"Gerçekten" haber verir 13 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Büyüme hedefini tutturmak zor

TİCARET Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, iç talep canlandırılamazsa, Türkiye’de özel sektörün yatırım yapacağı ortam oluşturulamazsa, sene sonunda büyümede yüzde 4,5 hedefinin tutturulamayacağını söyledi.

Yalçıntaş, İTO Meclis Toplantısındaki konuşmasında, 2008 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamlarına değinerek, birinci çeyrek büyümesi yüzde 6,7 iken, ikinci çeyrek büyümesinin yüzde 1,9 olarak açıklandığını hatırlattı. Bu rakamların tarım ve inşaat sektörü sebebiyle düşük çıktığını belirten Yalçıntaş, tarımda yüzde 3,5 oranında bir küçülme yaşandığını, inşaat sektörünün de sadece yüzde 0,9 büyüdüğünü dile getirdi.

Yalçıntaş, bunun sebebini de kapatma davasının getirdiği belirsizlik ve küresel çalkantı olarak sıralayarak, cari işlemler açığının yüzde 42,5 artışla 31 milyar dolara ulaştığını ve bunun yılın 50-51 milyar dolarlık bir cari açıkla kapatılacağını gösterdiğini söyledi.

İlk 6 ayda kamu sektörünün yatırım harcamalarını yüzde 16,8 daralttığını, özel sektörün yatırımlarının da sadece yüzde 0,6 arttığını aktaran Yalçıntaş, ‘’Bu şu demek; Birincisi, devlet kemerlerini ciddî bir şekilde sıkıyor. Çok sıkı bir maliye politikası uyguluyor, dolayısıyla enflasyonla ciddî anlamda mücadele ediyor. 16,8’in manası bu. Özel sektörün sadece yüzde 0,6 büyümesinin mânâsı da demek ki özel sektör yatırım yapacak ortamı, kârlılığı bulamıyor’’ diye konuştu. Yalçıntaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Peki biz sene sonunda yüzde 4,5’luk büyümeyi yakalayabilecek miyiz? Çünkü bu, bir terazinin iki kefesi gibi, bir tarafına fazla bastığınız zaman öteki tarafı havaya kalkıyor. Yüzde 16,8 kamu sektörü yatırımlarını kıstı. Demek ki enflasyonla mücadele ediyor ama bu büyümeye olumsuz olarak yansımamalı. Büyümeye olumsuz olarak yansımasın ki Türkiye’nin temel ekonomik verileri normal çıkmaya devam etsin. Biliyorsunuz yüzde 4,5’tu bu senenin hedefi. Eğer, biz iç talebi canlandıramazsak ve aynı şekilde özel sektörün yatırım yapacağı yatırım ortamını Türkiye’de oluşturamazsak, bizim sene sonunda yüzde 4,5’u tutturmamız çok zor.’’

Büyümenin düşük çıkma sebeplerinden birinin muhtelif belirsizlikler sebebiyle halkın tüketim yapmaması olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, tüketici güven endeksindeki düşüşle bu düşüşün paralel olduğunu anlatarak, bunun anlamının, ‘’Türk halkının ekonomiye güveninin azalması’’ olduğunu söyledi. Yalçıntaş, ‘’Tüm sektörler, ama ağırlıklı olarak imalat sanayi, inşaat sanayi, Türkiye’de yeni yatırımlara özendirilmezse, Türkiye’nin büyümesine imkân yok. Eğer halkın ekonomiye olan güveni tekrar tesis edilmezse, özel sektör yatırım yapmak için teşvik edilmezse, Türkiye’nin büyüme şansı yok’’ diye konuştu.

/ İstanbul

13.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Büyüme hedefini tutturmak zor

  Cari işlemler riski büyük

  Şimşek: IMF ile diyalog sürüyor

  TAYSAD: Eldeki yatırımcıyı kaçırmaktan korkuyoruz

  Rusya’dan enerji teminatı

  Kavurucu sıcakta isot temizliği

  Nar, üreticisinin yüzünü güldürdü

  Elektrik zammında gözler EPDK’da

  Sosyal Güvenlik’te yeni dönem, 1 Ekim’de başlıyor

  Siyasî kriz telefoncuları da vurdu

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır