Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Yabancılara mülk satışı durdu

Anayasa Mahkemesinin yabancılara Türkiye’de mülk satışıyla ilgili yasal düzenlemeyi iptal etmesi sonrasında, yabancıların yoğun şekilde alım yaptığı bölgelerdeki tapu dairelerinde yabancılara gayrimenkul satış işlemleri durdu.

Yabancılara gayrimenkul satışı dünden itibaren durduruldu. Satışların yeniden başlamasını sağlayacak yeni düzenleme Başbakanlık’ta bekliyor. Yeni tasarıda, 2.5 hektardan fazla arazinin yabancılara satışı engelleniyor. Hükümet, yabancılara gayrimenkul satışını Tapu Kanunu’yla düzenlemişti. Ancak Anayasa Mahkemesi, CHP’nin açtığı dava çerçevesindeki değerlendirmesiyle ilgili maddeyi iptal etti. Mahkeme, 2007 Nisan’ındaki kararıyla yabancılara doğrudan satılabilen 2.5 hektarlık arazi miktarını Bakanlar Kurulu’nun 30 hektara kadar çıkarabilmesine izin veren düzenlemeyi iptal etti. Yabancılara satılabilecek alanın, illerin yüzölçümünün binde 5’ini geçemeyeceği maddesi de orman ve göl alanlarının dışarıda tutulması nedeniyle yerleşim alanlarının tamamını geçebileceği değerlendirmesi yapılarak iptal edildi. 16 Ocak 2008’de Resmi Gazete’de yayınlanan iptal kararı, yeni düzenleme için 3 ay süre tanıyordu. Süre bugün doldu ve yeni düzenleme yapılmadığı için yabancılara taşınmaz satışları durduruldu.

YENİ DÜZENLEME BAŞBAKANLIK’TA BEKLİYOR

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün iptal kararı doğrultusunda hazırladığı yeni düzenleme ise Başbakanlık’ta bekliyor. Yeni tasarıda yabancılara yapılacak doğrudan satışında alan sınırlaması getirildi. Satışlar 2.5 hektar olarak korundu ancak Bakanlar Kurulu’nun miktarı artırma yetkisi kaldırıldı. İllerin yüzölçümüne göre belirlenen binde 5 oranındaki alan için ise imar planı içinde kalan alanın baz alınması şartı getirildi. İmar planı içindeki alanın yabancılara satılabilecek oranının ise yasama organınca belirlenmesi benimsendi.

73 BİN YABANCI GAYRİMENKUL SAHİBİ

Türkiye’de, 73 bin yabancının, toplam 38 milyon 419 bin metrekare taşınmazı bulunuyor. Toplam alan açısından bakıldığında, yabancıların en fazla gayrimenkul satın aldığı illerin başında, 4.5 milyon metrekare ile Muğla geliyor. Muğla’yı 3 milyon 800 bin metrekare ile Antalya, 3 milyon metrekare ile Aydın izliyor.

/ ANKARA

17.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Pirinç kuyrukları çoğalıyor

  Zamanında ithalât yapılmayınca

  Şimdi tasarruf zamanı

  Pirinç zammını boykot çağrısı kara mizah gibi

  Yabancılara mülk satışı durdu

  Yabancı yatırımlar yüzde 80 azaldı

  Eker: Yaşanan kriz değil

  Tüketici güveni dibe vurdu

  Bolat’tan, gazetecilere veda yemeği

  Metro Market, 3 boyutlu yazıcıyı satışa sundu


 Son Dakika Haberleri