"Gerçekten" haber verir 09 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Kafkaslarda savaş rüzgârı

Gürcü askerleri, Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilân eden Güney Osetya’nın başkenti Tskhinvali’ye girdi. Dün yaptığı açıklamada Gürcistan Başbakanı Gurgenidze, askerî operasyonun daimî barışa ulaşılıncaya kadar süreceğini söyledi. Öte yandan dün öğleden sonra geçici ateşkes ilân edildi. Rusya Başbakanı Putin, “saldırgan Gürcistan’ın eylemlerine Rusya’nın cevap vereceği” uyarısında bulundu. Rusya, BM’nin acil toplanmasını isterken, NATO ise gelişmelerden kaygı duyduğunu açıkladı.

GÜRCİSTAN birlikleri Güney Osetya’nın başşehri Tskhinvali’ye dün sabaha karşı bombardıman başlattı. Bombardımanda ilk saatler içinde en az 15 kişi hayatını kaybetti. Gürcistan savaş uçakları da Güney Osetya güçlerinin mevzilerine saldırı düzenledi. Saldırı haberinin gelmesi üzerine BM Güvenlik Konseyi üyeleriRusya’nın isteği üzerine New York’ta durumu görüşmek üzere toplandı.

AB dış politika temsilcisi Javier Solana da olay üzerine Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile bir telefon görüşmesi yaptı.

AB’den yapılan açıklamada, Solana’nın görüşmede, “Güney Osetya’daki durumdan derin endişe duyduğunu ve çatışmaları durdurmak ve taraflar arasında barışçı görüşmelerin yapılması için her türlü çabanın gösterilmesini istediği” belirtildi.

Öte yandan Rusya, uluslararası topluluğun Güney Osetya’daki çatışmaları birlikte durdurmasını istedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Boris Malakhov tarafından okunan bakanlık açıklamasında, “büyük kan dökülmesini ve yeni kurbanları önlemek için çok geç değil” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Rusya, Güney Osetya’da kan dökülmesini durdurmak ve barışı yeniden tesis etmek için çaba göstermeye devam edecektir” denildi.

Rus İnterfaks ajansı öğlen saatlerinde Gürcü askerlerinin Güney Osetya’nın başşehri Tskhinvali’ye saldırısının devam ettiğini ve Rus barış gücü askerlerinin yerleşkesine 500 metre uzaklıktaki üniversite binasının alevler içinde olduğunu duyurdu. Haberde, Gürcü askerlerinin bombardımanında şehirdeki hastanenin de vurulduğu belirtilerek, alevler yükselen hastanedeki hasarın büyük olduğu ve can kaybının olabileceği ifade edildi. Rus İtar-Tas ajansı da, Tskhinvali’deki vatandaşlarla yaptığı telefon konuşmalarına göre Gürcü ordusuna ait tankların şehre girdiğini ve binalara ateş açtığını duyurdu. Görgü tanıkları, şehirde halkın büyük panik içinde olduğu ve birçoğunun sığınaklarda saklandıklarını belirterek, şehir merkezinde Gürcü birliklerine karşı Güney Osetlerin direnişinin devam ettiğini ifade ettiler.

Dün öğlen saatlerinde gelen haberlere göre Gürcü birliklerinin, şiddetli çatışmaların sürdüğü Güney Osetya’nın başkenti Tskhinvali’nin yüzde 60’ını denetimi altına aldığı bildirildi. Öte yandan Güney Osetya’da, ayrılıkçı rejimin lideri Eduard Kokoeti’nin başkent Tskhinvali’yi terk ettiği bildiriliyor.

RUSYA, GÜRCİSTANI BOMBALADI

Gürcistan İçişleri Bakan Yardımcısı Yakaterine Zguladze, Gürcü birliklerinin Tskhinvali’nin güneyindeki köylerin büyük bölümünü denetim altına aldığını bildirdi. Gürcistan hava sahasının dün iki kez Rus savaş uçakları tarafından ihlal edildiğini ifade eden Zguladze, 3 Rus savaş uçağının Kareli şehrinin Variani köyünü bombaladığını belirtti. Zguladze, bombardımanda 7 sivilin yaralandığını ifade etti.

KUZEY OSETYA’DAN YARDIM

Öte yandan Rusya’nın Kuzey Osetya bölgesi ve Abhazya’dan binlerce gönüllünün, Gürcistan kuvvetlerine karşı savaşmak için Güney Osetya’ya gitmek üzere yola çıktığı bildirildi. Interfaks ajansının haberine göre, Rusya’nın Kuzey Osetya bölgesinin Devlet Başkanı Taimuraz Mamsurov, “yüzlerce Kuzey Osetyalı Güney Osetya’ya gitmek üzere yola çıktı. Bu kişileri durduramayız ya da gitmelerini engelleyemeyiz” dedi.

3 SAAT ATEŞKES

Gürcistan hükümeti son olarak şiddetli çatışmaların olduğu Güney Osetya bölgesinde dün yerel saatle 15.00’dan 18.00’a (TSİ 14.00-17.00) kadar ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Hükümetten yapılan açıklamada, ateşkes süresince bölgedeki ayrılıkçıların silah bırakarak teslim olmaları çağrısı yapıldı. Silah bırakan ayrılıkçıların ayrıca af kapsamına alınacağı ve kendilerine güvenlik garantisi verileceği kaydedildi. Gürcü İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bu üç saatlik ateşkesin sivillerin bölgeyi terk etmesi için verildiği de kaydedildi.

GURGENİDZE: DAİMÎ BARIŞA

KADAR OPERASYON

Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze, Güney Osetya’daki askeri operasyonun daimi barışa ulaşılıncaya kadar süreceğini söyledi. Gurgenidze, yaptığı kısa açıklamada, bu eylemlerin, halkın halen tehlike altında olması sebebiyle sürekli bir barışa ulaşıncaya kadar devam edeceğini bildirdi. Gürcistan Başbakanı, sürekli barış sağlanır sağlanmaz da en kısa zamanda diyalog ve barışçı müzakerelere ilerlenmesine gerek olduğunu ifade etti. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili de, “Güney Osetya’nın başşehri Tskhinvali’yi özgürleştirmeye başladıklarını” belirterek, Tskhinvali’nin merkezinde çatışmaların sürdüğünü ve binlerce yedek askeri seferber ettiklerini söyledi. Saakaşvili, televizyondan yayımlanan ulusa sesleniş konuşmasında, Rusya Federasyonu’na Gürcistan kentlerini bombalamaya son vermesi çağrısında bulundu.

RUSYA: GÜRCİSTAN'A GÜVENİLMEZ

Rusya, Güney Osetya’ya karşı operasyon başlatan Gürcistan’a sert tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın bölgeye arabulucu olması için gönderdiği diplomat Yuri Popov, yaptığı açıklamada, ‘’Gürcistan’ın hareketi tamamıyla akılalmaz bir harekettir ve Gürcistan liderliğinin güvenilirliğinin sıfır olduğunu göstermiştir’’ dedi. Popov, uluslararası topluluğun, Gürcistan’ın NATO’ya girme olasılığını yeniden gözden geçirmesini de istedi.

AB: ENDİŞE DUYUYORUZ

AB Komisyonu yetkilileri, Gürcistan ile Güney Osetya arasındaki çatışmalardan duyulan “büyük endişeyi” yansıtarak, taraflara şiddete başvurmaya derhal son vermeleri çağrısında bulundular. Gelişmelerin yakından izlendiğini belirten yetkililer, AB’nin Rusya, ABD, Gürcistan ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile yakın temasta olduğunu duyurdular. ‘’Rusya ile Gürcistan ilişkilerindeki dramatik gelişmelerden’’ söz eden AB Komisyonu bünyesinde konuya ilişkin izleme ve değerlendirme toplantıları yapıldığı ifade ediliyor.

BEYAZ SARAY: ŞİDDETE SON VERİLSİN

Beyaz Saray, Gürcistan ile Güney Osetya arasındaki çatışmaların derhal durması çağrısında bulundu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, taraflardan Güney Osetya krizinin çözümü için doğrudan görüşmeler başlatması istendi. Olimpiyat Oyunları için ABD Başkanı George Bush ile Çin’in başşehri Pekin’de bulunan Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, “Tüm taraflar şiddete derhal son vermeli ve sorunu barışçı yollarla çözmek için doğrudan görüşmelere başlamalı” dedi.

NATO: DOĞRUDAN GÖRÜŞMELER BAŞLATILSIN

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Gürcistan ile Güney Osetya arasındaki çatışmalardan “büyük endişe duyulduğunu” açıkladı.

Jaap de Hoop Scheffer, taraflara silahlı kuvvet kullanmamaları ve uzlaşma arayışı için doğrudan görüşmeler başlatmaları çağrısında bulundu.

Genel Sekreter, NATO’nun gelişmeleri yakından izlediğini bildirdi.

KIZILHAÇ İNSANÎ YARDIM KORİDORU İSTEDİ

Uluslararası Kızılhaç örgütü, Gürcistan’dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’daki yaralılar için insani yardım koridoru açılmasını istedi. Kızılhaç sözcüsü Anna Nelson, gazetecilere yaptığı açıklamada, ambulansların olay yerine ulaşması ve yaralı sivillerin tahliye edilmesi için insani yardım koridoru açılması gerektiğini belirtti. Nelson, iki tarafla bağlantı halinde olduklarını ve Gürcü askerlerinin askeri operasyon başlattığı bölgeye güvenlik geçişi sağlamaya çalıştıklarını kaydetti. Güney Osetya’daki çatışmaların Rusya’nın da içine sürükleneceği topyekün bir savaşa dönüşmesinden endişe ediliyor.

09.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Kafkaslarda savaş rüzgârı

  IRAK’TA İŞGAL 2010’DA BİTECEK

  Ahmedinejad’ın ziyareti İsrail’i üzdü

  Moritanya’ya demokrasiye dönüş çağrısı

  ABD’nin, Afganistan’da kayıpları artıyor

  BM, Irak’taki görev süresini uzattı

  Türkiye’deki Doğu Türkistanlılar’dan Çin’e tepki

  Çek Cumhuriyeti’nde tren faciası

  Katolik âleminin ‘dünya gençlik günü’ ve Papa Benedict

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır