"Gerçekten" haber verir 12 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

TRT’den “Anadolu çalgıları” belgeseli

TRT, Anadolu’nun değişik yörelerinde çaldıkları çalgılarla ünlenmiş 10 müzisyenin hayat hikâyesini ‘’Anadolu Çalgıcıları’’ belgeseli ile ekranlara taşıyacak.

Belgeselin yönetmenliğini yapan Zeynel Elçioğlu, belgesel çekim çalışmalarının yaklaşık 2 yıl önce başladığını kaydetti. Bu çalışmayla Anadolu’nun değişik yörelerinde icra edilen müziklerin gelecek nesillere taşınmasının hedeflendiğini ifade eden Elçioğlu, geleneksel yöre çalgılarını çalan müzisyenlerin sayılarının her geçen gün azaldığını söyledi.

Elçioğlu, şunları kaydetti:

‘’Geleneksel enstrümanları çalan bu müzisyenlerimizi artık sadece düğünlerde ve belediyelerin etkinliklerinde görebiliyoruz. Bazı müzisyenler icra ettiği müziğin son temsilcisi konumunda. TRT, bu değerlerimizin yaşatılması için böyle bir proje hayata geçiriyor. Anadolu’nun değişik yörelerinde çaldıkları enstrümanlarla ünlenmiş müzisyenlerin hayatı 10 bölüm halinde ekranlara taşınacak. 82 yaşındaki aşık İsmail Azeri gibi icra ettiği sanatın güçlü isimlerini de bu belgeselle ekranlardan duyuracağız.’’Elçioğlu, belgeselin son bölümünün çekim çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek şöyle devam etti: ‘’Son bölümde yer vereceğimiz Aşık İsmail Azeri’nin çekimlerine devam ediyoruz. Muhtemelen 2008 yılının sonunda belgesel tamamlanacak. Belgeselimiz ‘’Anadolu Çalgıcıları’’ ismiyle TRT-2, TRT INT ve TRT TÜRK’te ekranlara gelecek’’

10 bölüm halinde yayınlanacak belgeselde, İran doğumlu divan saz ustası İsmail Azeri, Karadenizli kemençe ustası Katip Şadi, Denizlili üç telli saz ustası Hayri Dev, Aydın Germencik’ten zurnazen Coşkun Sezer Taşlı, Edirne Keşan’dan klarnet ustası Ramazan Güntek, Kırşehir’den bağlama ustası Aydın Çekiç, Kırıkkale Keskin’den keman ustası Seyit Çelik, Elazığ’dan klarnet ustası Şerif Çaça, Gaziantep’ten barak müziği icra eden Cevdet Günebakan ve Kastamonu’dan davulcu Yılmaz Dağlı’nın hayat hikayeleri anlatılacak.

/ Ankara

12.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  DÖRT DİLDE,HER SAZDAN

  TRT’den “Anadolu çalgıları” belgeseli

  Tireliler kitapla buluştu

  Ayaklarının tozuyla çalışmaya başladılar

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır