Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Keneyi değil, kendimizi zehirliyoruz

Uzmanlar, park, bahçe, mesire yeri gibi açık alanların gelişigüzel ilâçlanmasının insan ve çevre sağlığını tehdit ettiğini kaydediyor. Mücadelenin lokal olarak yapılması; insanlarla iç içe yaşayan ve kene taşıyıcısı olan evcil hayvanların ilâçlanması öneriliyor.

Kırım Kango Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kenelerle mücadelenin yanlış yapıldığını belirten veteriner hekim Mustafa Yıldız, açık alanların bilinçsizce ilâçlanmasının kesinlikle doğru olmadığını söyledi. Piknik mevsiminin başlamasıyla bazı belediyelerin mesire yerleri, park ve bahçeler gibi geniş açık alanları keneye karşı ilâçladığını belirten Yıldız, bunun, insan ve çevre sağlığı için keneden daha büyük bir tehdit oluşturduğunu kaydediyor.

Açık alan ilâçlama şekliyle kene ile mücadelede başarılı olunamayacağını vurgulayan Yıldız, keneyi tabiattan yok etmenin mümkün olmadığını vurguladı. Çevreye yönelik geniş ilâçlamanın tabiî dengeyi bozduğunu, bunun yerine lokal mücadele edilmesinin daha doğru olacağı bilgisini veren Yıldız, kenelerin insanla en yakın temasın evcil hayvanlarla yaşandığını dile getirerek şu uyarılarda bulundu: “Kenelerin son duraklarının özellikle sığırlar başta olmak üzere çiftlik ve evcil hayvanlar olması dolayısıyla, bu hayvanlarda kene mücadelesi yapılması gerekir. Bu mücadele bir kampanya şeklinde bütün yerlerde eş zamanlı yapılırsa faydası daha çok görülür. Kene sayısını kontrol altına almak amacıyla çevreye yönelik geniş ilâçlama yapılması sağlıklı bir uygulama değildir. Ne yazık ki bu tür uygulamaların belediyeler tarafından yapıldığını gözlemliyoruz. Keneleri tabiattan tamamen yok edemezsiniz. Ayrıca, yoğun ilâçlamaların ekolojik dengenin bozulmasına ve yeni problemlerin ortaya çıkmasına yol açabileceği de unutulmamalıdır.” Park, bahçe ve mesire yerlerinin ilâçlanmasının, burada piknik yapan insanları zehirleyebileceğini ifade eden Yıldız, güvenilirliği ispatlanmayan ‘çok zehirli ilâçların’ günlerce çim ve toprak üzerinde kaldığını ifade etti. Yıldız ilâçlanan yere ilâcın aranma süresini gösteren tabelâların konulması gerektiğini de vurguladı.

Alınacak basit tedbirler kenelerden uzak tutar

KENE ısırmasından bir kaç basit tedbirle korunmanın mümkün olduğunu anlatan veteriner hekim Mustafa Yıldız, riskli bölgelerde, vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmesi ve açık renkli elbiselerin tercih edilmesi gerektiğini isteyerek, şu uyarılarda bulundu: “Kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir. Açık renkli giysiler kenenin kolayca fark edilmesini sağlayacaktır. Pantolon paçalarının çorap içine konulması, çizme giyilmesi etkili bir tedbirdir. Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına repellent olarak bilinen böcek kovucu maddelerin sürülmesi, kenelerin birkaç saat vücuda yaklaşmalarını engellemektedir. Elbiselere, yıkamaya da dayanıklı olan, etki süresi uzun kene öldürücü ilâçlar (insektisit) sürülmesi etkili bir korunma aracı olabilmektedir. Beden kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa bir pens veya cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır. Ancak mümkün olduğunca hızlı bir şekilde en yakındaki sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır.”

/ Sakarya

12.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Esnaf, siftahsız dükkân kapatıyor

  TEDBİR ALINMAZSA OLUMSUZLUK DERİNLEŞİR

  Aileyi koruyalım

  MHP’den CHP’ye 301 talebi

  Cağaloğlu büromuz duâlarla açıldı

  Onlar gelemedi, anneleri gitti

  İhsanoğlu bugün KKTC’de

  PKK’nın propaganda merkezi de imha edildi

  Hava sıcaklıkları artacak

  Çörtoğlu, emekli oluyor

  Meclis, Erdoğan hakkındaki gensoruyu görüşecek

  Keneyi değil, kendimizi zehirliyoruz

  “Ortaöğretim başarı puanının etkisi arttırılsın”

  Yollar ‘ulaştırma’da birleşecek

  İstanbul’un geleceğine bin yüz fidan dikildi

  Köylüler arazilerinin bedelini istiyor

  İzcilerden “kuş evleri” projesi

  Akdeniz foklarına “kızılötesi’yle takip

  Filistin fotoğrafları sergisi

  Reyting için virüs

  Festival ovası