"Gerçekten" haber verir 15 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Tarihî mirasımız dünya turunda

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’deki çeşitli müzelerin nadide eserlerini İspanya, İsveç, İngiltere, Almanya, ABD ve Katar’da dünyayla buluşturuyor.

Almanya’da, 17 Ağustosta Dortmund Sanat ve Kültür Tarihi Müzesi’nde açılacak sergi, 1960’larda Türk işçilerin göçleriyle başlayan Türk-Alman kültür yakınlaşmasını başka bir açıdan ele alacak.

‘’Evet-Ja, İch Will! 1800’den Bugüne Düğün Kültürü ve Modası: Bir Alman-Türk karşılaşması’’ başlıklı sergide, Türk ve Alman düğünlerinin benzerlikleri gözler önüne serilecek.

25 Ocak 2009’a kadar açık kalacak sergide, Ankara Etnografya, İstanbul Türk ve İslâm Eserleri, Topkapı Sarayı müzeleri, özel müze ve koleksiyonlar ile Alman müzelerinden seçme 272 eser teşhir edilecek.

ABD’DE ANADOLU SERGİSİ...

ABD’de, Prehistoric dönemden günümüze, iki milyon civarında san'at eserini sergileyen New York’taki The Metropolitan Museum of Art, 17 Kasımdan itibaren Anadolu’nun zengin tarihî mirasından örnekleri konuk edecek.

Geçen yıl 5,2 milyon kişinin ziyaret ettiği müzede açılacak, ‘’Babil’in Ötesi: M.Ö. İkinci Binyılda Sanat ve Uluslararası Değişim’’ sergisine ilginin yoğun olması bekleniyor.

Anadolu’da M.Ö. iki binli yıllarda yaşayan Hititler gibi güçlü uygarlıkların bıraktıkları ile o dönemdeki uluslar arası ilişkiler ve san'atın anlatılacağı sergi, aynı zamanda Türkiye’nin yalnızca coğrafî değil, sosyo-kültürel anlamda ve her dönemde Doğu ile Batı arasında köprü olduğunu gösterecek.

Sergiye, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Çorum, İstanbul Arkeoloji, Kayseri, Konya müzeleri ile Bodrum Sualtı Arkeoloji müzesine ait 122 eser gönderilecek. Sergi, 15 Mart 2009’a kadar gezilebilecek.

DÜNYA MÜZELERİYLE

AYNI SERGİDE...

İslâm san'atında kültürel kesişmeleri konu alacak ‘’Sınırların Ötesinde’’ sergisi de son zamanlarda kurduğu senfoni orkestrası ve kültür-san'atta yaptığı ataklarla dikkat çeken Katar’da 22 Kasımdan itibaren izlenime sunulacak.

Doha İslâm Eserleri Müzesi’nde, birçok devlet ve hükümet başkanının katılımıyla açılacak sergi, dünyanın önemli müzelerinin seçme eserlerini bir araya getirmesiyle de dikkat çekecek.

Üç ay boyunca açık kalacak sergide, İstanbul Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nin yanı sıra British Museum, Louvre, Metropolitan, Berlin Islamic Art ve Dar Al Ather müzelerinden nadide eserler yer alacak.

SERGİLERE YOĞUN İLGİ VAR

Londra British Museum’da, 24 Temmuzda san'atseverlerle buluşan ‘’Hadrian: Empire and Conflict’’ başlıklı sergi de ziyaretçi çekmeye devam ediyor.

Birçok ülke ve kuruma ait eserin yer aldığı sergide, Burdur Arkeoloji Müzesine ait, Sagalassos Antik Kenti’nden 2007 yılında Roma Hamamı’nda çıkartılan, Hadrian’a ait mermer heykel başı ve iki parçadan oluşan heykel bacağı teşhir ediliyor. Müzeyi gezenlerin bu iki esere ilgi gösterdiği belirtiliyor.

Öte yandan, serginin İngiliz basınının yer aldığı, Financial Times, Daily Mail, Economist, Observer, The Guardian, The Independent gazetelerinde yazılar çıktığı kaydedildi.

İsveç’in başşehri Stockholm’deki Akdeniz Müzesi’nde devam eden ‘’Topkapı Sarayı ve Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nden Porselenler’’ sergisini de İsveçlilerin beğeniyle gezdiği ifade edildi. Topkapı Sarayı ile Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nden ibrik, vazo, kase, tabak, kavanoz, matara gibi 25 porselen eserin teşhir edildiği sergi, iki gün sonra ülkeye veda edecek.

İspanya’nın başşehri Madrid’te San Fernando Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde açılan ‘’Altın Satırlar-Sakıp Sabancı Müzesi’nden Osmanlı Hat Sanatı’’ sergisini, üç ayda 18 bin 100 kişi gezdi. Sevilla Real Alcazar’da da iki ay boyunca izlenime sunulan sergiyi, burada da 215 bin 74 kişi ziyaret etti.

/ Ankara

15.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Tarihî mirasımız dünya turunda

  TÜRKSOY ressamları Edirne’yi resmediyor

  Var mı film çekmek isteyen?

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır