Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AKPM: Yargı kararları AB’ye uyumlu olmalı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi genel kurulunda AKP’ye açılan kapatma dâvâsı tartışıldı. Anayasa Mahkemesinin Avrupa Konseyi ve Venedik Komisyonu kararlarına uygun bir karar almasını beklediklerini ifade eden parlamenterler, parti kapatma kararının Türkiye’nin AB ile yürüttüğü tam üyelik müzakere sürecini olumsuz etkileyeceği ve müza-kerelerin kesilebileceği uyarısında bulundular.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi genel kurulunda AKP’ye açılan kapatma dâvâsı tartışıldı. Anayasa Mahkemesi’nin Avrupa Konseyi ve Venedik Komisyonu kararlarına uygun bir karar almasını beklediklerini ifade eden Hollandalı parlamenter, parti kapatma kararının, Türkiye’nin AB ile yürüttüğü tam üyelik müzakere sürecini de olumsuz etkiyeceğini ve müzakerelerin kesilebileceği uyarısında bulundu.

Genel kurulda yapılan konuşmalarda, beş siyasi grup, Adalet ve Kalkınma Partisi hakkında açılan dâvâda, Anayasa Mahkemesi’nin Avrupa Konseyi değerlerine ve standartlarına uygun bir biçimde karar vermesi temennisinde bulunan konuşmalar yaptı. Türkiye raportörü Belçikalı Luc Van den Brande, genel kurulda yaptığı konuşmada, ‘’raporun, Anayasa Mahkemesi’nin kararına müdahale olarak görülmemesi gerektiğini’’ söyledi.

Bu raporun tartışılmasıyla Türkiye ve diğer ülkelere açık mesaj vermek istediklerini ifade eden raportör, ‘’Avrupa Konseyi standartlarına ve Venedik Komisyonu ilkelerine uygun bir karar alınmasını umut ediyoruz’’dedi. Siyasi partilerin şiddeti savunmadıkça yasaklanmasına karşı çıktığını ifade eden raportör, ‘’Türkiye’de konuyla ilgili gerekli anayasa değişikliğinin vakit geçirmeden yapılması gerektiğini’’ söyledi. Belçikalı parlamenter, genel kuruldaki bu tartışmanın, laiklik tartışması olmadığını vurgulayarak, kuvvetler ayrılığı ilkesinin korunmasını beklediklerini söyledi.

Raportör, siyasi parti yasağını ‘’kabul edilemez’’ bulduğunu belirterek, gerektiği takdirde Türkiye üzerindeki denetim sürecinin tekrar başlatılmasının gözden geçirilebileceğini söyledi. Sosyalist Grup adına konuşan Andreas Gross ise yaptığı konuşmada, AKP hakkında açılan dâvâyı, ‘’yargı darbesi olarak’’ niteledi. Sosyalist parlamenter, Anayasa Mahkemesi’nin yetki sınırlarını aştığını söyledi. Hristiyan Grup adına konuşan Rene van der Linden ise, Anayasa Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda çıkacak kararın Türkiye’de ciddi bir biçimde siyasi ve sosyal kriz doğurabileceğini söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin Avrupa Konseyi ve Venedik Komisyonu kararlarına uygun bir karar almasını beklediklerini ifade eden Hollandalı parlamenter, parti kapatma kararının, Türkiye’nin AB ile yürüttüğü tam üyelik müzakere sürecini de olumsuz etkiyeceğini ve müzakerelerin kesilebileceği uyarısında bulundu. Liberal Grup adına konuşan Macar parlamenter Matyas Eörsi ve Sol Birlik adına konuşan Andros Kipriyano da, genelde raportörü destekleyen konuşmalar yaptılar.

/ Strasbourg/

27.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  AKPM: Yargı kararları AB’ye uyumlu olmalı

  EĞİTİM İDEOLOJİ KURBANI

  TRT Kürtçe yayına hazır

  Ortak Akıl Hareketi meydanda

  Irak Erdoğan’ı bekliyor

  Sevinmeyi bilmiyoruz

  Eski rektöre 9 yıl hapis

  AB’de sonuncu olduk

  Başbakanlık: Soru sorma, tedavi et

  Polatlı'da susuzluktan satılık köy

  Evinin önündeki ağaca çıkan çocuğu vurdu

  Sosyal HizmetlerŞenliği düzenlenecek

  Pilotluğa ilk adımı Adana'da atacaklar

  Uyuşturucu ‘Toplum Sağlığı’ sorunudur

  Öğretmenlerin tatil yapma imkânı yok

  Pişman oldular, yeni hayata başladılar

  İmtiyazlı ortaklık teklif bile edilemez

  Aile kurumu ayakta duruyor

  “TÜSİAD parti kursun”

  Evde maaş ödemesine ücret alınmayacak

  Asgarî ücrete yüzde 5 zam

  Arabanız internete bağlanıyor mu?

  Dünyamız çölleşirse yandık

  Artık oyunlar sokakta değil

  Ekmek parası için 1600 km

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır