"Gerçekten" haber verir 28 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

“Sahte cennet”e TOBB isyanı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Değerli YTL kimin işine yarıyor?” diye sorarak, “Sanayicinin işine yaramıyor. Turizmcinin işine yaramıyor. Onun haricinde herkes memnun. Ama bu sahte cennet. Bunu geçmişte yaşadık. Bu sahte cenneti normal hale getirebilmek için, enflasyon belli bir oranda artıyorsa, ya girdi maliyetlerimizin düşmesi, ya da dövizin belli oranda artması lâzım” dedi.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, turizmde işlerin iyi olduğunu ama yatırımcıların kâr edemediğini, bunda en önemli faktörlerden birisinin değerli YTL ve düşük kur olduğunu söyledi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) Ağustos ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, ülke genelinde yatırım teşviklerinin yüzde 4 oranında azalırken, Antalya’da yatırım teşviklerinin yüzde 116 oranında arttığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, bu başarıya rağmen, turizmdeki en önemli sorunun ‘’kâr edememe sorunu’’ olduğunu, kâr olmazsa yatırım olmayacağını ve yeni istihdam alanları açılamayacağını kaydetti.

Turizm sektöründe karlılığın artması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “İş var, kâr yok. Petrol fiyatlarının artmasıyla beraber uçuş maliyetleri de arttı. Bu bütün dünyada böyle. Öteki taraftan en büyük sorunlarımızdan biri değerli YTL ve düşük kur. Bu, bizim rekabet gücümüzü azaltıyor. Ülkede enflasyon var. Tekrar çift haneli enflasyona döndük, ama her ne hikmetse, bir türlü anlayamadığımız şekilde değerli YTL her gün daha da değerleniyor. Değerli YTL kimin işine yarıyor? Herkesin işine yarıyor. Değerli YTL kimsenin işine yaramıyor. Sanayicinin işine yaramıyor. Turizmcinin işine yaramıyor. Onun haricinde herkes memnun. Ama bu sahte cennet. Bunu geçmişte yaşadık. Bu sahte cenneti normal hale getirebilmek için, enflasyon belli bir oranda artıyorsa, ya girdi maliyetlerimizin düşmesi, ya da dövizin belli oranda artması lazım.’’ Değerli YTL ve düşük kurun sıkıntısını herkesin bildiğini de bildiren Hisarcıklıoğlu, ‘’Bunun sıkıntısı, yüksek cari açık riskidir. Bunu herkes kabullenmiş durumda. En son başbakan yardımcımız yüksek cari açık riskine karşı ne yapılabilir diye herkesin fikrini soruyor’’ dedi.

Düşük kurun veya değerli YTL’nin başlıca sorunu olan cari açığı finanse etmek için her türlü şartlara katlanıldığına değinen Hisarcıklıoğlu, ‘’Bunun maliyeti size, unutmayın. Onun için kârlar minimize oldu. Girdilerimiz en az enflasyon oranında artıyor, ama kârımız artmıyor. Kârımız artmayınca eskiyen otellerimizi nasıl yenileyeceğiz?’’ diye konuştu.

28.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  “Sahte cennet”e TOBB isyanı

  TÜİK’in açlık sınırına tepki

  Bakan da savunamadı

  TL’ye geçiş 1 Ocak’ta

  MÜSİAD’dan gazetemize nezaket ziyareti

  Ramazan, gıdacılar için bir ikramiye

  Türk-İş'ten emeklilik uyarısı

  ASKON: Tekstilde kapsamlı dönüşüm şart

  Yıllık ihracat 129 milyar dolara ulaştı

  Memurun hayali, borcunu ödeyebilmek

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır