Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

YÖK tasarısı Meclis’e sunuldu

Profesörlük ve doçentlik atamaları ile yeni kurulan üniversitelere rektör atamasını düzenleyen tasarı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Tasarıyla, öğretim üyelerinin 67 olan emeklilik yaşı da 72’ye çıkarılıyor. Buna göre, öğretim üyelerinin emeklilik yaşı, yeni kurulan devlet üniversitelerinde görev almaları şartıyla, 72 yaşın doldurulduğu tarih olacak. Bu uygulama, 31 Aralık 2015 tarihine kadar devam edecek.

Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıyla, Cumhurbaşkanının, ‘’Üniversite rektörlerini seçmek’’ görev ve yetkisine açıklık getiriliyor. Buna göre, devlet üniversitelerinde rektör; profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından, görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanacak. Rektörün görev süresi 4 yıl olacak. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilecek, ancak 2 dönemden fazla rektörlük yapılamayacak. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil edecek. Rektör adayı seçimleri gizli oyla yapılacak. Oy veren her öğretim üyesi oy pusulasına yalnız bir isim yazabilecek. Birinci toplantıda öğretim üyelerinin en az yarısının hazır bulunması şartı aranacak. Bu sağlanamadığı takdirde toplantı 48 saat ertelenecek ve nisap aranmaksızın seçime geçilecek. Bu toplantıda en çok oy alan 6 kişi aday olarak seçilmiş sayılacak. Yükseköğretim Genel Kurulunun (YÖK) bu adaylar arasından seçeceği 3 kişi Cumhurbaşkanlığına sunulacak. Cumhurbaşkanı, bunlar arasından birini seçecek ve rektör olarak atayacak. Tasarıda, yeni kurulan devlet üniversitelerine nasıl rektör atanacağı da düzenleniyor. Bu üniversitelere rektör adayı olarak başvuran profesörler arasından YÖK’ün seçeceği 3 aday Cumhurbaşkanlığına sunulacak. Cumhurbaşkanı, bunlar arasından birini seçecek ve rektör olarak atayacak. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör adaylarının seçimi ve rektörün atanması, ilgili mütevelli heyet tarafından yapılacak.

Üniversiteler, yardımcı doçentlik kadrosuna atama için aranan asgari koşulların yanında, YÖK’ün onayını almak suretiyle, münhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da gözönünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek şartlar belirleyebilecek. Tasarıda doçentlik sınavlarının nasıl yapılacağı ve profesör atamalarına ilişkin esaslarda yeniden düzenleniyor.

/ Ankara /aa

22.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  “NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ”NE SON

  Üniversiteler şeffaf olmalı

  Kahveciler yasaktan memnun değil

  CHP’li Sav’a suç duyurusu

  Yalancı bahar bitti

  YÖK tasarısı Meclis’e sunuldu

  Antalyalılar akıllı karta alıştı

  İshal vak'aları, Sağlık Bakanlığı'nın konusu

  Akaryakıtta dudak uçuklatan kaçakçılık

  Bürokrasi engelliyor

  Yassıadaya demokrasi müzesi mi?

  Çözüm anahtarı Türkiye’nin elinde

  Kulis dedikodularıyla, yalanlarla uğraşmıyoruz

  Partilerin dernekler kadar güvencesi yok

  Şiddeti savunmadıkça, hiçbir parti kapatılmamalı

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır