"Gerçekten" haber verir 09 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

ACELE YENİ ANASAYA GEREKLİ

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, sürdürülebilir büyümeyi sağlayabilmek ve istihdamı arttırabilmek için Türkiye'de tam ve kesintisiz demokrasiye ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. Ekonomi 2008 Raporunu açıklayan Vardan, yargı reformu ve yeni anayasanın en acil gereklilik olduğunu vurgulayarak, şu görüşleri aktardı: "Son dönemde yargı kararları sıkça tartışılmakta ve toplumda gerilime neden olmaktadır. Bu durum da istikrarı baltalamakta ve ekonominin önünü tıkayabilmektedir" dedi.

KESİNTİSİZ BİR DEMOKRASİ

"Son iki senedir yaşadıklarımız bir yargı reformuna ihtiyacımız olduğunu açıkça ortaya çıkarmıştır" diyen Vardan "Sivil ve çoğulcu, temel hak ve hürriyetleri garanti altına alan, kuvvetler arası ilişkileri koruyan, demokratik yeni bir anayasanın yapılması artık kaçınılmazdır. Unutmayalım ki sürdürülebilir yüksek oranlı büyümeyi sağlayabilmek ve istihdamı arttırabilmek için ülkemizde tam ve kesintisiz demokrasiye ihtiyacımız vardır" şeklinde konuştu.

Büyüme için de demokrasi şart

üstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, sürdürülebilir yüksek oranlı büyümeyi sağlayabilmek ve istihdamı artırabilmek için Türkiye’de tam ve kesintisiz demokrasiye ihtiyaç bulunduğu kaydetti.

MÜSİAD 2008 Ekonomi Raporu, derneğin genel merkezinde düzenlenen toplantıyla açıklandı. Milli gelirden büyümeye, kamu maliyesinden para piyasalarındaki gelişmelere, enflasyondan küreselleşmeye, istihdamdan meslekî ve teknik eğitime kadar çok kapsamlı olarak hazırlanan 204 sayfalık MÜSİAD 2008 Ekonomi Raporu’nun açıklanması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Vardan, Türkiye tarihinde ilk kez yüksek kalkınma trendinin yakalandığı 2002-2007 döneminin ardından iç ve dış ekonomik ve siyasal çalkantılar nedeniyle fırtınalı günler yaşandığını söyledi. Vardan, ekonomide yaşanan olumlu gelişmeler hakkında bilgi verdiği konuşmasında, yapılması gereken işler ve eksikler olduğuna da değindi.

“YARGI REFORMU ACİL GEREKLİLİK”

Vardan, konuşmasında yargı reformu ve yeni anayasanın en acil gereklilik olduğunu vurgulayarak, şu görüşleri aktardı:

“Son dönemde yargı kararları sıkça tartışılmakta ve toplumda gerilime neden olmaktadır. Bu durum da istikrarı baltalamakta ve ekonominin önünü tıkayabilmektedir. Son iki senedir yaşadıklarımız bir yargı reformuna ihtiyacımız olduğunu açıkça ortaya çıkarmıştır. Bugün yargıya yönelik en sert eleştirileri yöneltenlerin, dün yargı reformunun önünde en katı direnişi gösterenler olduklarını ibretle gözlemliyoruz. Bu noktada sivil ve çoğulcu, temel hak ve hürriyetleri garanti altına alan, kuvvetler arası ilişkileri koruyan, demokratik yeni bir anayasanın yapılması artık kaçınılmazdır. Unutmayalım ki sürdürülebilir yüksek oranlı büyümeyi sağlayabilmek ve istihdamı arttırabilmek için ülkemizde tam ve kesintisiz demokrasiye ihtiyacımız vardır.”

Kamu yönetimi reformunun daha fazla geciktirilmeksizin çıkarılması gerektiğine ifade eden Vardan, hükümetin Merkez Bankasının para politikalarının reel ekonomiyi daraltıcı olumsuz etkinliğini dengeleyici, ancak popülist de sayılmayacak genişleyici birtakım malî tedbirler almasının son derece yerinde olacağını kaydetti.

“ANAYASA KONVANSİYONUNDA OLMAYI

ARZU EDERİZ”

Rapor hakkında özet bilgiler verdikten sonra gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ömer Cihad Vardan, büyüme performansına ilişkin olarak, ülkenin bulunduğu yerden daha ileriye gitmesini arzu ettiklerini ve işlerine odaklanmak istediklerini kaydetti.

Vardan, “Sistemden kaynaklanan riskleri almak istemiyoruz” dedi.

AKP’nin kapatılması dâvâsının ekonomiye getireceği yüklere ilişkin bir soru üzerine de, AKP’ye kapatma dâvâsının açıldığı 14 Mart’ta faizlerin yüzde 16 iken bugün yüzde 6’lık bir artışla yüzde 22’lere geldiğini ifade eden Vardan, bunun 23 milyar YTL’lik bir yük getirdiğini tahmin ettiklerini belirterek, “Bunu açıkça herkesin, hepimizin çok iyi görmesi lazım. O kadar basit bir olay değil” diye konuştu.

Anayasa konvansiyonuna ilişkin bir soru üzerine de, TOBB’un da içinde yer aldığı, tüm sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu geniş katılımlı bir çalışma içinde olmayı arzu ettiklerini kaydeden Vardan, “Bu konuda her zaman katkı sağlamaya hazırız. Fakat bunun yapılma yeri TBMM’dir. Görüş sorarlarsa katkılarımızı veririz” değerlendirmesinde bulundu. İstanbul

/ Ömer ŞENÖZ

09.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  İhtilâl anayasası değişsin

  ACELE YENİ ANASAYA GEREKLİ

  Darbeci İngilize 34 yıl hapis

  MERSİN YANDI

  Tutuklu paşalar Kandıra’da

  Çetenin avukatı değiliz

  İddianame Cuma’ya kadar hazır

  Diyarbakır’daki patlamalarda Ergenekon iması

  Ölümlerde kene AIDS’i geride bıraktı

  5 yaşında çaycı, 7 yaşında marangoz

  İnternet suçlarında kapsam genişliyor

  Çalışanlara “komando eğitimi” veriliyor

  Demirci ustasından yeni bir icad daha

  Obezite yakın tehlike

  Kalbimizi ihmal ediyoruz

  Diyanet, 20 stajyer öğretmen alacak

  2 çocuklu anne derece yaptı

  Savcı Öz'e sıkı koruma

  ABD: Bu, Türkiye’nin iç meselesi

  Çiçek: Ceza Mahkemesi Kanununu bilmiyorlar

  Kelkit Havzası, Menderes'e model olacak

  “Okkır soruşturması”

  Bahçeli’den “fetret dönemi” genelgesi

  Soylu: Ekonomi iflâs noktasına geldi

  Rektör adaylarının mülâkatı bugün son

  Cenaze törenine giderken öldüler

  CHP’ye usûlsüzlükten suç duyurusu Resmî Gazete’de

  Tepemizde bir enerji santrali var

  Böbreğinden 69 taş çıktı

  Anne sütü ağrı kesici gibi

  Çocuklara, yüksek tansiyon ve kolesterol uyarısı

  Küresel ısınmaya karşı pedal çevirdiler

  Nasreddin Hoca Google logosunda

  İnternette oy hakkını satmak isteyince...

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır