Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İmtiyazlı ortaklık teklif bile edilemez

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, Türkiye’nin tam üye olan birçok ülkeye nazaran AB’ye daha yakın olduğunu, bu yüzden bazılarının düşündüğü gibi imtiyazlı ortaklığın teklif bile edilemeyeceğini söyledi.

İspanya’nın Barcelona şehrinde “Catalunya Mon”, “Avrupa Akdeniz Enstitüsü” ve “Barcelona Ticaret Odası” tarafından düzenlenen “Türkiye, Katalonya ve Avrupa” konulu panelde konuşan Yakış, “Türkiye aslında AB’ye tam üye olan birçok ülkeye nazaran AB’ye daha yakındır. Bu yüzden bazılarının düşündüğü öncelikli ortaklık Türkiye’ye teklif bile edilemez” dedi.

Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin diğer ülkelere nazaran daha farklı olacağını bildiğini kaydeden Yakış, “Ama biz AB’den iyilik istemiyoruz. Türkiye, AB üyeliğini başaracaktır” diye konuştu. Yakış, AB’nin stratejik ve güvenlik çıkarlarını dikkate aldığında, Kafkasya, Orta Doğu ve Orta Asya ülkeleriyle sınırları olan Türkiye’nin öneminin bilincine varması gerektiğini ifade etti. AB’ye tam üye olmak için Türkiye’nin gerçekleştirdiği ekonomik, siyasî ve hukukî reform sürecini anlatan Yakış, İspanya ve Katalonya yönetiminin Türkiye’nin AB üyeliğine desteğinin önemli olduğunu kaydetti.

KATALONYA'DAN DESTEK

Panelin açılışında konuşan Katalonya Özerk Yönetimi Başkan Yardımcısı Josep Lluis Carod Rovira da “Türkiye’nin demokratikleşme ve modernleşme yolunda yürüdüğünü” belirterek, “Katalonya, Türkiye’nin AB üyeliğinin AB’ye birlik ve denge sağlayacağını düşünüyor. Ayrıca Müslüman bir ülke olarak Türkiye’deki demokrasi diğer Müslüman ülkeler için de iyi bir örnek olabilir” dedi.

Rovira, Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyinin geçici üyeliğine adaylığını desteklediklerini bildirdi. Türkiye’nin özellikle enerji koridoru üzerinde olduğunu ve yabancı yatırımın gelmesi için yapılan reformları çok önemli bulduğunu kaydeden Rovira, “Katalanlar ve Türkler ortak çıkarlara sahiptir. Türkiye Katalonya’da, Katalonya da Türkiye’de olmak zorundadır” diye konuştu.

NOGALES: UMUTSUZLUK

ORTADAN KALDIRILMALI

İspanya Dışişleri Bakanlığı Batı Avrupa Genel Direktörü Fernando Nogales de, konuşmasında, İrlanda’nın Lizbon Anlaşmasına “hayır” demesinden ve Türkiye’de AKP hakkında kapatma davası açılmasından dolayı her iki tarafta da reform süreçlerinin yavaşladığını savunarak, “Endişe verici bir durum var. Avrupa projesindeki umutsuzluk ve hayal kırıklığı ortadan kaldırılmalıdır” dedi.

Nogales, İspanya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen açık bir politikası olduğunu kaydetti. AB dönem başkanlığını devralacak Fransa’ya “tarafsız bir başkanlık yapması” çağrısında bulunan Nogales, “Fransa, AB dönem başkanlığı sırasında Türkiye’nin üyeliğine karşı girişimlerde bulunmamalıdır. Bunu yaparsa AB içinde sert bir tepki alır ve AB içinde prestij kaybeder” dedi.

ÜYELİKTEN ŞÜPHE YOK

Avrupa Akdeniz Enstitüsü Müdürü Senen Florensa da Türkiye’nin AB üyeliği konusunda, “büyük kararların alındığını ve geri dönmenin imkânsız olduğunu” ifade etti. Florensa, “Bugünün değil yarının Türkiye’sini konuşuyoruz. Reform süreci devam ettiğinde 10-15 yıl içinde Türkiye’nin AB üyesi olacağına şüphem yok” dedi.

Panele katılan Türk iş adamları, Türkiye’nin ekonomik ve ticari imkânlarını anlattı.

/ Barcelona

27.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  AKPM: Yargı kararları AB’ye uyumlu olmalı

  EĞİTİM İDEOLOJİ KURBANI

  TRT Kürtçe yayına hazır

  Ortak Akıl Hareketi meydanda

  Irak Erdoğan’ı bekliyor

  Sevinmeyi bilmiyoruz

  Eski rektöre 9 yıl hapis

  AB’de sonuncu olduk

  Başbakanlık: Soru sorma, tedavi et

  Polatlı'da susuzluktan satılık köy

  Evinin önündeki ağaca çıkan çocuğu vurdu

  Sosyal HizmetlerŞenliği düzenlenecek

  Pilotluğa ilk adımı Adana'da atacaklar

  Uyuşturucu ‘Toplum Sağlığı’ sorunudur

  Öğretmenlerin tatil yapma imkânı yok

  Pişman oldular, yeni hayata başladılar

  İmtiyazlı ortaklık teklif bile edilemez

  Aile kurumu ayakta duruyor

  “TÜSİAD parti kursun”

  Evde maaş ödemesine ücret alınmayacak

  Asgarî ücrete yüzde 5 zam

  Arabanız internete bağlanıyor mu?

  Dünyamız çölleşirse yandık

  Artık oyunlar sokakta değil

  Ekmek parası için 1600 km

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır