ diye konuştu.

/ ANKARA

15.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İthalat 200 milyar dolara koşuyor

  Dünya Bankası’ndan gıda alarmı

  Cefasını üretici, sefasını tüccar sürüyor

  GAP projesi için kaynak arayışı

  Para Fonu IMF: Küresel kriz uzun sürecek

  Erzurumlu cağ kebabına patent için gün sayıyor

  Tüzmen: Amerika ile yapılan ihracatta gerileme var

  Atv-Sabah’ta ihale bedeli için son gün 25 Nisan

  İş dünyası rekabet gücünü kaybediyor


 Son Dakika Haberleri