Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Malikî: Irak krizi atlattı

Irak’a Komşu Ülkeler Genişletilmiş Dışişleri Bakanları Toplantısının açılış konuşmasını yapan Irak Başbakanı Nuri El Malikî, ülkesinin krizi atlattığını ve bir yıl öncesinden çok daha iyi durumda olduğunu söyledi. Malikî, “Irak yeni bir döneme girdi. Gruplar arası anlaşmazlıkları aştı” dedi.

Kuveyt'te başlayan Irak’a komşu ülkeler toplantısına katılan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, komşu ülkelerden, Bağdat ile ilişkileri güçlendirmek, borçlarını silmek ya da militanların ülkeye sızmalarını önlemek için bir şey yapmadıklarını ileri sürerek şikayetçi oldu. Maliki, sert konuşmasında, hükümetinin şikayet listesini açıkladı.

Hiçbir ülkenin adını vermeden konuşan Maliki’nin açıklamaları, özellikle Şi liderliğindeki hükümetiyle alt seviyede ilişki kuran Sünni Arap ülkelerini hedef aldığı şeklinde değerlendiriliyor. Bir gün sürecek toplantıda Maliki, diktatörlükten kurtulan Irak ile diplomatik ilişkilerin neden başlatılmadığını açıklamakta zorluk çektiklerini belirterek, birçok yabancı ülkenin, güvenlik endişelerine rağmen Bağdat’ta diplomatik misyonlarını sürdürdüklerini bildirdi.

Toplantıya katılan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, Irak’ın Arap komşularına yükümlülüklerini yerine getirmeleriyle mali ve diplomatik desteği artırmaları için baskı yapacağını bildirdi. Irak Dışişleri bakanlığının tahminlerine göre, Irak’ın dış borçlarının yaklaşık 66.5 milyar doları affedildi. Geriye kalan ve 56 ila 80 milyar dolar arasında olduğu tahmin edilen miktarın çoğunun da, Körfez ülkelerine borcu olduğu belirtiliyor. Reuters’ın ele geçirdiği toplantının kapanış taslak bildirisinde, Irak’ın tüm milisleri ve yasa dışı grupları silahsızlandırma ile dağıtma, yasaları uygulama ve devletin silahlı kuvvetleri üzerindeki tekelini temin etme çabalarının memnuniyet ile karşılandığının” ifade ediliyor. Taslak metinde ayrıca, Irak’ta diplomatik misyonların sürdürülmesi ya da açılması isteniyor.

/ KUVEYT

23.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Talat: Masadan kalkmayız

  Malikî: Irak krizi atlattı

  Morales : Gıdada öncelik insanların değil araçların

  Meşal ile Zahar birbirine mi girdi?

  Ablukaya karşı füze molası

  Rice açıkça Carter’ı eleştirdi

  İsrail: Carter’in misyonu başarısız oldu

  2 Amerikan askeri öldürüldü

  Kimyasal Ali hastaneye kaldırıldı

  Gürcistan’dan Rusya’ya protesto notası

  Fransız televizyonundan İslâm adlı çocuğa özür


 Son Dakika Haberleri