Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Başsavcıdan hiç söz etmedi

Danıştay’ın kuruluşunun 140. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, başörtüsü yasağını savunmaya devam ederken, Başsavcı Çölaşan'ın 27 Mayıs ve Menderes'le arkadaşlarının idamı için sarf ettiği ve toplumda büyük tepki çeken sözlerine hiç değinmedi.

Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, yargı kararlarının siyasi tartışmalara konu edilmemesi ve bu kararların iktidara karşı bir tavır gibi gösterilerek komuoyuna sunulmaması gerektiğini söyledi.

Danıştay’ın 140. kuruluş yıldönümü ve ‘’İdarî Yargı Günü’’ dolayısıyla Danıştay’da düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ve yargı mensupları ile ile çok sayıda davetli katıldı. Danıştay Başkanı Çörtoğlu, törende yaptığı konuşmada, ‘’Hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkesini benimsemiş toplumlarda son söz yargıya aittir’’ diyerek, hukukun üstünlüğünün Anayasa ve yasaların eksiksiz uygulanmasını, iktidarın gücünün yargı ile dengelenmesini, yasama ve yürütme organları ile idarenin eylem ve işlemlerinin yargısal denetime bağlı tutulmasını gerektirdiğini dile getirdi. ‘’Yargı bağımsızlığı, devletin bağımsızlığıyla eşdeğer, bireyin hukukunu korumada ise en etkili güvencedir’’ diyen Çörtoğlu, ‘’yasama ve yürütme organlarını denetleyen yargı yerlerinin tam bağımsızlığa sahip olmamaları halinde yargı denetiminden beklenen yararın sağlanamayacağını’’ söyledi. ‘’Yargı kararlarının da irdelenebileceğini, eleştirilebileceğini ve hukuki bir tartışmaya konu edilebileceğini’’ belirten Çörtoğlu, ‘’ancak eleştirilerde dikkatli ve duyarlı olunması, yargı mensuplarını suçlayıcı ve hedef gösterici davranışlarda bulunulmaması gerektiğini’’ söyledi. Çörtoğlu, şunları kaydetti: “Özellikle son yıllarda kesinleşen yargı kararlarının eleştiri sınırlarını aşan, Danıştay’ı faaliyetlerine engel gösteren beyanları üzülerek izliyoruz. İtinalı bir şekilde tartışılması gereken yargı kararlarının siyasi tartışmalara konu edilmesi, söz konusu kararların hükümete karşı bir tavır gibi gösterilmek suretiyle kamuoyuna şikâyet edilmesini doğru bulmuyoruz. Yargı kararları da irdelenebilir, ancak yargı yerlerinin devlet yapısı içerisinde konumları göz önünde bulundurularak eleştirilerde daha duyarlı olmak, verdikleri kararlardan dolayı mensuplarını suçlayıcı ve hedef gösterici davranışlarda bulunmamak gerek.” Çörtoğlu, yargıya intikal eden konularda gerek ulusal gerek de uluslararası çevrelerin yönlendirme ve etki altına alma girişimlerini doğru bulmadıklarını söyledi. Çörtoğlu, anayasa değişikliği konusuna da değindiği konuşmasında, ‘’yürürlükteki bir anayasayı, bu anayasada öngörülen usul ve esaslar içerisinde değiştirme yetkisinin, hem siyasi hem de hukuki bir nitelik taşıdığını’’ ifade etti. Danıştay Başkanı Çörtüoğlu, konuşmasında başörtüsü yasağını savunmaya devam ederken, 27 Mayıs’a sahip çıkan ve Menderes ile arkadaşlarının idamını coşkuyla karşıladığını söyleyen Danıştay Başsavcı Tansel Çölaşan’dan hiç bahsetmemesi ise dikkat çekti. Çörtoğlu, 1966 yılından bu yana görev yaptığı Danıştay’daki görevinden birkaç gün sonra emekli olacağını da söyledi.

11.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Terörü reformlarla yenin

  ŞEHİT HABERLERİ 6 ANNENİN DAHA YÜREĞİNİ YAKTI

  Dışişleri Bakanı Babacan: Güç halka geçiyor, alışalım

  Karakol baskınında 4 asker daha şehit oldu

  G.Kurmay: PKK firarda

  ANNELERİN SEVGİSİ ENGEL TANIMIYOR

  YÖK’ten adaylara müjde

  Kırmızı ışıkta geçen polis müdürüne ceza

  “Yılın annesi” seçildi

  Şehit annesinden yetkililere sitem

  Başsavcıdan hiç söz etmedi

  Kar mahsur bıraktı

  Yasakçılar korku üretiyor

  Gül: Hukuk devleti anlayışı hakim kılınmalı

  Batıya değil, ülkelerin siyasetine karşıtlık var

  301’in oluşturduğu zarar giderilmedi