"Gerçekten" haber verir 14 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ramazan

Oruç ayının habercileri

Çocukluğumuzda; belirtilerinden, işaretlerinden, evdeki hareketlerden anlardık Ramazanın gelmesinin yakın olduğunu. Memlekette savaş vs. gibi hallere düşülmemiş olsa da, Halk Partisinin şedit zulmü yüzünden (o zamanlar kıtlık, yokluk yaşanmasından dolayı olsa gerek) temel gıda maddelerinin (un, yağ, şeker, pirinç vs.) toptan olarak evimize alınmasından anlardık. Ve sevinirdik, “Ramazan geliyor” diye.

Herkeste bir telâş, bir hazırlık koşuşturması yaşanırdı. Mahallemizin simit fırınına her zamankinden daha çok odun gelirdi, pide pişirmek için. Hele, o saman kâğıda basılmış ve iki yanında minare resimleri olan ve ortasına kocaman yazıyla da yazılan imsâkiyeleri hatırlıyorum da ne güzel olurdu. Rahmetli annem sorardı “Bak bakayım oğlum bu sene Ramazan kaç gün, ilk gün imsak ve sahur vakitleri ne zaman?” diye.

O zamanlar, şimdiki gibi bol olarak hurma bulunmazdı. Ancak Hacca gidenler getirince görürdük ve çok severdik hurmayı. Ramazanla birlikte evimize hurma da alınınca, iftarlarımız daha bir zevkli geçerdi.

Babam esnafa kızardı “Mendebur adamlar, yine Ramazan geliyor diye her şeye zam yapmışlar” diye. İnsanların genel hallerinde de değişiklik olurdu, herkes mülâyimleşir, hani adeta melekleşirdi. Annem, “Yavrum, Ramazan gelince Allah, şeytanları zincirle bağlar” derdi. Biz de çok sevinirdik buna. Çünkü; büyüklerimiz bizlere daha küçük yaşlarda iken masallar anlatırdı. Tabiî, bir çoğunun içinde de cinler, periler olurdu ve geceleri çok korkardık. İşte annemin o sözü bize teselli verir ve sevindirirdi. Ramazanın güzel bir şey olduğu çocukluğumuzda beynimize nakşolmuştu.

OSMAN ZENGİN

14.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  RAMAZAN TAKVİMİ

  GÜNÜN DUÂSI

  Ramazan ve Rabbi hissetmek

  Muhtelif sorular

  Resûlullah'ın (asm) duâsına mazhar sahabeler

  TEBESSÜM

  Nimetlere şükür

  Oruç ayının habercileri

  Oruç tutmak, büyüdüğümün ispatı demekti

  Kızını verir misin?

  Zevâlin tasavvuru da elemdir

  YASEMİN’İN İFTAR TENCERESİ

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır