Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Esnafın sıkıntısı büyüyor

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, küresel ısınmayla birlikte yaşanan gıda krizine Güneydoğu’daki kuraklığın da eklenmesiyle bölge esnafının ciddî sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını, birçok esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını bildirdi.

ESNAF BORÇLARINI ÖDEYEMİYOR

Denizli’deki tarihî Kaleiçi Çarşısı esnafı ise, yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebiyle iş yapamaz hale geldiklerini ifade ederek, kepenk kapattı. Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Müdürü Cihan Olur da, yılın ilk beş ayında 4,4 milyon YTL kredi kullanan esnafın ödemelerde sıkıntı yaşadığını söyledi.

Kuraklık esnafı da vurdu

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda bölgede yaşanan olayların etkisi, 2000-2001 yılı ekonomik krizi ve arkasından gelen olayların da etkisi ile bölgedeki esnaf ve sanatkârın yıllardır kriz içerisinde olduğunu söyledi.

Ebedinoğlu, küresel ısınmayla birlikte yaşanan gıda krizine Güneydoğu’daki kuraklığın da eklenmesiyle bölge esnafının ciddî sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını kaydetti. Ebedinoğlu, esnaf ve sanatkârın çok zor günler yaşamaya başladığını ifade ederek, ‘’Daha sıkıntılı günlerin bizi beklediği kaygısını taşıyoruz. 2007 yılında 372 esnaf iş yerini kapatırken 2008 yılının ilk altı ayında bu rakam 687’ye ulaştı. Bu sadece bize yansıyan rakamlar. Bölgede ciddî anlamda kayıt dışı olan esnaf da var. Bir o kadar da kayıt dışı esnafın kepenk kapattığını düşünüyoruz’’ dedi. Ebedinoğlu, şöyle dedi: ‘’Diyarbakır bölgeden yoğun göç alan bir kent durumundayken göç vermeye başladı. Başbakanımız Diyarbakır’da kuraklıktan etkilenen çiftçiye yönelik tohum desteği sağlanacağını ve kamu bankalarındaki borçların ertelenmesi gibi konularda destek olacaklarını belirtti. Bu desteğin bir an önce verilmesi gerekiyor. Yalnızca bu destek de yeterli değil. Çiftçilerin yüzde 90’ı özel bankalara borçlanmış durumda. Çiftçilerin özel bankalara olan borçlarının da ertelenmesi gerekiyor.’’

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Genel Sekreteri Süleyman Güneş de Batman’daki küçük esnafın iş yerlerini kapatma noktasına geldiğini söyledi. Ekonomik sıkıntının sadece bu yıl yaşanmadığını 2005 yılından bu yana sürdüğünü belirten Güneş, ayda ortalama 40-50 iş yerinin kapandığını kaydetti. Esnafın yaşadığı bu sıkıntının çeşitli sebepleri olduğunu ifade eden Güneş, şöyle dedi: ‘’Batman esnafının yaşadığı bu sıkıntı sadece kuraklıktan kaynaklanmıyor. Çünkü geçmiş yıllarda da bu sorun vardı. 2008 yılının ilk 6 ayında 300’ün üzerinde iş yeri kapandı. Bölgede üretim olmaması nedeniyle piyasada sıcak para da yok. Ekonomik sıkıntı nedeniyle mevsimsel göçlerin yanı sıra köylere geri dönüş başladı. Çeşitli sebeplerle köyden kente göç edenler kentte ekonomik sıkıntı yaşamaya başladığı için köylerine geri dönmeye başladı.’’ Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hulusi Kurtuluş da bu yıl Güneydoğu’da etkili olan kuraklığın Mardin’i de olumsuz yönde etkilediğini belirterek, hem çiftçilerin hem de esnafın büyük sıkıntı yaşadığını söyledi. Tarımsal ürün üretiminde verimin son derece düşük olduğunu ifade eden Kurtuluş, şehrin ihtiyacı olan tarımsal ürünleri Adana ve Mersin gibi illerden karşıladıklarını belirtti. Siirt Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Mehmet Rıfat Ayyıldız, Siirt’te son 5 ay içerisinde 172 esnafın kepenk kapattığını söyledi. Diyarbakır’da esnaflık yapan Abdüllatif Yıldırım, piyasada sıcak para olmadığı için sattıkları malın parasını tahsil edemediklerini söyledi. Esnaf İhsan Çetin de, şehrin ekonomik yapısı içerisinde önemli bir yer tutan gıda sektöründe son zamanlarda yaşanan sıkıntının çeşitli sebepleri olduğunu söyledi. İnsanların alım gücünün kalmadığını ifade eden Çetin, esnafın tahsilat yapamadığını, bu sıkıntılara kuraklığın eklenmesi ile de sorunun boyutlarının her geçen gün büyüdüğünü söyledi.

/ Diyarbakır

25.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Esnafın sıkıntısı büyüyor

  KEMALİST YOBAZLIĞIN YENİ BİR İFADESİ

  SOYLU: SİYASETİ DARBELER DAĞITTI

  Yatırım olmadan büyüme olmaz

  Rusya ile domates krizi aşıldı

  Gülen’in beraati kesinleşti

  Hırvatistan AB’de arayı açtı

  Türkiye’de 4 bin 83 dershane var

  2014 hedefinden şaşmayalım

  Kısır çekişmeler bir an önce son bulsun

  BAŞSAVCI MAHKEMEYE SÖZLÜ AÇIKLAMA YAPTI

  Askerlik teciline yeni düzenleme geliyor

  Dicle'de çatışma: 1 er şehit oldu

  IMF ile İhtiyatî Stand-By hazırlığı

  DP, Temmuz'da taşınıyor

  KPSS başvuruları yarın sona eriyor

  Gümüşhane, ‘Gümüş İşletmecisi’ arıyor

  Yalova'da Kafkas Festivali başladı

  Manisa'da polis ‘düdük çalacak’

  Bitlis Kalesi'nde yıkılma tehlikesi

  Esnaftan kepenk kapatma eylemi

  Kamyonet, uçurumda ağaçlara takılı kaldı

  Erzincan'da hafif şiddette deprem

  Devekuşu yumurtası pazar tezgâhlarında

  Japonların peşinde olduğu böcek, Salihli’de bulundu

  İnternet alan adlarında büyük özgürlük geliyor

  Klima kullanmak bilgi ister

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır