"Gerçekten" haber verir 04 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Postmodernsin dediler

Askerde ot yolmak ciddi görevdir. Biz vatan hizmetini geç yaşta yapan kısa dönem çavuşlar, askerin daha iyi ot yolmasını ve yolunan otların taşınmasını sağlamakla görevliydik. Bu duruma duygulanan bir er “vay be yazar abi...” dedi: “Kaderde beraber bunu da yapmak varmış.”

Bu sözü duyan nöbetçi subay (yakışıklı bir teğmen), ben ağzımı açamadan verdi yanıtı: “Bunun kaderle bir ilgisi yok. Biz istediğimiz için burada bunu yapıyorsunuz hepiniz. Anladınız mı? Biz istediğimiz için!”

Yirmilerinin başındaki bir gencin sözünü tüm subaylara mal etmek belki doğru olmaz. Ama onun Harbiye’den yeni mezun olduğunu düşünürsek, genç subayların nasıl bir motivasyonla yetiştiğini herhalde tahmin edebiliriz.

Hatta aynı anekdot, zorunlu askerliğin nedenini anlamamıza da yardımcı olabilir: Askere gitmekle mükellefiz, çünkü kimin patron olduğunu herkes orada öğrenir.

Türk ordusunun “kurucu ordu” olduğunu biliyoruz... Yani her devletin bir ordusu var ama Türkiye’de ordunun devleti var. Genelkurmay Başkanı da konuşmasında kibarca bunu hatırlattı.

Hatta aynı zamanda entelektüel bir performans sergileyip düşünce dünyamıza müdahale etti: Şahsen doksanlı yıllardan beri postmodernizmin Türkiye’de bu kadar hummalı bir şekilde tartışıldığını hatırlamıyorum.

***

Türkiye Cumhuriyeti’ni askerler kurdu. Başka kim kurabilirdi? O zaman kaç bilim adamı, kaç doktoru, kaç mühendisi vardı Türkiye’nin? Osmanlı’nın son demlerinde yetiştirdiği bir avuç münevver de Çanakkale ve Trablus’da kırılıp gitmişti. Haliyle, bir cumhuriyet kurulacaksa bunu askerlerden başka yapabilecek entelektüel güç yoktu zaten.

Bu yüzden durumu kendi dönemi içinde anlamak ve cumhuriyetimizi kuranlara teşekkür etmek boynumuzun borcudur.

Ama bugünkü Türkiye öyle değil: Artık iyi yetişmiş sivil kadroları, dünya çapında bilim adamları, siyaset bilimcileri, kuramcıları, şunları bunları var Türkiye’nin. Bugün askerlerin kendilerini ülkeyi yönetmek zorunda hissetmelerine o kadar da gerek yok. Ama yine de hissediyorlarsa, işte asıl o zaman, “postmodern” bir durumun hep birlikte içindeyiz demektir.

Vatan, 3.9.2008

Tuna KİREMİTÇİ

04.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Kabul edilebilir’in ölçüsü nedir?

  Postmodern tehdit!

  Postmodernsin dediler

  AKP’nin yumuşak karnı

  Bir hayalim var

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır