"Gerçekten" haber verir 20 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

KONYA HÖYÜK ZENGİNİ

YAKLAŞIK 9 bin yıllık Çatalhöyük ve 10 bin yıllık Boncuklu Höyük kazılarının yapıldığı Konya’da 350 höyük bulunduğu bildirildi.

Konya’nın Çumra ilçesi sınırları içindeki Çatalhöyük’te kazısında görevli arkeolog Gülay Sert, Türkiye kültür varlıklarının bulgularının, envanterinin çıkarılması amacıyla yapılan Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (TAY) Projesi kapsamında Konya ve Batı Karadeniz’de birçok araştırma yaptığını söyledi.

Konya ve çevresini azimle köy köy gezdiğini ve höyükleri tesbit ettiğini vurgulayan Sert, ‘’Konya, bir höyük zengini. Bölgede 350 höyük bulunuyor ve bunlardan sadece birkaçında kazı çalışmaları var. Diğerleri barındırdığı hazinesiyle öylece bekliyor’’ dedi.

9 bin yıllık Çatalhöyük kazılarında elde edilen bulguların, Türkiye arkeolojisi ve dünya tarihi açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Sert, şunları kaydetti:

‘’9 bin yıl öncesine ait duvar resimleri, çeşitli figürlerle süslü kap ve mühürler binlerce yıl öncesinin yaşamı hakkında bilgi veriyor. Yerleşim düzenleri, yaşam şekilleri, hayvanların evcilleştirmesine yönelik inanılmaz bulgular var. Karatay ilçesindeki Boncuklu Höyük de 10 bin yıllık geçmişe sahip. Boncuklu Höyük, fazla u-zakta olmayan Çatalhöyük’ten bin yıl daha eski, ancak kültürleri arasındaki bağ bazı izlerle görülebiliyor. Halen kazı çalışmaları sürüyor. 9 ve 10 bin yıl öncesine ait daha birçok buluntu ortaya çıkarılacak ve bize geçmişe ait yeni fikirler verecek.’’

20.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Mutfağı gibi, dili de zengin

  KONYA HÖYÜK ZENGİNİ

  Başarılı öğretmenlerin ödülü Bosna gezisi

  Turistlere folklor gösterisi

  Devam filmleri sezonu

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır