Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kıbrıs’ta barış için umut ışığı

İngiltere'de yayımlanan haftalık The Economist dergisi, Kıbrıs’ta barış için umut ışığı bulunduğunu yazdı. Adadaki iki liderin görüşmeye başladığı belirtilen yazıda, “dünyanın çözümü en zor problemlerinden birini çözmek için aşılacak mesafenin uzun olduğu” savunuldu.

. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın bir süre önce Rum kesiminde bir dondurmacıya giderek, bölgede “sokaktaki adamın kalbini kazanmayı hedeflediği” belirtilen yazıda, Talat’ın Rum kesiminde geçirdiği yaklaşık bir saat içinde halkla sohbet ettiği hatırlattı. Adadaki sorunun tarihine değinilen makalede, sorunun bugünkü duruma dönüşmesinin başlangıcını 1974 barış harekâtının oluşturduğu ifade edildi. “Eğer gevşek bir federasyon temelinde adayı birleştirecek bir anlaşmanın sağlanması umutları arttıysa, bu en çok da (eski Rum yönetimi lideri) Tassos Papadopoulos’un seçim yenilgisi sayesinde mümkün olmuştur” denilen makalede, Papadopoulos’un yerine gelen Dimitris Hristofyas’ın yalnızca daha ılımlı olmakla kalmadığı, Talat gibi sol görüşe ve geçmişte ortak bir sendikal harekete mensup olduğu belirtildi. İki liderin şimdi 4 yıldır askıda bulunan barış sürecini yeniden başlatmak istediği kaydedilen yazıda, 2004 yılındaki referanduma da değinildi. Yazıda, referandumda “evet” oyu kullanan Kıbrıslı Türklerin, “komşuları Rumların AB’ye üyeliğin bütün getirilerini elde etmek üzereyken bencilce ayak dirediğini, kendileriyle güç ve parayı paylaşmak istemediğini” düşündüklerine işaret edildi. Yazıda, Rumların bir bölümünün 1970’li yıllardan bu yana bütün müzakerelerde temel alınan iki bölgeli, iki toplumlu yapıyı reddederek, birleşik bir Kıbrıs üzerinde ısrar ettiği de hatırlatıldı. Bunun Rum lideri Hristofyas’ın barış için risk alıp seçmenini ikna etmeye niyetlenmesi halinde çözmesi gereken sorunlardan sadece biri olacağına işaret edilen makalede, iki taraftan 100’ü aşkın uzmanın detaylar üzerinde ilerleme sağlaması halinde, Haziran ayında üst düzey müzakerelerin yapılmasının planlandığı bildirildi. Makalede, havadaki olumlu değişimin doğurduğu umuda dikkat çekildiği kaydedildi ve bazı Rumların Avrupa’daki imajlarını olumsuz etkileyen Papadopoluos’un uzlaşmaz yaklaşımının mutlaka terk edilmesi gerektiğine inandığı bildirildi. Bunun haklı bir iyimserlik olup olmadığı da sorgulanan makalede, iki liderin ziyaretleri ve bu ziyaretlerde yapılan açıklamaların süreci destekleyici nitelik taşıdığı ifade edildi. Adada asıl umut doğuran gelişmenin ise iki tarafın da mümkün oldukça işbirliği yapması olduğu belirtilen makalede, bu işbirliği adımlarına örnekler verildi

/ LONDRA

26.04.2008


 

Yahudiler Golan'dan vazgeçmek istemiyor

İsrail'in Golan'dan çekilme taahhüdü haberlerinden sonra Golan'daki İsrailli toplum liderleri ve Hahamlar Golan'dan vazgeçilemeyeceği çağrısında bulundular.

İsrail'in Suriye ile barış karşılığında Golan Tepeleri’ni terketmeye hazır olduğu ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aracılığıyla, bu yöndeki mesajını Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a ilettiği haberlerinden sonra, Golan Tepeleri’nde yaşayan İsrailli toplum liderleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdi. Mektupta, Golan Tepeleri’ndeki toplum liderleri, Türkiye’den Hatay modelini dikkate almasını ve İsrail-Suriye arasındaki barış görüşmelerini, İsrail’in bölgeden çekilmesi önkoşuluna bağlanmaksızın sürdürmesini istediler. Golan Tepeleri’ndeki toplum liderleri, Golan Tepeleri ile ilgili gelişmelerden sonra bugün bir toplantı yapmışlar ve Golan’ın, İsrail halkına ait olduğu açıklamasını yapmışlardı. Haaretz gazetesinin verdiği habere göre, Golanlı toplum liderlerince Başbakan Erdoğan’a gönderilen mektupta, görüşmelerin seyrinin Türkiye ve Suriye’nin, Ankara tarafından 1939 yılında ilhak edilen Hatay üzerindeki uzlaşmazlıklarını çözmek için kullandıkları aynı yönteme dayandırılmasını isteniyor.

Katzrin Yerel Yönetim Başkanı Sammy Bar-Lev ve Golan Bölge Meclis Başkanı Eli Malkha, mektupta, ‘’Türkiye, uzun süren çetin bir uyuşmazlığın ardından Suriye ile barış yapma becerisini kanıtlamış bir ülkedir’’ dediler. İki yetkili, çağrılarını şöyle noktaladılar: ‘’Sizden, İsrail ile Suriye arasında barışa yol açmanız için Hatay vilayetiyle ilgili başarılı Türk modelini kullanmanızı istiyoruz.’’

İsrail, Golan Tepeleri’ni 1967 yılındaki 6 Gün Savaşları’nda ele geçirmiş ve topraklarına katmıştı.

HAHAMLAR: GOLAN'DAN

VAZGEÇMEK DİNİMİZE AYKIRI

İsrail’de, Suriye ile barış karşılığında Golan Tepelerinden vazgeçilmesi tartışmalarına hahamlar da katıldı. Golan Tepelerindeki hahamlar, İsrailli dinî liderlerin çoğunun, “yaşadıkları dağların, Tanrı’nın bahşettiği İsrail topraklarının bölünmez bir parçası olduğu düşüncesini paylaştıklarını, buraların Yahudi olmayanlara asla bırakılamayacağını” savundu. Moşav Hov toplumu hahamı Yigal Ariel, “Golan Tepeleri, İsrail topraklarının bir parçasıdır. Ayrıca buranın fethedilmesi yönünde Tanrı tarafından verilen buyruklar vardır” dedi. Katzrin Hahamlarının Başkanı Haham Yosef Levi de Golan’dan vazgeçilmesinin dini yasalarca yasaklanmış olduğunu öne sürdü.

26.04.2008


 

Hamas’ın ateşkes çağrısına İsrail’den red

İsrail'in Hamas’ın şartlı 6 aylık ateşkes önerisini aldatmaca olarak yorumlayarak reddettiğini açıkladı.

İsrail hükümet sözcüsü David Baker, Hamas’ın yeniden toplanmak ve yeniden silâhlanmak için zaman kazanmaya çalıştığını, “Hamas’ın İsraillilere yönelik terörist saldırılara son vermesi halinde, İsrail’in savunma eylemlerine ihtiyacı olmayacağını” söyledi. Baker, Gazze Şeridi’ne yönelik İsrail hava saldırılarını ve baskınları ima ederek, “İsrail, vatandaşlarını koruma eylemine devam edecek” dedi. Filistinli Hamas örgütü, İsrail’e, Gazze’de Filistinliler ile İsrail arasında 6 aylık bir ateşkes anlaşması önermişti.

/ KUDÜS

26.04.2008


 

Bush’un, Filistin hayali!

ABD Başkanı George W. Bush, görev süresi dolmadan Filistin devletinin kurulacağı konusunda iyimser olduğunu bildirdi.

Filistin lideri Mahmud Abbas ile Beyaz Saray’da görüşen George W. Bush, Filistin devletinin kurulması için çalışmaya istekli liderlerinin olmasının, İsrail ve Filistin halkının çıkarına olduğuna inandığını kaydetti. Yeni devletin tanımlanmasını başaracaklarından emin olduğunu ifade eden Bush, ‘’Bunun için çok sıkı çalışmak gerektiğinden de eminim’’ diye konuştu.

/ WASHİNGTON

26.04.2008


 

The Wall Street Journal: Irak’ta, İran yapımı silâhlar bulundu

İran önetimini devamlı olarak Irak’ın içişlerine karışmak ve şiddeti teşvik etmekle itham eden Amerikan yönetiminin, Irak’ta “İran yapımı yeni silâhlar bulduğu” öne sürüldü.

Irak’taki Amerikan ordusu yetkilileri, yeni ele geçirilen bir cephanelikte “İran yapımı yeni üretilmiş silâhlar bulunduğunu ve bu durumun da üst düzey isimleri İran’ın Irak’a halen silâh gönderdiğini düşünmeye ittiğini” açıkladı. Amerika’nı en çok satan gazetesi olan The Wall Street Journal gazetesinde yer alan habere göre ABD yönetimi, bulduğu bu yeni cephaneleri yakın zamanda kamuoyuna göstermeyi planlıyor.

/ NEW YORK

26.04.2008


 

Esma Esad Türk çocuklarıyla görüştü

Suriye Devlet Başkanı Seşşar Esad’ın eşi Esma Esad, Türkiye’den gelen Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun çeşitli yurtlarından seçilen 49 çocuğu kabul etti.

Şam’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayının kendisine ayrılan bölümünde çocuklarla yaklaşık 2 saat geçiren Esma Esad, bir süre önce İstanbul’a yaptıkları ziyaretten çok memnun kaldıklarını belirterek, “Türkiye’nin bize karşı gösterdiği yakınlığa karşılık değil ama, sizin bu ziyaretiniz bizim için sembolik ve çok değerli bir ziyaret. Suriye ile Türkiye büyük bir aile. Resmi görüşmelerin yanında insanların da birbirini tanıması lazım. O sebeple sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum.’’ şeklinde konuştu.

/ ŞAM

26.04.2008


 

Suriye: ABD komik masallar anlatıyor

ABD, Suriye’nin, Kuzey Kore’nin yardımıyla plütonyum üretilecek bir nükleer reaktör inşa ettiği yönündeki haberlere açıklık getirmesi gerektiğini belirtti.

Bu açıklamayla, ABD’nin Kuzey Kore’nin diğer nükleer faaliyetlerinin titizlikle incelendiği bir mekanizma oluşturacağı belirtildi. Suriye ise bütün iddiaları reddetti. Suriye’nin ABD’deki Büyükelçisi İmad Mustafa, Amerikan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, iddiaları “komik masallar” olarak nitelendirdi ve “Bana Suriye çölünde bir binanın komik uydu fotoğraflarını gösterdiler. Kendilerine bunun saçma ve aptalca olduğunu söyledim. Ortada tek bir güvenlik görevlisi bile yok. Tek bir dikenli tel bile...” ifadesini kullandı.

/ NEW YORK

26.04.2008


 

BM Gazze’de gıda yardımını durdurdu

BM, İsrail’in ablukası sebebiyle araçlarının yakıtının bitmesi üzerine, Gazze’de gıda yardımını durdurdu. BM yetkilisi Adnan Ebu Hasna, Gazze’de BM gıda yardımı paketleriyle hayatını sürdürmek zorunda kalan 700 bin Filistinli’nin artık yardım alamadıklarını söyledi.

Hasna, BM Yardım Çalışmaları Ajansı’nın (UNRWA) son yakıtını bugün kullandığını ve artık dağıtımı durdurmak zorunda kaldığını bildirdi. İsrail, önceki gün Gazze’ye elektrik üretimi için fuel oil sevkiyatına başlamış, ancak benzin ve dizel yakıt yasağını kaldırmamıştı. İsrail, geçen yaz Hamas’ın Gazze Şeridi’nde kontrolü ele geçirmesinden sonra bölgede kapsamlı abluka uygulamaya başlamıştı.

/ GAZZE

26.04.2008


 

İran’da seçimin ikinci turu yapılıyor

İran'da birinci turundan muhafazakârların galip çıktığı milletvekili seçimlerinin ikinci turu yapılıyor. İlki 14 Mart’ta yapılan seçimlerin ikinci turu için oy verme işlemi dün başladı.

Birinci turda seçime katıldığı bölgede kullanılan oyların yüzde 25’inden bir fazlasını alamayan 164 aday, ikinci turda 82 milletvekilliği için yarışıyor. İran meclis seçim sisteminde, milletvekili seçilebilmek için aday olunan bölgedeki oyların dörtte birinden bir fazlasını almak gerekiyor. Gerekli oyu alamayan milletvekili seçilemiyor ve o bölgede seçim ikinci tura kalıyor. İlk turda meclisin 290 sandalyesinden 208’inin sahibi belli olmuş, 82 milletvekilliği için seçim ikinci tura kalmıştı. Muhafazakâr adaylardan 160’ı, reformcu ve bağımsız adayların ise 48’i ilk turda meclise girmeyi başarmıştı.

/ TAHRAN

26.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri